07 jul. 2022 - 18:00 - 20:00
Comboi i Antropologia

A hores d’ara

Experiències i memòria de la defensa de l’Horta a través del seu arxiu.

A hores d’ara és un arxiu digital que engloba les experiències i sabers de les persones i col·lectius que han defensat l’Horta de València durant les últimes dècades. En ell trobem material visual i gràfic i documentació de diferent índole produïda pels col·lectius. Es tracta d’un arxiu en procés, construït a partir dels arxius de moltes persones i col·lectius. Així, la proposta no recull hui en dia la totalitat de les agressions urbanístiques que han tingut lloc en el territori de l’Horta, sinó aquelles per a les quals s’ha pogut rastrejar una resposta social amb les seues diferents estratègies per a denunciar i tractar d’impedir la violència sobre el territori i sobre les vides que el conformen, de vegades amb èxit i d’altres no, però sempre farcides d’aprenentatges.

Participen: Natalia Castellanos, Alba Herrero i Anaïs Florin. 

Organitza: Biblioteca de L’ETNO i Associació Valenciana d’Antropologia.

07 jul. 2022 - 18:00 - 20:00
17 jun. - 19 jun. 2022
Activitat

Viquiprojecte Corpus València

La festa del Corpus de València és la festa grossa de la ciutat i, per a difondre tots els seus elements festius, cal que estiga present allà on tot el món consulta cada vegada que té un dubte informatiu: la Viquipèdia

La informació lliure que, a hores d’ara, hi ha disponible a l’enciclopèdia en línia més consultada del món,  és insuficient i es pot millorar. 

L’ETNO vol aprofitar l’oportunitat de la futura exposició Espill de festa. El Corpus, que inaugurarà en el mes de juliol, per a obrir un viquiprojecte paral·lel que millore el coneixement lliure sobre la festa del Corpus Christi de la ciutat de València. Este projecte es desenvoluparà en col·laboració entre L'ETNO, la Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya.

El viquiprojecte tindrà tres activitats principals: una wikitakes que es celebrarà el cap de setmana de les celebracions del Corpus, un concurs fotogràfic i una viquimarató per a editar contingut textual.

1-    La wikitakes és una trobada que té com a objectiu fotografiar un espai geogràfic o un esdeveniment per a alliberar després les imatges a Wikimedia Commons. Este projecte, germà de la Viquipèdia, alimenta d'imatges i de recursos audiovisuals l'enciclopèdia lliure. En el cas del Corpus de València, hi ha mancança de recursos gràfics que parlen de la festa, per la qual cosa l'objectiu és documentar tots els elements i les manifestacions del calendari festiu. Des del 17 al 19 de juny, serà fàcil trobar viquipedistes, amb les seus càmeres, vivint la festa al carrer per a poder documentar tot i, després, alliberar-ho. 

2-    Es convoca un concurs fotogràfic entre totes les fotografies sobre el Corpus que s’alliberen a Wikimedia Commons. En este cas, el concurs no es limita a la ciutat de València, sinó que s’amplia a totes les poblacions valencianes que celebren esta festa. 

L’ETNO busca col·laboració per a omplir de Corpus valencià l’enciclopèdia més consultada del món. El primer pas és gaudir de la festa i fer moltes fotografies; l’excusa perfecta per al cap de setmana del 17 al 19 de juny.

3-    La viquimarató és una trobada de persones interessades en editar. En este cas, sobre els elements de la festivitat del Corpus, amb la finalitat de crear articles nous a la Viquipèdia o de millorar els existents amb noves referències bibliogràfiques. Esta viquimarató es realitzarà a la Biblioteca de L’ETNO una vegada s’inaugure l’exposició Espill de Festa.
 

