25 set. 2024 - 25 mai. 2025

Clone of Les Fosses del Franquisme

Arqueologia, Antropologia i Memòria

Atenció! El projecte expositiu als patis serà visitable fins al dia 14 d'abril. La sala Joan F. Mira romandrà oberta.

Les Fosses del Franquisme és un projecte amb vocació de servei públic que vol impulsar la memòria democràtica. La societat té l’obligació moral de desfer la llosa de l’oblit per tal de no repetir mai més els episodis més tràgics de la nostra història. El projecte té caràcter multidisciplinar, ja que s’aborda des de l’Arqueologia, l’Antropologia i la Memòria Històrica.

La Diputació de València, amb la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno, han produït dues exposicions, una publicació i un programa d’activitats culturals, que volen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades al cementeri de Paterna entre 1939 i 1956. S'ha dedicat una especial atenció a les víctimes i els seus familiars.

Les dues exposicions són: Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, i 2238. Paterna, Lloc de perpetració i memòria, organitzada per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, totes dues contribuiran a enfortir el pensament crític front a uns fets que no haurien de repetir-se mai més.

2238. Paterna, Lloc de perpetració i memòria

Apropar-se a les exhumacions contemporànies de les fosses de víctimes del franquisme des de l'antropologia social ens permet ampliar la mirada fora d'aquests clots. Des d'aquesta disciplina es posa el focus analític en comprendre en profunditat i en totes les seues dimensions el dinàmic món social (la "vida social") que les embolica i les dota de significació, ja siga en entorns institucionals, associatius o familiars.
Des d'aquest punt de vista, exhumar implica molt més que desenterrar ossos. La vista s'eixampla i permet introduir nous i noves agents, transitar pel temps i per l'espai i posar-nos en el lloc d'aquelles persones que foren assassinades i humiliades per la repressió franquista, així com recórrer amb elles els camins de la memòria i de l'oblit.

Totes aquestes qüestions estan presents d'una manera o altra en l’exposició 2238. Paterna, Lloc de perpetració i memòria, organitzada per L'ETNO. A través de distints espais i èpoques, ens porta del passat al present, de les cases i les còmodes tancades al cementeri de Paterna i a l'interior de les fosses, de les vivències de diverses generacions al patiment d'homes i dones represaliades per la seua manera de pensar i viure, per defensar el govern legítim o per la seua militància política.

A la primera sala ens introduïm dins d'una fossa comuna. Des del seu interior se'ns espenta a reflexionar sobre la seua existència i el perquè de les demandes actuals d'exhumar gràcies, sobre tot, a la transmissió de la memòria en femení.

Al primer pati es recrea el cementeri de Paterna, coneixent els espais, els xicotets i humils homenatges familiars, les diferents reivindicacions polítiques que allí s'han donat al llarg del temps fins al present.

Al segon pati podrem parar per digerir tot el que se'ns ha mostrat, la violència i la por de tantes famílies i compartir els brots de l'esperança que encapsulen les seues reivindicacions.

Aquest projecte és el resultat de l’esforç i el treball conjunt de moltes persones: el comissariat, el responsable del disseny, la institució i els seus treballadors i treballadores (restauració, conservació, comunicació, didàctica, administració i direcció,...). I com no, és fruit de la generositat de les famílies que, de manera desinteressada, han permès que la seua memòria privada i íntima esdevinga patrimoni públic i memòria col·lectiva.

Consultar fullet d'activitats complementàries en la columna de la dreta.

25 set. 2024 - 25 mai. 2025
02 mai. - 31 des. 2024

Paelles i cotxes

Les sales permanents dels museus acostumen a ser massa estàtiques, perdurables en el temps i amb risc de perdre contacte amb fenòmens actuals. Activem a partir d’ara xicotets espais on introduir temporalment noves capes de significat que enriquisquen el relat principal de NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/VALENCIANA

La segona experiència seleccionada la trobarem a la sala D'HORTA I MARJAL: ELS IMAGINARIS, on la part final està dedicada a l'alimentació, en concret al plat que representa l'imaginari pel excel·lencia del nostre territori, convertit ja en una icona global; la Paella.

L'ETNO ha col·laborat amb el fotògraf Ricardo Cases en la publicació de la segona edició del seu treball "Paelles i Cotxes", disponible a la botiga del museu. Acompanyant la publicació, gaudirem durant uns mesos d'esta original sèrie fotogràfica a les sales permanents del museu en diàleg amb el relat de l'exposició permanent.

