EXPOSICIÓ TEMPORAL

Faltar o morir

Exposició sobre el ritus de la mort i el seu diferent tractament en les societats tradicionals i les actuals

Sense mortalitat no hi hauria història, ni cultura, ni humanitat. És la consciència de mort el que permet que l'ésser humà desenvolupe la vida. Les cultures són l'expressió d'abordar i tractar aquest fet primordial de l'existència humana. Grans pensadors han afirmat que la història no és més que una crònica del que els humans han fet amb la mort.

Faltar o morir indaga en allò que significa la mort per al grup que experimenta la pèrdua d'un dels seus membres, identificant les representacions col·lectives i les pràctiques rituals amb les quals els subjectes li donen sentit.

Durant les primeres dècades del segle XX la mort estava inscrita en la destinació de les persones: era lamentada, però acceptada. Els subjectes faltaven d'un entorn, d'un context.

Amb l'arribada de la modernitat la mort ha sigut desallotjada de les nostres vides, convertida en tabú innomenable, oculta i delegada. Els subjectes moren més física que socialment, reduint la densitat significativa del procés de mort a una expressió estrictament biològica. L'ús de les paraules mai és innocent. Referir-se al procés de mort com faltar o morir representa dos models en conflicte sobre els quals cal reflexionar. Aquesta exposició pretén ser part d'aqueixa reflexió.

 

Imatges i vídeos
Visita l'exposició
Imatges i vídeos
Visita l'exposició