17 jun. - 19 jun. 2022
09 feb. - 26 jun. 2011

Gitanos d'Hongria

De l'home exòtic al ciutadà

El conjunt de la mostra del Museu Valencià d'Etnologia no ens fa pensar que els gitanos hongaresos que se'ns mostren al llarg del temps s'hagen hagut de sentir de mala gana en tractar amb retratistes paios. De fet, eventualment pot semblar que és al contrari. No obstant això, el fet fotogràfic representa per a ells, com s'indica en el catàleg, "la voluntat imposada d'un univers cultural més enllà del seu". Un cosmos de què, d'alguna manera, han estat obligats a formar part. Una metàfora del que els succeïa i els succeeix en quasi qualsevol aspecte de la vida. L'exposició busca respostes a través de 160 imatges, i també d'un bon nombre d'objectes estris de treball, elements quotidians com ara pipes de fumar, o bé instruments simbòlics d'indumentària com ara vares i de l'ús d'audiovisuals. El material fotogràfic se'ns mostra per ordre cronològic i tipològic, i les principals parts de la mostra són: el descobriment dels gitanos, les fotografies exòtiques de "l'home salvatge" europeu (del segle XIX al XX); el món propi dels gitanos I: imatge i representació pròpies, fotografies d'estudi encarregades per gitanos (principi del segle XX); els gitanos com a "objecte" d'investigacions etnogràfiques, estils de vida gitanos (primera meitat del segle XX); la percepció sociològica dels gitanos I: quan la pobresa no s'arriba a representar com a qüestió ètnica (època d'entreguerres); els gitanos com una història d'èxit de la propaganda política: l'assimilació dels gitanos (els gitanos en el socialisme d'estat); la percepció sociològica dels gitanos II: la pobresa com a qüestió ètnica tematitzada, l'estètica de la pobresa (els gitanos en la fotografia social de la segona meitat del segle XX); representació antropològica dels gitanos com a iguals (la representació empàtica dels gitanos en els últims vint-i-cinc anys); el món propi dels gitanos II: imatge i representació pròpies; i finalment, la destrucció dels estereotips: imatges d'àlbums familiars, fotografies d'estudi, imatges privades i d'aficionats (passat immediat i l'actualitat).

09 feb. - 26 jun. 2011
BiblioPOP

La Festa Valor

Dedicada a la narració oral, a les rondalles i, per suposat, a les iaies que saben contar

La Festa Valor és una festa popular que vol estendre’s pels carrers i places d’arreu el País Valencià, és una oportunitat per a escoltar els professionals de la narració, però també a les iaies i iaios que saben contar. Una festa de la paraula per a les oïdes de tots i de totes.

És una iniciativa de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de la Biblioteca de L'ETNO.

Des de la vocació que té L’ETNO com a museu social, pensàrem i dissenyàrem la nostra festa per a que poguera ser copiada i adaptada per qualsevol població que volguera fer-ne una. 

En este article voliem contar com va ser la Festa Valor de L’ETNO per si vos ve de gust agafar idees o demanar-nos recursos. Tot allò que creàrem va ser amb eixa intenció: que qualsevol poble valencià ho poguera reaprofitar tot, des de la imatge gràfica de la festa, fins als textos adaptats  de les rondalles d’Enric Valor per poder fer lectures participatives i teatre.

10 jun. 2022 - 18:00 - 20:30
Taller didàctic

Cremar el Maestrat filmat

Un taller de TikTok basat en l’exposició temporal "El Maestrat Filmat", de Fermín Sales.

L’excepcionalitat i el valor de les imatges recuperades per a El Maestrat Filmat ens enfronta a uns documents d’un incalculable valor patrimonial. Però, per sort o per desgràcia, molt han canviat els temps des que aquestes imatges van ser enregistrades i molt ha canviat el respecte i la relació de les persones amb aquestes filmacions. 

L'ús actual de la imatge fa que aquestes pel·lícules recuperades siguen un rara avis, un estranyament dins de l’amalgama caòtica de la imatge contemporània amb la que convivim i som exposats quotidianament.

Amb tot açò com a pretext, el que propose és la realització d’una jornada entorn de la imatge-arxiu. Una sessió on poder reflexionar sobre l'ús de l’arxiu en l’audiovisual actual al mateix temps que s’experimenta amb aquest tipus d’imatges.


 

La sessió estarà dividida en dues parts:

1- Introducció a l’arxiu d’El Maestrat Filmat:

Una aproximació i intromissió a l’arxiu recuperat per al projecte. A partir d’aquest precepte es podrà reflexionar sobre els orígens de l’arxiu (qui filma i amb quina intenció) així com descobrir els perquès i les raons de l’ús d’aquest per part de l’autor.

2- Cremar el Maestrat Filmat. Exercici d’imatge contemporània.

La part purament pràctica de l’activitat serà aquesta. Es conduirà als assistents per que cadascú puga fer un muntatge conscient i diferent als altres, a partir dels mateixos materials en brut que ja tindran descarregats als dispositius mòbils. Un exercici de resignificació de l’arxiu memòria pensat per a realitzar-se a través de la xarxa social TikTok. Diversos fragments d’imatges de la col·lecció del projecte seran oferits als participants per a experimentar i crear lliurement a partir de les possibilitats de muntatge i postproducció que ofereix aquesta xarxa social.