Hui dia no ens sembla estrany veure paelles als llocs més insospitats. En un món actual dinàmic, on la pressa i la manca de temps amenacen alguns rituals socials clàssics relacionats amb l'alimentació, els valencians i les valencianes hem trobat solucions. Amb el bon temps, les nostres carreteres s'omplen de paelles que viatgen en cotxes de camí a tota mena de llars. Este treball fotogràfic naix al restaurant L´Alter a Picassent (Horta Sud) que cuina més de 80 paelles diàries per a emportar durant els mesos d´estiu. Ricardo Cases ens presenta estos bodegons motoritzats, on explora nous imaginaris visuals al voltant de la representació de la paella.

letno

paellas y coches

 *publicació disponible a venda en la botiga del museu.

 

 

Exposició permanent
02 mai. - 31 des. 2024
Exposició permanent
01 mai. 2023 - 15 set. 2024

Amor d'extraradi

Les sales permanents dels museus acostumen a ser massa estàtiques, perdurables en el temps i amb risc de perdre contacte amb fenòmens actuals. Activem a partir d’ara xicotets espais on introduir temporalment noves capes de significat que enriquisquen el relat principal de NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/VALENCIANA

La primera experiència seleccionada la trobarem  a la sala CIUTAT: LOCAL I GLOBAL on la part final està dedicada als murs de la ciutat, un espai de reflexió sobre l’urbanisme que ens envolta a les ciutats. Els murs físics i també els murs invisibles cap a altres estrats socials, alhora que espai de comunicació política, comercial i artística.

Us presentem AMOR D'EXTRARADI, on l’artista urbà i fotògraf Pedro Mecinas i Lucia Gimeno documenten fotogràficament durant les seues exploracions urbanes una col·lecció de pintades espontànies amb missatges d’amor escampats per la ciutat, extraradi i pobles del territori valencià. Com tot arxiu, continua en procés, obert i expandint-se per altres territoris al caliu dels viatges de Pedro i Lucia. Junts, continuen documentant esta col·lecció d’emocions que pots seguir al compte d’instagram @amordeextraradi. 

En paraules dels autors “què tan intens ha de ser allò que estàs sentint per haver de deixar-lo escrit en qualsevol superfície sense saber de si algú et llegirà mai, t’entendrà i sentirà alguna cosa. Sense saber quina història hi ha darrere”.

Els murs de les ciutats també es gasten com a forma de comunicació romàntica i sentimental. Restes documentals d’afectes, ruptures, desitjos, somnis, decepcions i patiments. que connecta a l’instant amb totes les persones anònimes que les miren. Una esclat del mon privat personal a l’espai públic que ens recorda que les emocions compartides també formen part d’allò que ens embasta com a societat.

 

Exposició permanent
01 mai. 2023 - 15 set. 2024
20 jun. - 15 set. 2024

Sostenibilitat. Museus Km 0

Una exposició itinerant de la Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València (ETNOXARXA)

«Sostenibilitat. Museus km 0» és una exposició col·lectiva que vol posar de manifest, i també reivindicar, com alguns conceptes i mecanismes de gestió sostenible que reclama la contemporaneïtat habiten en els sabers tradicionals que els museus etnològics guarden. Sabers que, moltes vegades, la societat actual ha oblidat i que poden ser considerats més enllà de la nostàlgia i de la seua significació patrimonial. Reparar, reutilitzar, intercanviar, compartir i col·laborar no són conceptes nous.

Més enllà del contingut, l’exposició és interessant com a projecte de treball conjunt entre museus, amb tot el que això significa. Coordinar un grup nombrós, compassar els diferents ritmes i arribar a consensos entre plantejaments diversos ha sigut un camí lent i laboriós, però que està sobradament compensat per l’experiència que ens ha donat i per la demostració de que som capaços de fer coses conjuntament.

Este treball conjunt s'ha dut a terme des de l'ETNOXARXA, projecte de col·laboració i intercanvi entre els museus etnologics locals de la provincia de València.

 

20 jun. - 15 set. 2024
19 des. 2023 - 00:00
Nota de premsa

Tresors amb història II

En aquesta exposició es podran veure els objectes de la segona i tercera temporades del programa.

