02 feb. 2023 - 18:30 - 19:30
#EnVeuAlta

"La Filà de Dionisi"

Presentem el llibre d'Albert Alcaraz «La Filà de Dionisi: sociabilitat, diversió i transgressió en la festa de moros i cristians» .

El darrer número de la col·lecció Temes d’etnografia valenciana ens aproxima a l’aspecte més lúdic de la festa dels moros i cristians. 

Si hi ha una festa amplament estudiada al llarg del darrer segle, eixa es sens dubte la dels moros i cristians. Quatre congressos nacionals, dos internacionals, centenars de llibres, milers d’articles i un bon grapat d’encontres, seminaris i col·loquis informals, són una prova evident de l’interès existent per conèixer tot allò relacionat amb el seu origen, història, evolució, formes i elements. Tanmateix, encara queda molt per dir, especialment en allò referit a l’aspecte lúdic, una qüestió poc tractada en tots aquests anys d’investigació de la festa. I és d’això del que va aquest treball, d’aquella vessant lúdica de la festa, que articulada al voltant de l’acció transgressora, el gust per l’espectacle i la pràctica de la sociabilitat, ha possibilitat la seua permanència al llarg dels segles així com la seua evolució cap al model definit com modern, aquell que des de mitjans del segle XIX, a partir de l’acte de l’entrada i l’estructuració del col·lectiu fester en filaes i comparses, va anar configurant-se a Alcoi i bona part de les poblacions del seu entorn, així com la seua espectacular expansió més enllà d’este nucli originari a partir de les dècades de 1960 i 1970.

 

Activitat organitzada per la Biblioteca de L'ETNO.

02 feb. 2023 - 18:30 - 19:30