09 jun. 2023 - 19:00 - 21:00
Fosses

El futuro de la memoria

Conferència del programa d'activitats culturals «Les fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria», a càrrec de Carmen Calvo, en col·laboració amb el Museu de Prehistòria de València i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València.

Les Fosses del Franquisme és un projecte amb vocació de servei públic que vol impulsar la memòria democràtica. La societat té l’obligació moral de desfer la llosa de l’oblit per tal de no repetir mai més els episodis més tràgics de la nostra història. El projecte té caràcter multidisciplinar, ja que s’aborda des de l’Arqueologia, l’Antropologia i la Memòria Històrica.

La Diputació de València, amb la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno, han produït dues exposicions, una publicació i un programa d’activitats culturals, que volen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades al Cementeri de Paterna entre 1939 i 1956. S'ha dedicat una especial atenció a les víctimes i els seus familiars.

El projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, de la Diputació de València comptarà al llarg de tot l’any 2023 i primers mesos de 2024 amb un programa d’activitats complementàries: conferències, taules rodones, presentació de publicacions, actuacions musicals, arts escèniques i cinema, i la inauguració de dues exposicions: Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, i 2238 Paterna. Lloc de perpetració i memòria, organitzada per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, que contribuiran a enfortir el pensament crític front a uns fets que no haurien de repetir-se mai més.
 

Carmen Calvo Poyato (Cabra, Córdoba, 1957). Jurista constitucionalista, professora universitària i membre del Partit Socialista Obrer Espanyol. Va ser vicepresidenta del Govern d'Espanya entre els anys 2018 i 2021, i prèviament titular de diversos ministeris. Actualment és diputada i presidenta de la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats des de setembre de 2021. 
Com a ministra de Cultura va afavorir la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica. També ha sigut la principal impulsora de l'actual Llei de Memòria Democràtica, en vigor des del mes d'octubre de 2022.
 

Aquesta conferència s'inscriu en el programa d'activitats culturals Les fosses del Franquisme

09 jun. 2023 - 19:00 - 21:00
Avís

Donat que l’aforament és limitat, es repartirán entrades per rigorós ordre d’arribada a partir de les 18.30 h al punt d’informació del Centre Museístic La Beneficència.