Tresors amb història és un programa que la Televisió Pública Valenciana À Punt ha emès amb èxit des de fa tres temporades. Es tracta dels objectes que les persones guarden com un material preat, com un tresor emocional ple de vivències i de records. És una cosa sabuda que els objectes tenen la capacitat d’establir connexions emocionals amb les persones, i la complexitat d’eixa relació és la matèria que s’aborda des de Tresors amb història. L’ETNO t’acosta ara a eixe univers d’objectes que des de la història, l’etnologia o l’art han construït part de la nostra memòria com a poble en els últims 200 anys. 

Produït en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, Tresors amb història 2 és una exposició organitzada per L’ETNO per tal de mostrar al públic el més d’un centenar de tresors seleccionats al programa. 
 

Contingut relacionat
Contingut relacionat
19 des. 2023 - 07 abr. 2024

Tresors amb història II

En aquesta exposició es podran veure els objectes de la segona i tercera temporades del programa.

Tresors amb història és un programa que la Televisió Pública Valenciana À Punt ha emès amb èxit des de fa tres temporades. Es tracta dels objectes que les persones guarden com un material preat, com un tresor emocional ple de vivències i de records. És una cosa sabuda que els objectes tenen la capacitat d’establir connexions emocionals amb les persones, i la complexitat d’eixa relació és la matèria que s’aborda des de Tresors amb història. L’ETNO t’acosta ara a eixe univers d’objectes que des de la història, l’etnologia o l’art han construït part de la nostra memòria com a poble en els últims 200 anys. 

Produït en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, Tresors amb història 2 és una exposició organitzada per L’ETNO per tal de mostrar al públic el més d’un centenar de tresors seleccionats al programa. 
 

Contingut relacionat
19 des. 2023 - 07 abr. 2024

Fosses. Guia didàctica

Sisé curs d'Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat

Presentem el programa didàctic d’acompanyament a l’exposició temporal «2238. Lloc de perpetració i memòria», que L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia exhibeix entre els mesos de juliol de 2023 i abril de 2024.
Aquesta exposició aborda la repressió franquista que es va estendre des de 1939 fins a 1956 en un espai i un escenari molt concrets: les fosses comunes del cementeri de Paterna. Ací i en aquest interval de temps van ser afusellades i llançades a les més de 100 fosses comunes 2.238 persones, quasi la meitat de totes les represaliades al territori valencià.

El programa didàctic, una publicació dirigida als docents, està constituït per un total de tres sessions vinculades entre si, en què el desenvolupament d'una és la porta d'entrada a la següent. Aquestes sessions compten amb tres escenaris diferents: l’aula, l’exposició temporal i el cementeri de Paterna. En l'esmentada publicació trobaràs totes les consignes, recursos i documentació necessaris per a les sessions en aula, així com les indicacions per a poder reservar les visites a l’exposició temporal i al Cementeri Municipal de Paterna.

Les sessions 1 i 3 estan pensades perquè el o la docent actue com a mediador o mediadora, per a la qual cosa compta amb totes les consignes i els recursos necessaris, que només haurà d’imprimir i preparar prèviament. Per a la sessió 2, comptarà amb un mediador o mediadora de L’ETNO, que acompanyarà el grup en el recorregut per l’exposició.

Sessió 1. Les paraules
La primera sessió té lloc a l’aula. Amb ella, s’hi pretén acostar l’alumnat als conceptes clau que s’abordaran en l’exposició a través d’una sèrie de dinàmiques participatives.

Sessió 2. 2238. Lloc de perpetració i memòria
La segona sessió es desenvolupa a L’ETNO. El personal docent pot concertar una visita dinamitzada a l’exposició per al seu grup. En ella, i a través d’una sèrie de microexperiències, l’alumnat descobrirà les àrees expositives i els blocs de continguts que componen aquesta mostra.

Sessió 3. La reflexió
La tercera sessió i tancament del programa. Aquesta sessió està dissenyada per a l’aula. A través de diverses dinàmiques educatives, es treballarà una reflexió col·lectiva, s’elaboraran conclusions i es convidarà els i les participants a buscar la relació que hi ha entre el que ens aporta el coneixement d’aquest moment històric i el nostre present.

El lloc de la veritat. Proposta per a visitar el cementeri de Paterna
Aquesta proposta està pensada per a dur-se a terme en el cementeri municipal de la localitat de Paterna. A través d’una sèrie d’exercicis, es posaran en relació tots els aspectes vistos al llarg del programa.

Al final de la guia, es conta amb una sèrie de recursos de tot tipus per a seguir treballant dins i fora de l'aula.