 

Objectiu: El si de la proposta consisteix a intentar confrontar la imatge contemporània des de dins, des de la seua voràgine. Possibilitar que aquestes imatges puguen circular sense cap mena de filtre pel gran caos d'Internet no és més que una voluntat personal de defensa del valor de la imatge. L'objectiu és desprendre l'aura d'aquestes imatges, cremar-les el màxim possible, perquè després puguem tornar a remarcar la seua essència. Finalment es llançaran els diferents muntatges mitjançant TikTok a l’univers digital, per a que convisquen amb la resta d’amalgama d’imatges pròpies de les xarxes socials.

10 jun. 2022 - 18:00 - 20:30

Organització

  • Confirmar l'assistència a letno@dival.es
  • Taller destinat a un públic juvenil i adult.
  • La persona encarregada del taller arreplegarà els participants en el punt de trobada a les 18:00 hores. 
  • Els interessats tenen a la seua disposició, en aquesta pàgina web, un enllaç amb uns arxius per a descarregar en el seu telèfon mòbil, material amb el qual es farà l’exercici de muntatge mitjançant TikTok. Els assistents hauran d’acudir a l’activitat amb les imatges al seu mòbil ja descarregades.
     
08 jun. 2022 - 18:30 - 20:00
#EnVeuAlta

Viure a la caseta

Presentació del guanyador del Premi Bernat Capó 2021

En aquest #EnVeuAlta es presenta el guanyador del 22é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura, és a dir, l'assaig que va obtindre el premi en 2021, titolat Viure a la caseta: l'hàbitat tradicional valencià de temporada, escrit per Carles Rodrigo Alfonso

A més de l'autor, comptarem amb la presència de Joan Seguí, conservador de L'ETNO, i de Carmen Pardo, d'Edicions El Bullent. 

Carles Rodrigo Alfonso, nascut a València, és geògraf de formació i exerceix la seua activitat professional com a consultor en desenvolupament rural des de 1995 mentre manté el contacte amb l'activitat agrària. Profund coneixedor del territori valencià, ha estat i està implicat en diversos moviments territorials. És autor de mitja dotzena de publicacions de caràcter territorial de les comarques del Racó d'Ademús i Els Serrans, així com coautor d'una altra desena de llibres i articles de caràcter i àmbit espacial divers.

08 jun. 2022 - 18:30 - 20:00

Organitza: Biblioteca de L'ETNO

BiblioPOP

Club de lectura "Fadrines"

"Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana" és un assaig divulgatiu escrit per Raquel Ferrero i Clara Colomina. Està publicat en el número 8 de la col·lecció «Temes d’etnografia valenciana de L’ETNO» i basat en una investigació sobre la condició social de les dones fadrines.

Des de la Biblioteca de L’ETNO proposem a les biblioteques inquietes valencianes que este llibre siga el protagonista del vostre club de lectura! 

Vos imagineu les converses que podrien eixir d’esta lectura? Els testimonis i les experiències viscudes? Nosaltres sí, perquè sabem quin és el perfil habitual dels clubs de lectura de moltes biblioteques: les dones. I sí, ho sabem, és assaig, no és literatura, i sí sabem que serà més difícil. Per esta mateixa raó vos ho posem molt fàcil perquè vos oferim:

– Una guia de lectura per a facilitar la feina a les persones mediadores dels clubs i que no tingueu excuses per fer este pas endavant. Hem treballat junt a la nostra companya Raquel Ferrero, coautora del llibre, i junt a dos expertes en  clubs de lectura, Carmen Navarro i Rosa Marín, per fer esta guia que vos ajudarà a dinamitzar les vostres sessions.

–2 lots de 20 llibres cadascun que podeu demanar en préstec a la Biblioteca de L’ETNO i que vos farem arribar a la vostra Biblioteca.


 

Qui pot demanar-ho? 

Qualsevol biblioteca pública, universitària o especialitzada del País Valencià o qualsevol entitat, sense ànim de lucre, que dinamitze clubs de lectura.

Els lots es lliuraran per rigorós ordre de petició i es podran tindre en préstec un màxim de dos mesos.


 

Com demanar-ho?

Escriu-nos a biblioteca.etnologia@dival.es i reserva el teu lot.


