15 des. 2023 - 19:00 - 20:30
Fosses

Presentació de «El abismo del olvido»

Presentació de l'última novel·la gràfica de Paco Roca i Rodrigo Terrasa, publicada per l'editorial Astiberri. Comptarem amb la presència de Paco Roca i de Rodrigo Terrasa com a autors i d'Esther López Barceló com a moderadora.

El 14 de setembre de 1940, 532 dies després del final de la Guerra Civil espanyola, José Celda va ser afusellat pel règim franquista al costat d'altres 11 homes en la tàpia posterior del cementeri de Paterna, a València, i enterrat amb ells en una fossa comuna. Més de set dècades després, i després d'una llarga travessia pel costat fosc d'un país acomplexat pel seu passat, Pepica, la filla de José, una anciana ja octogenària que tenia 8 anys quan van matar al seu pare, va aconseguir per fi localitzar i recuperar les seues restes per a restaurar la seua dignitat.

En la batalla personal de Pepica Celda contra l'oblit va ser decisiu el paper de Leoncio Badía, un jove republicà que havia sigut condemnat temps arrere a treballar com a enterramorts en el cementeri del seu poble. Jugant-se la pell, Leoncio, un home obsessionat amb el sentit de la vida i l'ordre de l'univers, havia col·laborat durant anys i en secret amb les vídues dels represaliats de la guerra per a identificar els seus cadàvers, donar-los sepultura de la forma més digna possible, localitzar les seues fosses i ocultar missatges entre les seues restes, convençut que algun dia algú podria traure'ls d'allí.

Paco Roca viatja al passat amb El abismo del olvido per a recuperar al costat de Rodrigo Terrasa (que exerceix una important labor de documentació i d'aportació d'idees) la història real de Leoncio i de José, exemple de les desenes de milers d'espanyols que van ser represaliats de manera salvatge després del final del conflicte a Espanya. Però també acompanya a Pepica Celda en el seu esquinçador laberint que intenta desentranyar les misèries d'un país obsessionat amb menysprear la seua memòria.


 

Paco Roca (València, 1969) va estudiar a l'Escola d'Art Superior de Disseny de València. Encara que el seu treball se centra en els còmics, compagina el seu temps amb la il·lustració i les xarrades i tallers. En el terreny dels còmics, la seua obra s'ha traduït en una dotzena de països. Entre la seua bibliografia publicada per Astiberri destaquen: El juego lúgubre; El Faro; Arrugas; Las calles de arena; El invierno del dibujante; Memorias de un dibujante en pijama. El integral; Los surcos del azar; La casa; La encrucijadaEl tesoro del Cisne Negro; El dibujado, creat inicialment per a les parets de l'IVAM; Retorno al Edén i El abismo del olvido, la seua última novel·la gràfica. Els seus còmics han sigut guardonats dins i fora d'Espanya amb, entre altres, el Premi Nacional del Còmic 2008, el Goya al millor guió adaptat per Arrugas en 2011, el Excellence Award del Japó, el Inkpot Award en la Comic-Con de Sant Diego en 2019 o el Eisner 2020 a la millor obra estrangera. Paco Roca ha rebut la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts 2021 del Ministeri de Cultura del govern d'Espanya i al maig de 2023 li van concedir el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València.

Rodrigo Terrasa (València, 1978) és periodista del diari El Mundo des de fa 22 anys. La seua afició pel bàsquet va fer que el seu primer treball com a periodista anara en el diari esportiu Superdeporte, des del qual va fer el salt en 2001 a la delegació d'El Mundo a València. Ha signat cròniques esportives, entrevistes, informació política i reportatges. En 2007 va començar a treballar en l'edició digital del periòdic i en 2015 es va traslladar a la redacció central a Madrid. En l'actualitat és reporter de Papel, la revista diària d'El Mundo. En 2021 va publicar el seu primer llibre, La ciudad de la euforia (Libros del KO), una crònica periodística sobre els anys de corrupció a la Comunitat Valenciana.

15 des. 2023 - 19:00 - 20:30
  • Hi haurà venda i posterior signatura d'exemplars.
  • Entrada lliure fins a completar aforament. Les entrades es lliuraran en el punt d'informació del Centre Museístic La Beneficència el dia 15 a partir de les 18 hores.
  • Una vegada l'aforament estiga complet, es tancaran les portes i no es permetrà l'accés.