06 jun. - 07 jun. 2024
Jornades

Sostenibilitat, museus i patrimoni cultural

Sostenibilitat, museus i patrimoni cultural: la cultura, un pilar imprescindible
L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia. 6 i 7 de juny de 2024.

El 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la finalitat de «reconduir el món pel camí de la sostenibilitat i la resiliència». Els objectius proposats s’assenten sobre tres pilars: el creixement econòmic, el desenvolupament social i la protecció del medi ambient, segons es van establir en la Cimera Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible el 2002.

La cultura, no obstant això, «font de sentit i d’energia, de creativitat i innovació i un recurs per a respondre als desafiaments i trobar solucions apropiades», tal com la va definir la UNESCO, el 2013, en la seua Declaració de Hangzhou: situar la cultura en el centre de les polítiques de desenvolupament sostenible, no s’ha considerat un pilar necessari. Aquesta absència de la cultura en els ODS ha sigut criticada per diferents institucions, com ho mostra la campanya #culture2030goal.

Així, aquestes jornades tenen una doble finalitat. D’una banda, mostrar i demostrar la necessitat d’incorporar la cultura en els objectius i les metes sobre la sostenibilitat. I, d’una altra, subratllar el paper dels museus i les infraestructures patrimonials a l’hora de promoure i impulsar la sostenibilitat i la vitalitat cultural al territori.

 

06 jun. - 07 jun. 2024
Lloc:

Sala exposició permanent de L'ETNO

Matrícula gratuïta