 

Què demanem a canvi?

A L’ETNO, i a les seues autores, ens agradaria saber quina és la resposta i l’acollida que el llibre Fadrines té entre les persones lectores, el diàleg que crea i els testimonis que aporta, que de segur en seran uns quants. Des d’este interés, vos convidem a fer un exercici d’intercanvi d’impressions amb L’ETNO per diferents vies, que poden ser:

1- La participació de les autores en la sessió final. Les podeu convidar i, en la mesura de la seua disponibilitat, hi acudiran.
2- La gravació sonora o audiovisual de la sessió final per poder treballar sobre els comentaris, sempre amb el necessari vistiplau de les persones participants. Vos explicaríem com fer-ho.

Vos animeu?

31 mai. 2022 - 19:00 - 20:30
#EnVeuAlta

Muixerangues al cel

Presentem el catàleg de l'exposició "Muixerangues al cel" que es va fer a L'ETNO.

El pròxim 31 de maig es presenta Muixerangues al cel, el catàleg de l’exposició homònima que va realitzar L’ETNO en col·laboració amb la Federació Coordinadora de Muixerangues. Un catàleg que aprofita l’avinentesa de l’exposició per a compilar el màxim coneixement actualitzat del món muixeranguer. En aquest catàleg participen d’una banda experts en les tradicions valencianes i d’altra muixeranguers i muixerangueres amb la inquietud de donar a conèixer el seu món. 

Convoquem les colles muixerangueres i totes aquelles persones interessades en la nostra cultura festiva per a donar la benvinguda a este nou llibre que serà un referent informatiu en la matèria.  

Participaran en la presentació: 
-    Francesc Tamarit, director de L’ETNO.
-    Pau Pertegaz, president de la Federació Coordinadora de Muixerangues.
-    Joan Bofarull, comissari de Muixerangues al cel.
 

31 mai. 2022 - 19:00 - 20:30

Organitza: Biblioteca de L'ETNO

27 mai. 2022 - 10:15 - 12:15
Programa per a biblioteques

BiblioPOP

Vols conèixer el nou projecte de L'ETNO adreçat a biblioteques? Estàs en el lloc adequat...

El diputat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el director de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, Francesc Tamarit, presenten el projecte BiblioPOP, una nova iniciativa per als professionals de les biblioteques valencianes. 

Este projecte busca el compromís amb les biblioteques valencianes, i els seus professionals, amb la cultura popular valenciana per a la qual cosa vos proposarem una sèrie d'accions i iniciatives.

Les biblioteques valencianes han demostrat amb la participació, any darrere any, en la campanya Espanta la por que són unes aliades immillorables per a arribar a tot el territori valencià i per tant a tota la ciutadania i confiem en la seua implicació en este compromís. 

Ens agradaria que participares i que la teua biblioteca es convertisca en una BiblioPOP. 

Organitza: Biblioteca de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia.

Activitats del BiblioPOP

Activitats del BiblioPOP

29 abr. - 30 abr. 2022
Jornades de treball de museus

Patrimonis culturals, museus i covid-19: veus múltiples

A la fi del 2019 es van conèixer els primers casos de la malaltia ocasionada pel virus SARS-CoV-2. La ràpida transmissió del virus en el món va donar lloc a la pandèmia de la Covid-19 en la qual encara ens trobem immersos. A més de les greus conseqüències que està tenint en els individus, la pandèmia està transformant la societat en el seu conjunt, en les seves diferents dimensions econòmiques polítiques, culturals…

En l'àmbit de la cultura, la pandèmia ha afectat també el camp del patrimoni i els museus. En aquest camp els agents han hagut de posar en marxa diferents i variades estratègies i accions per a fer front a la nova situació. 

Així, l'objectiu del seminari és analitzar com està afectant la pandèmia als museus i centres patrimonials i quines són les estratègies i accions dutes a terme pels agents en els següents quatre àmbits:

  1. La gestió dels museus i centres patrimonials.
  2. Les activitats in situ i en línia.
  3. Les relacions amb la comunitat local, el públic i el turisme.
  4. La memòria de la Covid-19; és a dir, les accions dutes a terme per a recollir, conservar i difondre elements patrimonials vinculats a la pandèmia.

Per a abordar aquestes qüestions s'organitzaran quatre taules, una per cada àmbit, en les quals diferents especialistes abordaran els impactes de la covid-19.

29 abr. - 30 abr. 2022