Viure a la caseta. L'hàbitat tradicional valencià de temporada

Este llibre va guanyar el vint-i-dosé Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, en 2021.

"Tinc una barraqueta que no té trespol, i a la matinadeta ja li pega el sol". La cançó no descriu una situació bucòlica, aquella barraqueta tenia una funció més pragmàtica... Arreu del territori valencià, sovint et trobes casetes disperses que tenien un ús agrari o de gestió de l'espai forestal al passat. Són d'habitatges senzills que no solien estar habitats de continu però tampoc estaven deshabitats, que han tingut un ús temporal. Viure a la caseta. L'hàbitat tradicional valencià de temporada ens les apropa i ens explica les seues característiques i les formes de vida associades. 

Aquest tipus d'habitatge pren sentit i es consolida especialment des del segle XVIII fins a mitjans del XX. Tenien en comú estar prou lluny del nucli de població per no pagar la pena anar a casa des del lloc de treball cada dia, amb els mitjans de l'època. 

L'estudi de caràcter general es completa amb l'aproximació a tres tipologies concretes d'hàbitat temporal relatives a tres zones geogràfiques valencianes diferenciades: la de la marjal de l'Albufera, les agrupacions de casetes i bodegues entre la Serranía i el Camp de Túria i les cases amb riurau de les comarques centrals.

Carles Rodrigo Alfonso (València, 1964) és geògraf de formació i exerceix la seua activitat professional com a consultor en desenvolupament rural des de 1995 mentre manté el contacte amb l'activitat agrària. Profund coneixedor del territori valencià ha estat i està implicat en diversos moviments territorials. És autor de mitja dotzena de publicacions amb caràcter d'anàlisi territorial de les comarques del Rincón de Ademuz i la Serranía.

Autor

Rodrigo Alfonso, C.

Preu

18 €

Any

2022

Col·lecció

Premi

Enquadernació

Rústica

Pàgines

188

Idioma

Valencià

ISBN

978-84-9904-255-8

Editor

Edicions del Bullent
Disponible en llibreries