06 jun. 2023 - 19:00 - 20:30

Presentació del Premi Bernat Capó 2022

Sense porc : l’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València d’Albert Toldrà i Vilardell és l’obra guanyadora del 23é Premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular que concedeix L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia i que publica Edicions del Bullent. 

El jurat que va escollir este treball va estar format per Xavier Rius, Diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València; Raquel Ferrero, conservadora de L’ETNO; Pau Monteagudo, responsable de l’Arxiu Fotogràfic de L’ETNO; Sara Sierra, doctora en Ciències Socials i Núria Sendra, editora d’Edicions del Bullent.

L’alimentació, com a fet cultural, pot provocar conflictes, ja ho sabem. I històricament, amb la coexistència entre cristians, jueus i musulmans, per aquest motiu hi havia problemes. La majoria d’acusacions en la Inquisició de València contra jueus i moriscos provenen, molt més que de fets estrictament religiosos, del menjar i el beure: què mengen, què no mengen uns i altres, com ho fan, quins rituals observen o ignoren, quan dejunen i quan no…

En Sense Porc es descriu aquest tipus de conflictes, amb algunes idees centrals: la culpabilització de la víctima, el paper de la dona com a transmissora generacional de les tradicions culturals, i sobretot, la tesi que un hàbit cultural com és el menjar té més d’identitari, propi d’un grup social, que no religiós. 

Albert Toldrà i Vilardell, (Barcelona, 1964) és un historiador català. En les seues paraules "vaig llicenciar-me (1992) en Història i Geografia a la Universitat de València, especialitat d’Història Medieval, i després hi vaig fer el doctorat (2007) amb la tesi “Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval”, dirigida pels professors Francisco Gimeno i Albert Hauf.

Les meues investigacions s’han orientat cap a la història cultural medieval i moderna, la història de la religiositat i l’imaginari del més enllà, així com la història de la dona, de la sexualitat i la Inquisició, com es pot veure pels títols dels meus darrers tres llibres: El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval (2017, premi València d’assaig), Il·luses, santes, falsàries. Relats d’espiritualitat femenina heterodoxa perseguida per la Inquisició de València (2018, premi Ciutat de València d’assaig) i El monstre. Les presons de la Inquisició de València (2021)".

Us recordem que continua obert el termini per a presentar treballs del 24é Premi Bernat Capó fins al 9 de juliol. Consulta les bases.
 

06 jun. 2023 - 19:00 - 20:30