02 mai. - 31 des. 2024

Paelles i cotxes

Les sales permanents dels museus acostumen a ser massa estàtiques, perdurables en el temps i amb risc de perdre contacte amb fenòmens actuals. Activem a partir d’ara xicotets espais on introduir temporalment noves capes de significat que enriquisquen el relat principal de NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/VALENCIANA

La segona experiència seleccionada la trobarem a la sala D'HORTA I MARJAL: ELS IMAGINARIS, on la part final està dedicada a l'alimentació, en concret al plat que representa l'imaginari pel excel·lencia del nostre territori, convertit ja en una icona global; la Paella.

L'ETNO ha col·laborat amb el fotògraf Ricardo Cases en la publicació de la segona edició del seu treball "Paelles i Cotxes", disponible a la botiga del museu. Acompanyant la publicació, gaudirem durant uns mesos d'esta original sèrie fotogràfica a les sales permanents del museu en diàleg amb el relat de l'exposició permanent.

Hui dia no ens sembla estrany veure paelles als llocs més insospitats. En un món actual dinàmic, on la pressa i la manca de temps amenacen alguns rituals socials clàssics relacionats amb l'alimentació, els valencians i les valencianes hem trobat solucions. Amb el bon temps, les nostres carreteres s'omplen de paelles que viatgen en cotxes de camí a tota mena de llars. Este treball fotogràfic naix al restaurant L´Alter a Picassent (Horta Sud) que cuina més de 80 paelles diàries per a emportar durant els mesos d´estiu. Ricardo Cases ens presenta estos bodegons motoritzats, on explora nous imaginaris visuals al voltant de la representació de la paella.

letno

paellas y coches

 *publicació disponible a venda en la botiga del museu.

 

 

Exposició permanent
02 mai. - 31 des. 2024
Exposició permanent
12 mai. 2024 - 18:00 - 20:00
Música

Cant Valencià d'Estil - Vicent de Rosa

Homenatge al versador Vicent Ribelles Salvador Vicent de Rosa

L'Associació d'Estudis del Cant Valencià (AECV) té com un dels seus propòsits mostrar gratitud a les persones que han dedicat tota classe d'esforços en preservar, mantindre difondre el nostre cant tradicional per excel·lència –el Cant Valencià– fent públic reconeixement de la seua dedicació a través de Mostres-Homenatge dedicades als intèrprets més veterans.  Mostres que es configuren en les activitats associatives no com activitats merament puntuals, sinó com activitats estructurals de l'AECV dins de l'àmbit social que esta associació pretén.

Enguany –amb la inestimable col·laboració de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, l'Associació d'Estudis del Cant Valencià ha considerat pertinent mostrar gratitud al versador Vicent Ribelles Salvador Vicent de Rosa, en reconeixement a la seua dedicació al cant valencià.

Vicent Ribelles Salvador, és un versador de caràcter desimbolt, facilitat memorística, gust per la poesia, de llarga trajectòria en el Cant Valencià i gran apassinat de les tradicions valencianes. 

Cantadors i cantadores

Emilio Luís Porta Milio del Puig. 
José Ramón Salvi, del Puig
Raúl Luis, del Puig
Ivàn Luis, del Puig
Mª Carmen Barbancho, del Puig
Mª Carmen Cuenca, del Puig
Fernando Ferrer el Rallat, de Puçol
Margarita Bolea, del Puig
Mª Carmen Villar, de Benicalap
Javier Benedito, Bétera

Vers:

Paco Nicasio, de Faura
Salvador López Boro de Paterna
Carlos Bailo, del Puig

Música de corda

José Navarro, Guitarró, Bétera
Francesc Navarro, Guitarra, Bétera
Mercedes, Guitarra, Bétera.

Música de Vent:

Albert Raimundo, Trompeta, el Puig
Raúl Raimundo, Clarinet, el Puig
Borja Carbonell, Trombó, el Puig

Dolçaina i Tabal

12 mai. 2024 - 18:00 - 20:00
01 mai. 2023 - 15 set. 2024

Amor d'extraradi

Les sales permanents dels museus acostumen a ser massa estàtiques, perdurables en el temps i amb risc de perdre contacte amb fenòmens actuals. Activem a partir d’ara xicotets espais on introduir temporalment noves capes de significat que enriquisquen el relat principal de NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/VALENCIANA

La primera experiència seleccionada la trobarem  a la sala CIUTAT: LOCAL I GLOBAL on la part final està dedicada als murs de la ciutat, un espai de reflexió sobre l’urbanisme que ens envolta a les ciutats. Els murs físics i també els murs invisibles cap a altres estrats socials, alhora que espai de comunicació política, comercial i artística.

