26 jul. 2022 - 08 gen. 2023

Mudances. Les experiències de les persones migrades

Una mostra sobre les experiències de les persones migrades

Mudances és un projecte impulsat pel Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura en col·laboració amb la fotògrafa Lidia Jaramillo al 2018. El projecte ha utilitzat la tècnica del Photovoice en combinació amb entrevistes de vida i tallers amb l’objectiu de donar veu a l’alumnat immigrant i també al nadiu que estava en el centre en eixe moment. La idea era que contaren la seua història al voltant de tres moments (origen, la travessia i l'arribada) i pogueren reflexionar al seu voltant de manera comuna.
 
Mitjançant este projecte, L’ETNO pretén continuar amb la seua tasca de difusió i reflexió al voltant de la pluralitat de la societat valenciana, i molt en particular de la situació i l’experiència de les persones migrades que viuen amb nosaltres. Alhora, el projecte permet enfortir la línia de treball de col·laboració amb institucions com el centre de formació Vicent Ventura que es dona la circumstància que, fins fa poc, estava localitzat al mateix barri que el museu.
 

26 jul. 2022 - 08 gen. 2023
13 des. 2022 - 16 abr. 2023

Llevant UE

Una mostra sobre els orígens del Llevant UD, des dels seus inicis fins a l'actual club

L’exposició centra el seu focus en l’origen de l’actual Levante UD, desconegut per bona part de la població. És producte de la fusió del Gimnástico FC, vinculat al Patronat de la Joventut Obrera, i el Foot-ball Club Levante, que van passar a ser la Unión Deportiva Levante-Gimnástico (UDLG), i després la seua ràpida transformació en el Levante UD. Serà interessant mostrar els motius que van portar a la creació d'aquest nou equip i la problemàtica social que va suscitar.
Les fases son les següents:
•    1909-1939. Fundació i trajectòries del Gimnástico FC i Levante UD.
•    1939. Unificació i fundació del Unión Deportiva Levante-Gimnástico (UDLG).
•    1941-1942. Adopció del nom Levante UD.
•    1942-1964. Primer ascens a Primera Divisió.

Es tractaran temes com:
•    La realitat social i política dels poblats marítims en aquells moments.
•    El sindicalisme catòlic i els cercles catòlics creats per a contrarestar la influència dels sindicats de classe. En concret es centra en el Patronato de la Juventud Obrera.
•    Les raons de l'obligada fusió.
•    La problemàtica de les dos aficions i dels jugadors. 
•    El “ball” de simbologia: colors, escuts, equipacions.

 

*Foto del Levante en un partit contra l’Atlético de Madrid en l'estadi de Vallejo. 1957. Arxiu l’ETNO. Col. Márquez Lambán.

13 des. 2022 - 16 abr. 2023
05 oct. 2022 - 22 gen. 2023

Mudances

Projecte desenvolupat en col·laboració amb el Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura

Aquest centre, molt actiu en l’acolliment i la formació de persones migrades, va desenvolupar un projecte fotogràfic de la ma de la fotògrafa Lidia Jaramillo amb l’objectiu d’aprofundir en el viatge que l’experiència de la migració implica necessàriament. El projecte expositiu que presentarà L’ETNO de cara a la tardor del 2022 mostra algunes de les fotografies que es feren durant el projecte, així com entrevistes i altres materials que acabaren formant part de projecte. Tot per mostrar al nostre públic una cara de la realitat de la nostra societat no mai suficientment contada: aquella que afecta a les persones que venen a casa nostra o estan de pas, cercant una vida millor i més digna.

05 oct. 2022 - 22 gen. 2023
14 jul. - 13 nov. 2022

Espill de Festa. El Corpus

Es podran veure una part dels vestits restaurats de l'extensíssima col·lecció de la famosa Casa Insa

Aquesta exposició té com a objectiu explicar la importància ritual i cultural de la que va ser la festa més important del territori valencià (el Corpus) i posar en valor la col·lecció Insa d’indumentària tradicional propietat de la Diputació de València. 
A través de l’exhibició d’una sèrie d'objectes de la col·lecció de indumentària de Casa Insa, exposats en diàleg amb altres que formen part de la festa en diferents pobles del nostre territori es vol:

  • Posar en valor en treball de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia en la recuperació, conservació i restauració de la col·lecció Insa d’indumentària.
  • Transmetre al espectador el sentit del que a l’època barroca, sota el significat d’una tasca evangelitzadora, el Corpus era una “performance” en la que participava tota la societat.
  • Exposar com la unió entre la festa i el material d’Insa articularen la imagineria ritual de moltes de les festes del nostre territori
  • Abordar la iconografia que ha configurat una de les principals tradicions valencianes. 

 

L'exposició està per formada per objectes d’atribució, indumentària, imatges i audiovisuals a partir dels quals analitzar la cultura material generada per la festa del Corpus i analitzar des de la contemporaneïtat els aspectes antropològics de la evolució de la festa al llarg dels segles.
 

14 jul. - 13 nov. 2022
24 feb. 2022 - 18:00 - 20:00
Dijous antropo·lògics a la Biblioteca de L'ETNO

Comboi i Antropologia. Subjectes diversos

Conferència: Subjectes diversos. Investigació antropològica i Diversitat Funcional 

Subjectes diversos és una invitació a repensar la pròpia categoria de subjecte antropològic mitjançant una conversa a tres de les antropòlogues Raquel Sánchez Padilla, Ángela Calero Valverde i Teresa Vicente Rabanaque que formen part del grup d'investigació "DIVERSITATS. Antropologia i Diversitat Funcional". La idea és recordar i reviure les aventures i desventures que les tres investigadores han experimentat al llarg dels anys investigant la Diversitat Funcional com a categoria social.

Les tres investigadores formen part de l'equip multidisciplinari Diversitats. Antropologia i Diversitat Funcional, que té com a objectiu principal estudiar la diversitat funcional com a categoria social, que naix després d'una trajectòria de col·laboració en diversos projectes i contractes d'investigació relacionats amb l'accessibilitat, l'oci inclusiu i la diversitat funcional.

En col·laboració amb AVA (Associació Valenciana d'Antropologia).

24 feb. 2022 - 18:00 - 20:00

Activitat gratuïta

25 set. 2021 - 20:00 - 23:30
Festival d'oralitat

Al caliu de les paraules

Gitanos i paios compartim un gran nombre de contes, romanços, llegendes i cançons. Des de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia hem volgut, a través del programa Al caliu de les paraules, apostar per una relació més pròxima entre les dues cultures, sent conscients de les bondats que els projectes interculturals propicien en la comunicació entre grups diferents, la convivència i el respecte a la diversitat. 

A continuació podeu consultar el programa d'aquesta edició d'Al caliu de les paraules.

Imatges
25 set. 2021 - 20:00 - 23:30

Accés i recollida d'entrades

Aforament limitat. Accés gratuït amb entrada. Recollida des del dimarts 21 de setembre de 2021 (màxim 2 entrades per persona) en l'hall de l'ETNO: Museu Valencià d’Etnologia (10 a 20 hores) o a través de la web en el següent enllaç:

Nota important: abans de reservar les entrades a través de la plataforma d’entrades online haurà de realitzar el registre si encara no és usuari/a. Enllaç a registre: http://entradesvalencia.com/registro.php

Imatges