09 jun. 2022 - 00:00
Nota de premsa

Viure a la caseta. Premi Bernat Capó de Cultura Popular

Ahir es va presentar el llibre "Viure a la caseta: l'hàbitat tradicional valencià de temporada", escrit per Carles Rodrigo. Premi Bernat Capó 2021

Ahir es presentà en el cicle #EnVeuAlta de la Biblioteca de L'ETNO el llibre Viure a la caseta: l'hàbitat tradicional valencià de temporada, escrit per Carles Rodrigo Alfonso. Este llibre editat per Edicions El Bullent es la versió en llibre del treball premiat amb el 22é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.  

En la presentació estigueren Joan Seguí, conservador de L'ETNO, i Carmen Pardo, d'Edicions El Bullent. 

Carles Rodrigo Alfonso, nascut a València, és geògraf de formació i exerceix la seua activitat professional com a consultor en desenvolupament rural des de 1995 mentre manté el contacte amb l'activitat agrària. Profund coneixedor del territori valencià, ha estat i està implicat en diversos moviments territorials. És autor de mitja dotzena de publicacions de caràcter territorial de les comarques del Racó d'Ademús i Els Serrans, així com coautor d'una altra desena de llibres i articles de caràcter i àmbit espacial divers.

El llibre ens apropa a les construccions disperses que s’utilitzaven com a llar durant els treballs agraris, des de finals del segle XVIII fins a mitjans del segle XX. Són habitatges senzills que no solien estar habitats de continu però tampoc estaven deshabitats. Estaven prou lluny del nucli de població i ens construïen per albergar els treballadors del camp, que així s’estalviaven tornar a casa cada nit. L’estudi fa una aproximació a diverses tipologies (la construcció de marjal, les casetes de la Serrania i els riuraus de les comarques centrals) i ens explica les seues característiques i les formes de vida associades.

El premi Bernat Capó es una iniciativa de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia i l’àrea de Cultura de la Diputació de València, que pretén fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular. El premi està dotat amb 6.000 euros i comporta la publicació del treball per l'Editorial El Bullent. 
 

El premi s'ha tornat a convocar en 2022, i el termini de presentació de treballs està obert i finalitza el 28 d'agost de 2022. Totes les persones que vulguen participar poden consultar les bases en l'enllaç (columna dreta).