Us presentem AMOR D'EXTRARADI, on l’artista urbà i fotògraf Pedro Mecinas i Lucia Gimeno documenten fotogràficament durant les seues exploracions urbanes una col·lecció de pintades espontànies amb missatges d’amor escampats per la ciutat, extraradi i pobles del territori valencià. Com tot arxiu, continua en procés, obert i expandint-se per altres territoris al caliu dels viatges de Pedro i Lucia. Junts, continuen documentant esta col·lecció d’emocions que pots seguir al compte d’instagram @amordeextraradi. 

En paraules dels autors “què tan intens ha de ser allò que estàs sentint per haver de deixar-lo escrit en qualsevol superfície sense saber de si algú et llegirà mai, t’entendrà i sentirà alguna cosa. Sense saber quina història hi ha darrere”.

Els murs de les ciutats també es gasten com a forma de comunicació romàntica i sentimental. Restes documentals d’afectes, ruptures, desitjos, somnis, decepcions i patiments. que connecta a l’instant amb totes les persones anònimes que les miren. Una esclat del mon privat personal a l’espai públic que ens recorda que les emocions compartides també formen part d’allò que ens embasta com a societat.

 

Exposició permanent
01 mai. 2023 - 15 set. 2024
20 jun. - 15 set. 2024

Sostenibilitat. Museus Km 0

Una exposició itinerant de la Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València (ETNOXARXA)

«Sostenibilitat. Museus km 0» és una exposició col·lectiva que vol posar de manifest, i també reivindicar, com alguns conceptes i mecanismes de gestió sostenible que reclama la contemporaneïtat habiten en els sabers tradicionals que els museus etnològics guarden. Sabers que, moltes vegades, la societat actual ha oblidat i que poden ser considerats més enllà de la nostàlgia i de la seua significació patrimonial. Reparar, reutilitzar, intercanviar, compartir i col·laborar no són conceptes nous.

Més enllà del contingut, l’exposició és interessant com a projecte de treball conjunt entre museus, amb tot el que això significa. Coordinar un grup nombrós, compassar els diferents ritmes i arribar a consensos entre plantejaments diversos ha sigut un camí lent i laboriós, però que està sobradament compensat per l’experiència que ens ha donat i per la demostració de que som capaços de fer coses conjuntament.

Este treball conjunt s'ha dut a terme des de l'ETNOXARXA, projecte de col·laboració i intercanvi entre els museus etnologics locals de la provincia de València.

 

20 jun. - 15 set. 2024
15 jun. 2024 - 11:00 - 13:30
Biblioteques Humanes

Biblioteques Humanes 2024

Històries de vida a L'ETNO. Amb la col·laboració de València Acull.

Per a gaudir de l'activitat cal inscripció previa al correu: biblioteca.etnologia@dival.es

En una biblioteca humana els llibres són les persones que transmeten històries de vida i relats diversos que mai es repeteixen. A la Biblioteca de L’ETNO canviem els llibres de paper pels llibres humans que parlen en primera persona. En una biblioteca humana vens per a escoltar, per a sentir i per a aprendre en un espai solidari i intercultural perquè els llibres seran persones migrades de diferents països que estan disposades a compartir les seues vivències amb qui vulga escoltar-les. Tots els llibres humans formen part del col·lectiu València Acull. 

Des de la Biblioteca de L’ETNO busquem persones lectores interessades en escoltar i viure aquesta experiència. L’edat recomanada és per a majors de 12 anys perquè els llibres no són de ficció sinó que contenen històries ben reals i com tots i totes sabem la realitat supera sempre la ficció. Ara bé, si teniu a casa joves de més de 12 no dubteu en dur-los perquè és un experiència enriquidora per activar i obrir el cor i la ment. 
 
