02 mar. 2023 18:30 - 19:30
En Veu Alta

Cuando el Estado es violento

La Biblioteca de L’ETNO i la Biblioteca de la Dona s'uneixen per a presentar En Veu Alta: «Cuando el estado es violento. Narrativas de violencia contra las mujeres y las disidencias sexuales» publicat per Bellaterra Edicions.

Les dues biblioteques especialitzades de la ciutat de València uneixen les seves forces per a donar veu a la narratives d'activistes i acadèmiques feministes sobre les violències que l'estat exerceix contra les dones i les dissidències sexuals.

Participaran en la presentació les dues coeditores: Marta Cabezas Fernández i Ana Martínez Pérez.

Quan l'estat és violent? L'estat és violent? Quan i com és violent? La seva violència és legítima? Quines pràctiques estatals són violentes? De quines formes, explícites o subtils, és violent l'estat? 

Quan l'estat és violent aborda aquestes preguntes a partir de narratives d'activistes i acadèmiques, feministes, i dissidents sexuals que posen en diàleg les violències de l'estat i algunes de les resistències possibles. Cada relat té sentit en si mateix i aquest és el seu nom propi, no obstant això, volem reconèixer la força del denominador comú que cognomena aquestes narratives. El nostre objectiu és desvetlar el bastidor violent en què es trama la vida social per a generar alternatives. Les escenes de violència que narra aquest llibre són, doncs, un mirall d'augment on veure la nostra societat en la seva imbricació amb l'estat: cartografiar la dimensió sistèmica d'aquesta violència en l'entramat de la vida quotidiana per a pensar el conjunt a través dels seus fragments. El llibre se situa en l'estat espanyol i se centra en diferents escenaris de tres dels àmbits d'intervenció estatal, justícia, salut i educació, doncs en ells es condensen les condicions indispensables d'una vida digna.

Marta Cabezas Fernández és professora del Departament d'Antropologia Social i Pensament Filosòfic Espanyol de la Universitat Autònoma de Madrid.

Ana Martínez Pérez és professora titular de Sociologia en la Universitat Rei Joan Carles.

02 mar. 2023 18:30 - 19:30
23 mar. 2023 19:30 - 21:00
Premis

Lliurament del XII Premi d'Investigació J.F. Mira

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA) celebren l'acte de lliurament del XII Premi de recerca Joan Francesc Mira que té l'objectiu de contribuir a la investigació, l'estudi i la difusió de l'antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana. També té com a objectiu promocionar els joves investigadors i estudiants de l'àmbit antropològic. 
 
En l'acte hi intervindran:
Francesc Xavier Rius i Torres, diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València
Joan Segui Segui director de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia
María José García Hernandorena, presidenta de l’Associació Valenciana d’Antropologia
Anna Pons Soriano, directora d’Oficina de Caixa Popular
Joan Francesc Mira i Casterà, escriptor i antropòleg
 

23 mar. 2023 19:30 - 21:00
13 abr. 2023 19:15 - 20:30
Presentació de llibre

La Copa Espanya lliure

Presentació del llibre «Les aventures i desventures de la Copa Espanya Lliure. El Sant Grial del Levante UD», d'Emilio Nadal.

El proper dijous 13 d'abril presentem el llibre Les aventures i desventures de la Copa Espanya Lliure. El Sant Grial del Levante UD, escrit per Emilio Nadal. L'acte anirà a càrrec del diputat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València i president de la penya Tòtil, Xavier Rius, i del propi autor. 

El llibre, publicat dins de la col·lecció Bocins que edita l'Àrea de Cultura de la Diputació, ens planteja un recorregut emocional per la Copa de lʼEspanya Lliure, conquerida pel Levante UD en plena Guerra Civil. Un viatge que comença la mateixa nit dels temps, quan tot estava encara per descobrir. Un episodi que encara no ha conclòs, tot i que ha adquirit una lluminositat que el converteix en un capítol imprescindible dins de lʼimaginari del llevantinisme.

