30 mar. 2023 - 18:30 - 20:00
En Veu Alta

Xodos, un poble de Penyagolosa

«Dels orígens a la nova ruralitat». Participen els autors, Joaquim Escrig i Artur Aparici.
Col·labora: UJI

Xodos, com qualsevol poble valencià, és un microcosmos on es reflecteix i comprén l’evolució i el present de la societat valenciana. Des de l’anàlisi d’una localitat concreta, els autors ofereixen una visió «de baix cap amunt» de la història valenciana, tractant així de fer-la més comprensible. La història d’un poble de muntanya de l’interior castellonenc, des dels seus orígens fins a l’actualitat, rematada amb els principals reptes de futur en un context de crisi energètica, climàtica i de matèries primeres, és aquest llibre.

Els fets de la vida local es relaten en el marc dels pobles de la comarca i comarques veïnes, però també del País Valencià, de l’Estat espanyol i d’Europa, i alhora és particularment curós en analitzar les desigualtats de classe, de gènere i les desigualtats socials territorials.

L’últim terç del llibre fa una anàlisi detallada dels canvis demogràfics ocorreguts als pobles rurals, explica les causes econòmiques, així com les socials, culturals i ideològiques, i incideix en els moviments migratoris des de finals del segle XIX fins al buidatge produït per l’èxode rural dels anys seixanta i setanta del XX, i el degoteig posterior, que deixa abandonats els pobles en mantenir-se les polítiques institucionals, territorialment desequilibrants, bàsicament inalterades des del franquisme fins a l’actualitat.

30 mar. 2023 18:30 - 20:00