Els llibres canviaran en cada sessió, per la qual cosa podeu assistir a les dues sense repetir lectures. I una recomanació: planifica’t bé el dissabte i vine sense pressa, sense pensar en anar a comprar abans de dinar, sense pensar més que en gaudir d’una bona lectura. 

biblioteques humanes L'ETNO
 

 

15 jun. 2024 - 11:00 - 13:30
Informació d'interés

Lloc: sales de l’exposició permanent de L’ETNO

Cal inscripció prèvia enviant un correu a: biblioteca.etnologia@dival.es i deixant el nom complet i el dia d’assistència. 

És una activitat recomanada a partir dels 12 anys.

11 mai. - 22 set. 2024

Etnomusic 2024

Una programació ampla i de qualitat en esta XXI Edició, "Amb mirada de dona"

Al llarg de 20 anys, Etnomusic s’ha convertit en un projecte marca L’ETNO que ha gaudit d’una certa autonomia que li ha permés configurar la seua oferta amb criteris musicals, territorials i, per descomptat, artístics, sempre carregats de curiositat i noves perspectives. La creació de Perifèric dins del festival, concerts per a públic familiar i Etnomusic als Pobles, en són una prova. Després d’estos anys i de l’acceptació per part del públic, podem afirmar que la fórmula ha tingut bona acollida.  

Durant estos anys, un dels reptes de L’ETNO ha sigut mantindre una relació estreta entre allò que s’exhibix en el festival i les exposicions que cada any programa el museu. Un repte no sempre assolit, ja que sovint l’oferta musical del moment no sempre coincidix amb els terminis i els temes tractats en la seua línia expositiva. Enguany ens posem com a fita canviar esta situació per tal de relacionar, tant com es puga, l’oferta temàtica de les exposicions i l’oferta del festival. D’esta manera es pot entendre millor la proposta de 2024.

«Amb mirada de dona», Etnomusic es presenta al públic valencià amb una programació bàsicament femenina per tal de vincular el festival amb l’exposició «Fadrines», una de les exposicions més importants que L’ETNO programarà en 2024. L’exposició ens parla de dones que no es van casar quan calia: fadrines que, per voluntat, subvertiren la norma de casar-se i tindre fills. Prenent este fil conductor, Etnomusic presenta un programa compost bàsicament per dones que, des de diverses perspectives, ens mostren la seua manera de relacionar-se, intimar, estimar, treballar i, per descomptat, crear.

 

ETNOMUSIC

 

PROGRAMACIÓ

La Maria 

Una artista valenciana que pertany a una nova fornada d’artistes que estan trencant clixés i porten el cant valencià a nous àmbits per tal de mantindre’l com el que és, música popular que la gent escolta i canta. 

Mayalde

Un dels grups més reconeguts del panorama espanyol de música tradicional, ens oferirà un concert familiar que ens farà reviure els sons de les nostres àvies i avis: aquelles primeres cançons fetes, en moltes ocasions, amb objectes de la vida quotidiana. Amb Amores, un grup valencià també amb una gran trajectòria i reconeixement internacional, ballarem amb la percussió senegalesa i abraçarem valors de convivència i germanor entre els pobles. 

El Nido

Un concert carregat de valors contemporanis partint de ritmes i estructures plenament tradicionals. Un recull de jotes i balls de rogle que, lluny de portar-nos al passat, ens plantegen temes actuals. 

Maria Mazzotta

Una cantant italiana de la Pulla, revisarem, a ritme de tarantel·les mesclades amb nous elements, els estats d’ànim que, com les ones de la mar, es poden portar a la tragèdia o a la calma més amable.  

Carola Ortiz 

Amb l’àlbum Cantareras, ens porta a l’univers íntim de les dones que, mentre omplien els cànters d’aigua al riu ‒una tasca bàsicament femenina d’una època no tan llunyana‒, es contaven els seus pensaments i com se sentien. 

Alba Carmona i Jesús Guerrero

Després del seu pas per la formació Las Migas, el 2018 va decidir fer un salt com a intèrpret en solitari i, a finals d’este mateix any, va publicar el seu primer disc com a solista, que inclou temes que ha compost la mateixa cantant.

En este format íntim, Alba forma un duo amb el guitarrista Jesús Guerrero, una de les figures més importants de la guitarra flamenca actual i acompanyant habitual d’artistes com Miguel Poveda, Niña Pastori o Carmen Linares.