Emilio Nadal González (València, 1970). Llicenciat en Geografia i Història i Màster en Periodisme. Dirigeix l’Àrea de Patrimoni Històric del Levante UD. Va exercir de cap de Premsa del Llevant entre 2010 i 2018.És autor dꞋuna àmplia bibliografia relacionada amb el Levante UD: Los latidos de un siglo (2004); Levantinos y valencianistas, historia de una rivalidad deportiva en la Valencia de los años 20 y 30 (2005); Levante, los orígenes (2009); Levante UD que estás en los cielos (2012); Siempre tuyo, Levante UD (2014), i Cuántos recuerdos caben en el Ciutat (2020).

13 abr. 2023 19:15 - 20:30
01 mar. - 03 mar. 2023
Trobada tècnica

Ocigolonte

Conservació i la restauració del patrimoni etnològic

L'etnologia, com a ciència vinculada a la cultura tradicional i popular, atén a totes aquelles manifestacions, creences, coneixements i activitats a través de les quals es generen béns immobles, mobles i immaterials que determinen la identitat d'un poble, comunitat o civilització.

Amb la definició contemporània dels béns culturals, que més enllà dels criteris valoratius i temporals relacionats amb l'artístic, antic i històric, consideren el significat intrínsec dels objectes i representacions, el patrimoni etnològic disposa de noves oportunitats de valorització, conservació i divulgació.

No obstant això, la realitat cultural i museològica continua disposant, en moltes ocasions, escenaris adversos, desfavorables o, com a menys, complexos per a la gestió dels béns etnològics. La conscienciació social i institucional sobre la importància de la cultura tradicional i popular és la clau per a revertir aquest tipus de situacions, que han de trobar estratègies d'impuls i desenvolupament.

En aquesta trobada tècnica, que es celebra en tres seus, col·labora L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia amb la participació d'Isabel Álvarez, restauradora del museu. 

01 mar. - 03 mar. 2023
16 feb. 2023 18:00 - 19:30
Comboi i Antropologia

La Comarca Científica

Donem el tret d’eixida al primer Comboi i Antropologia de 2023 amb un grup de professionals que des de fa un temps està fent molt de soroll en l’àmbit de les ciències socials. L’AVA i la Biblioteca de L’ETNO tenien moltes ganes de tindre’ls de protagonistes en un Comboi i Antropologia i ara més amb el suggeridor títol que proposen: «Ni todologia ni terraplanisme, ciència social»

La Comarca Científica

Som un espai multimedia d’anàlisi de la realitat social valenciana nascut en 2017. Som ‘Comarca’ perquè defensem la comarcalització com a model de vertebració territorial i les nostres anàlisis parteixen sempre de les 33 comarques valencianes. Som ‘Científica’ perquè ho fem a través de les ciències socials com són l’antropologia, la ciència política, la criminologia, l’economia, la geografia, la història, la psicologia, la sociologia o el treball social. Actualment, La Comarca Científica compta amb la pata associativa ‘La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials‘ que va nàixer l’any 2022 i que en els primers mesos de vida ja compta amb quasi 40 socis i sòcies i diverses activitats que posen en valor les ciències socials valencianes.

«Ni todologia ni terraplanisme, ciència social» 

Què anem a parlar en el Comboi i Antropologia? Volem donar a conéixer el projecte de La Comarca Científica, comentant els seus orígens i el seu sentit de ser. L’explicació del projecte passa per una visió lineal del temps i una breu anàlisi del canvi i/o revolució que estem vivint com a societat amb l’explosió de les noves tecnologies de la comunicació i la informació. Ho farem a través d’algunes preguntes que ens serviran per a plantejar-nos certes coses. També aprofitarem per a explicar i donar un exemplar de l’últim CIS Valencià, la secció de La Comarca Científica on analitzem el comportament polític i electoral dels valencians.