11 oct. 2023 - 00:00

Espanta la por! 2023

Per Tots Sants, monstres valencians

Un any més arriba la campanya Espanta la por per a reivindicar amb força el nostre imaginari fantàstic amb activitats de tot tipus, tant per a adults com per als més menuts! I com cada any, des de fa huit, no anem a soles i ens acompanyen molts museus etnològics locals, biblioteques i escoles valencianes!

Enguany tenim novetats, i és que a més del món real ens hem colat en l’univers del pòdcast. En Espanta la por 2023 naix Els noms de la por, el primer pòdcast de L’ETNO amb el qual reflexionarem sobre les pors de les persones adultes, sobre les pors dels valencians i les valencianes i ens acompanyaran en este camí de quatre programes podcasters valencians, i en valencià, per a parlar de monstres, de llegendes, de literatura, de la mort... A la gravació d'alguns d'ells esteu convidats, això sí, aviseu que aneu a vindre, per fa, no siga cosa que no deixeu espai per als monstres i la imaginació!

Per descomptat, també gaudirem de moltes activitats en el "món real", que de segur que vos agradaran molt! Animeu-vos i vingueu a passar-ho d'allò més bé en el nostre espai per a espantar la por!

Consulteu la programació!
 

15 oct. - 17 nov. 2023
Per escoles, biblioteques i museus

Espanta la por! 2023

Per Tots Sants, monstres valencians

Un any més arriba la campanya Espanta la por per a reivindicar amb força el nostre imaginari fantàstic amb activitats de tot tipus, tant per a adults com per als més menuts! I com cada any, des de fa huit, no anem a soles i ens acompanyen molts museus etnològics locals, biblioteques i escoles valencianes!

Enguany tenim novetats, i és que a més del món real ens hem colat en l’univers del pòdcast. En Espanta la por 2023 naix Els noms de la por, el primer pòdcast de L’ETNO amb el qual reflexionarem sobre les pors de les persones adultes, sobre les pors dels valencians i les valencianes i ens acompanyaran en este camí de quatre programes podcasters valencians, i en valencià, per a parlar de monstres, de llegendes, de literatura, de la mort... A la gravació d'alguns d'ells esteu convidats, això sí, aviseu que aneu a vindre, per fa, no siga cosa que no deixeu espai per als monstres i la imaginació!

Per descomptat, també gaudirem de moltes activitats en el "món real", que de segur que vos agradaran molt! Animeu-vos i vingueu a passar-ho d'allò més bé en el nostre espai per a espantar la por!

Consulteu la programació!
 

26 nov. 2023 - 19:00 - 21:00
27 nov. 2023 - 11:00 - 13:00
Fosses

Los que comen tierra

Obra de teatre

Cia. La Zafiriña - La Rambleta (en col·laboració amb Escalante Centre Teatral).

Autora: Mafalda Bellido.

Any: 2018

Sinopsi: Los que comen tierra és un text de Mafalda Bellido que sorgeix de l'I Laboratori Ínsula Dramataria Josep Lluis Sirera, impulsat per l'Institut Valencià de Cultura.

Sota la direcció de Sergio Serrano, la peça vol donar veu als quals no la tenen, als morts de la nostra història recent. Als milers d'executats pel règim franquista que segueixen enterrats en les cunetes i els camins del nostre país. També és un homenatge a les famílies d'aquestes víctimes, que lluiten per la dignitat i la reparació de la memòria dels seus avantpassats. Aqueixes fosses sense obrir són les milers de ferides sense saturar que encara ens queden per rehabilitar en un país que s'obstina a fer tabula rasa del seu passat més recent.

Un ribàs de pedra seca. Un ribàs de pedra seca que està en un camí. Un camí que podria ser qualsevol. Un dels nostres camins. Un camí nostre. Una de les nostres històries. La nostra història.

Elenc: Mafalda Bellido Monterde, Lola López, Ernesto Pastor, Begoña Tena, Jorge Valle

 

N'hi hauran dos úniques funcions:

  • La del dia 26 serà per a tots els públics.
  • La del dia 27 serà per a escolars.
26 nov. 2023 - 19:00 - 21:00
27 nov. 2023 - 11:00 - 13:00
Organització i forma d'accés

Accés: Entrades anticipades a través de http://entradesvalencia.com/ el dimarts anterior a cada sessió i de manera presencial en el punt d’informació del Centre Museístic La Beneficència des de mitja hora abans de cada funció.

Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:

Registre en plataforma>>