Eixa

El projecte de l’artista valenciana Isabel Latorre. En un espectacle que aposta per la paraula, la catalana Alba Carmona ens proposa un viatge eclèctic partint del flamenc que ens portarà a territoris com la cançó d’autoria, la cobla o el bolero. Per la seua part, la cantant i compositora Isabel Latorre ens oferirà un maridatge exquisit entre les varietats de raïm valencià i la música tradicional del Mediterrani o, fins i tot, el jazz.   

Karlos Nao

Un jove flautista que interpreta música en clau de flamenc. Dins del programa hi haurà —com des de fa quatre anys— concerts en municipis (Etnomusic als Pobles) i un concert per a públic familiar, en col·laboració amb el SARC de la Diputació de València.

Vos esperem!

 

11 mai. - 22 set. 2024
Organització i forma d'accés

Aforament limitat. Accés gratuït.

Recollida d’entrades a comptar des del dimarts anterior a la celebració de cada concert -màxim 2 entrades per persona- en el vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia (10 a 20 hores) o a través de la web: www.letno.es.

Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:

Registre en la plataforma>>
 

09 mar. 2024 - 16:30 - 20:00
Cant d'estil valencià i albaes

Cantà del Carme

Cant d' Albaes al barri del Carme per l' Associació d' Estudis del Cant Valencià interpretada per l' Escola Municipal de la Marina del Puig de Sta. Maria.

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia junt amb l’Associació d’Estudis del Cant Valencià, recupera la Cantà del Carme amb un recorregut on el cantadors i les cantadores aniran de casal en casal del barri del Carme fent un homenatge a les comissions falleres.

La Cantà del Carme és, en essència, un esdeveniment que es feia amb motiu de les festes del barri de Sant Vicent o de la Mare de Déu del Carme i que es va perdre fa, aproximadament, 25 anys. Les últimes referències històriques sobre la Cantà del Carme ens dirigeixen a l’ordenança del 28 de juliol de 1836 de la «Confraria de la Vera Cruz dels pobres cegos oracioners a la ciutat de Valéncia», on s´estipulen els mesos, les hores, els honoraris pel seu treball, els instruments que utilitzaran o l’espai on es realitzarà la interpretació o cantà dels cegos, una manifestació popular que es va mantindre pràcticament fins a l’actualitat amb la representació coneguda com la Cantà del Carme.

La Cantà del Carme 2022 s’iniciarà a les 16.30 h. des de la porta de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (C/ Corona, 36) per a acabar cap a les 20 h. a la Falla Na Jordana.

HORARI I RECORREGUT

16.30 h. Falla Mossén Sorell - Corona (c/ Corona, 33)
16.45 h. Ripalda - Beneficència - Sant Ramon (c/ Sant Ramon, 26)
17.00 h. Marqués de Caro - Dr. Chiarri (c/ Marqués de Caro, 16)
17.15 h. Ripalda - Sogueros (c/ Ripalda, 2)
17.30 h. Carrer de Dalt - Sant Tomàs (c/ Sant Tomàs, 23)
17.45 h. San Miguel - Vicente Iborra (Plaça de Vicent Iborra, 3)
18.00 h. Carrer de Baix - Mesó de Morella (c/ de Baix, 26)
18.15 h. Portal de Valldigna (c/ Landerer-c/ de les Salines)
18.30 h. Plaça de l’Àngel (c/ de l'Àngel Custodi, 9)
18.45 h. Serrans - Plaça dels Furs (c/ Nàquera, 12)
19.00 h. Blanqueries (c/ Moret, 15)
19.15 h. Plaça Santa Creu (Plaça Santa Creu, 6)
19.30 h. Plaça de l’Arbre (Plaça Dramaturg Faust Hernàndez Casajuana)
19.45 h. Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9)

Cantadors/ores:

Carmen Barbancho, (El Puig)
Marga Bolea, (El Puig)
Amparo Peiró, (Valéncia)
Lorenzo Puchades, (Valéncia)
Carmen Barberà, (La Llosa)
Inma Pérez, (Rafelbunyol)

Versadors:

Fdo. Ferrer "el Rallat" Puçol

Ronda de Vent del Puig

Albert Raimundo.
Rubén Raimundo.

Ronda de Corda Bétera

Llorens Puchades
Paco Navarro 
Mercedes Cantero

Dolçaina i tabal:

Armando Garcés
Jordi Martínez

09 mar. 2024 - 16:30 - 20:00
10 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
24 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
31 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
07 abr. 2024 - 12:00 - 13:30
Taller per famílies

Taller de milotxes

Les entrades podran reservarse a partir de les 10 horas del dijous anterior al cap de setmana correspondent l'activitat.