Participen: Alexis Lara, Idoia Arreaza i Julia Sanchis.

Organitzen: Biblioteca de L'ETNO i AVA (Associació Valenciana d'Antropologia)

16 feb. 2023 18:00 - 19:30
Al caliu de les paraules

Al caliu: Contes eròtics

Tornem un any més amb «Al caliu de les paraules», i ja en són set!!! Enguany ens atrevim amb els contes eròtics en aquest festival d'oralitat que vos oferim des de L'ETNO.

La setena edició d’Al caliu de les paraules naix amb l’objectiu d’evocar i, si potser, calfar les nostres ments a través de la paraula, aprofi tar la calor de les fogueres per a mantindre els nostres cossos a la temperatura idònia i així gaudir d’un ambient divertit i agradable on, com es feia antany, els contes i els acudits ens convocaven a una celebració al voltant de les festes de Sant Antoni i Sant Blai.
Per part dels narradors i la narradora d’enguany, gaudirem d’un notable mestratge a l’hora de mesclar el que és subtil amb el que és vulgar, el delicat amb el procaç, aclarint que és la ment del públic la que triarà un camí o un altre.


 

PROGRAMA:

19.30 h. «Cuentos eróticos»
Xarrada-col·loqui amb Ana Griott, narradora i investigadora.

21.00 h. Sopar de pa i porta
Sopar en tres fogueres amb endevinalles i brindis.
Les persones participants hauran de portar el sopar i l’organització proporcionarà la picadeta i la beguda.

22.00 h. «Palabrasas»
Contades simultànies en tres fogueres.

23.30 h. Acomiadament
Celebració conjunta amb balls i cants.

Contistes:
Ana Griott, Domingo Chinchilla i el Tio Vicent.

Idea, projecte i coordinació:
Vicente Cortés - Vividor del conte.

Organització i forma d'accés

Aforament limitat. Accés gratuït amb entrada única per a tots els actes de la jornada. Màxim 2 entrades per persona.

Recollida d’entrades des del dimarts 31 de gener al vestíbul de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (de 10.00 a 20.00 h.) o a través de www.letno.es

#EnVeuAlta

"La Filà de Dionisi"

Presentem el llibre d'Albert Alcaraz «La Filà de Dionisi: sociabilitat, diversió i transgressió en la festa de moros i cristians» .

El darrer número de la col·lecció Temes d’etnografia valenciana ens aproxima a l’aspecte més lúdic de la festa dels moros i cristians. 

Si hi ha una festa amplament estudiada al llarg del darrer segle, eixa es sens dubte la dels moros i cristians. Quatre congressos nacionals, dos internacionals, centenars de llibres, milers d’articles i un bon grapat d’encontres, seminaris i col·loquis informals, són una prova evident de l’interès existent per conèixer tot allò relacionat amb el seu origen, història, evolució, formes i elements. Tanmateix, encara queda molt per dir, especialment en allò referit a l’aspecte lúdic, una qüestió poc tractada en tots aquests anys d’investigació de la festa. I és d’això del que va aquest treball, d’aquella vessant lúdica de la festa, que articulada al voltant de l’acció transgressora, el gust per l’espectacle i la pràctica de la sociabilitat, ha possibilitat la seua permanència al llarg dels segles així com la seua evolució cap al model definit com modern, aquell que des de mitjans del segle XIX, a partir de l’acte de l’entrada i l’estructuració del col·lectiu fester en filaes i comparses, va anar configurant-se a Alcoi i bona part de les poblacions del seu entorn, així com la seua espectacular expansió més enllà d’este nucli originari a partir de les dècades de 1960 i 1970.

 

Activitat organitzada per la Biblioteca de L'ETNO.

15 jun. 2023 19:00 - 20:00
Llevant UD

Conferència de Julián Garcia Candau

15 jun. 2023 19:00 - 20:00