19 gen. 2024 - 00:00
Nota de premsa

Rituals de festa i foc en l'Alcúdia

L’ETNO porta l’exposició fotogràfica sobre el foc en les festes valencianes a la casa de la Solera de L’Alcúdia, espai dedicat a l’etnologia i a la cultura tradicional.

A l’acte d’obertura han assistit l’alcalde del municipi Andreu Salom, el diputat de cultura de la Diputació de Valencia Paco Teruel i el regidor de cultura de l’Alcúdia Aureli Domènech. Esta mostra forma part del programa d’exposicions itinerants que L’ETNO ofereix els municipis, una iniciativa amb més de 25 anys de trajectòria que l’any passat realizà més de 27 itineràncies amb un volum total de 28.000 visitants. Enguany es preveu realitzar 29 itinerancies sobre un un catàleg de nou mostres amb possibilat d’itinerar. Tot i que el calendari de 2024 està quasi tancat, els ajuntaments poden solicitar estes itinerancies a L’ETNO, mitjançant el seu correu electrònic (letno@dival.es), Així mateix d’algunes exposicions, com ara Prietas las filas, L’ETNO ofereix a més la possibiltat de realizar conferències o xarrades.    

L’exposició és un recorregut sobre les diferents manifestacions festives de la Comunitat i el paper que, vist des de l'ull del fotògraf David Cantillo, té el foc en el desenvolupament d'estes. Són aproximacions en les quals es combina la bellesa que oferixen les flames en l'entorn festiu, i la component més cultural, en la qual es mostren com els valencians “juguem” amb el foc, un dels quatre elements de la cultura occidental: el foc purifica, exhortiza, simbolitza el canvi, calibra la valentia de l'home i ens acompanya sempre que estem de festa.

L'exposició presenta un centenar de fotografies de diferents tamanys de diferents festes de la Comunitat: des de les Falles, Fogueres i la Magdalena i festes de menor impacte social però de gran interés per la forma en la qual s'usa el foc en la festa com la Santantonada del Forcall, la Matxà de Vilanova d'Alcolea, o els Correfocs i Corda.

David Cantillo és un jove fotògraf valencià que ha desenvolupat la seua carrera en l'àmbit de la fotografia comercial i en nombrosos projectes de caràcter temàtic. La seua inquietud fotogràfica li ha acostat diferents temes com l'esport, naturalesa, la poesia, el turisme i la festa (el foc i les falles) i les arts escèniques i musicals.

 

Galeria d'imatges
Contingut relacionat
19 gen. 2024 - 00:00
Galeria d'imatges
Contingut relacionat