En el taller construireu amb els vostres pares i mares una milotxa simple però capaç de volar. Aprendreu també a com volar una milotxa, els diferents tipus de milotxes que hi ha, quan i com heu de volar, a distingir cadascuna de les seues parts i a fer els diferents tipus de nucs que s'usen en les milotxes.

Us esperem per a passar un matí inoblidable.

Les entrades es poden replegar a través del web en l'enllaç de la dreta, a partir del dijous anterior a cada taller

 

 

10 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
24 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
31 mar. 2024 - 12:00 - 13:30
07 abr. 2024 - 12:00 - 13:30
Organització i forma d'accés
 • Tallers destinats a un públic familiar.
 • Edats: xiquets i xiquetes de 5 a 12 anys.
 • Idioma: valencià i castellà.
 • Entrades disponibles des del dijous anterior a cada taller a través de: www.letno.es
 • Només es reserva entrada per a xiquets i xiquetes. Les persones acompanyants no han d’agafar entrada. Màxim 2 entrades per reserva.
 • Cada xiquet o xiqueta haurà d’anar acompanyat/ada per una persona adulta.
 • La persona encarregada dels tallers arreplegarà els participants en el punt de trobada a les 12.00 hores. En cas que alguna persona no arribe puntual, s’utilitzarà la seua entrada

Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:

Registre en plataforma>>

Tallers didàctics

Tallers de cap de setmana

Tots els caps de setmana, de gener a juliol de 2024!

Ací teniu tota la programació dels tallers educatius per a tota la família pel primer semestre de 2024. Destinats a xiquets i xiquetes des de 4 anys acompanyats d'un adult, es fan els diumenges a les 12:00 hores. 

Les entrades es repartiran des del dijous anterior a cada taller i la persona a càrrec arreplegarà als participants en el vestíbul del museu a les 12:00 hores. 

Els tallers es realitzaran tant en castellà com en valencià.

Organització i forma d'accés

• Tallers destinats a un públic familiar.
• Edat mínima: xiquets i xiquetes de 4 anys.
• Idioma: valencià i castellà.
• Entrades disponibles des del dijous anterior a cada taller a través d'este enllaç.
• Només es reserva entrada per a xiquets i xiquetes. Les persones
acompanyants no han d’agafar entrada. Màxim 2 entrades per reserva.
• Cada xiquet o xiqueta haurà d’anar acompanyat/ada per una persona adulta.
• La persona encarregada dels tallers arreplegarà els participants en el punt de trobada a les 12.00 hores. En cas que alguna persona no arribe puntual, s’utilitzarà la seua entrada.

Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:

Registre en plataforma>>

07 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
14 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
21 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
28 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
Taller per famílies

VIATGERS AL TRENET!

Corre, corre, que se’n va! Viatjarem en el “trenet”, el “iaio” del Metro i el tramvia de València. Necessitaràs un bitllet, no t'oblides d'ensenyar-li'l al revisor! I construirem amb cartó i cartolina la maqueta d'un vagó, en el qual podràs dibuixar com a passatgers, asòmats a les finestretes, a la teua família, als teus personatges favorits o a qui tu vulgues.

Les entrades es poden replegar a través del web en l'enllaç de la dreta, a partir del dijous anterior a cada taller. Només es reserva entrada per a xiquets i xiquetes. Les persones acompanyants no han d’agafar entrada. Màxim 2 entrades per reserva.

 

07 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
14 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
21 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
28 jul. 2024 - 12:00 - 13:30
Organització i forma d'accés
 • Tallers destinats a un públic familiar.
 • Edats: xiquets i xiquetes de 5 a 12 anys.
 • Idioma: valencià i castellà.
 • Entrades disponibles des del dijous anterior a cada taller a través de: www.letno.es
 • Només es reserva entrada per a xiquets i xiquetes. Les persones acompanyants no han d’agafar entrada. Màxim 2 entrades per reserva.
 • Cada xiquet o xiqueta haurà d’anar acompanyat/ada per una persona adulta.
 • La persona encarregada dels tallers arreplegarà els participants en el punt de trobada a les 12.00 hores. En cas que alguna persona no arribe puntual, s’utilitzarà la seua entrada

Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:

Registre en plataforma>>