13 feb. 2024 - 19:00 - 20:30
Fosses

Bibliotertúlia

Presentació del llibre «Les silenciades. Sis casos de repressió franquista contra la dona a Paterna», de Gemma López. Comptarem amb la preséncia de l'autora.

Les silenciades. Sis casos de repressió franquista contra la dona a Paterna (Diputació de València, Sèrie Bocins, 2023), de Gema López García. 

Paterna va ser l’escenari tràgic de l’assassinat de 2.237 persones durant la dictadura franquista. Vint de les quals van ser dones. El present llibre aspira a la recuperació de la memòria de sis d’aquelles dones. A través de les seues històries tractarem de mostrar una imatge real d’allò que va ser la repressió específica de gènere patida per totes aquelles dones considerades «enemigues del Règim» durant la Guerra Civil i la dictadura. Ens situarem al Cementeri de Paterna per a endinsar-nos en totes les fases del procés documental i científic de recuperació de les víctimes, al qual hem arribat vuitanta anys tard.
A través dels seus noms i exemples recordarem totes les dones que van patir l’horror i van lluitar contra un règim que es va acarnissar amb la població femenina. Les van voler submises, callades, devotes, empresonades, mortes…
El que no sabien era que hi estaven soterrant llavors.
 

Gema López García (Madrid, 1985), és llicenciada en Biologia per la Universidad Autónoma de Madrid, especialista en Antropologia Forense i il·lustradora. Forma part de l’Associació Científica ArqueoAntro, i participa en els treballs d’excavació, exhumació i estudi antropològic forense de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista, principalment al País Valencià. També participa amb l’ARMH a Astúries, i en diversos projectes artístics divulgatius relacionats amb la memòria democràtica. Ha participat en diverses publicacions i projectes artístics relacionats amb la Memòria Democràtica durant els últims anys.

13 feb. 2024 - 19:00 - 20:30