Al caliu de les paraules

Al caliu: Contes eròtics

Tornem un any més amb «Al caliu de les paraules», i ja en són set!!! Enguany ens atrevim amb els contes eròtics en aquest festival d'oralitat que vos oferim des de L'ETNO.

La setena edició d’Al caliu de les paraules naix amb l’objectiu d’evocar i, si potser, calfar les nostres ments a través de la paraula, aprofi tar la calor de les fogueres per a mantindre els nostres cossos a la temperatura idònia i així gaudir d’un ambient divertit i agradable on, com es feia antany, els contes i els acudits ens convocaven a una celebració al voltant de les festes de Sant Antoni i Sant Blai.
Per part dels narradors i la narradora d’enguany, gaudirem d’un notable mestratge a l’hora de mesclar el que és subtil amb el que és vulgar, el delicat amb el procaç, aclarint que és la ment del públic la que triarà un camí o un altre.


 

PROGRAMA:

19.30 h. «Cuentos eróticos»
Xarrada-col·loqui amb Ana Griott, narradora i investigadora.

21.00 h. Sopar de pa i porta
Sopar en tres fogueres amb endevinalles i brindis.
Les persones participants hauran de portar el sopar i l’organització proporcionarà la picadeta i la beguda.

22.00 h. «Palabrasas»
Contades simultànies en tres fogueres.

23.30 h. Acomiadament
Celebració conjunta amb balls i cants.

Contistes:
Ana Griott, Domingo Chinchilla i el Tio Vicent.

Idea, projecte i coordinació:
Vicente Cortés - Vividor del conte.

Organització i forma d'accés

Aforament limitat. Accés gratuït amb entrada única per a tots els actes de la jornada. Màxim 2 entrades per persona.

Recollida d’entrades des del dimarts 31 de gener al vestíbul de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (de 10.00 a 20.00 h.) o a través de www.letno.es

Nota de premsa

Espanta la por! 2022

Per Tots Sants, monstres valencians (VII edició).
L’ETNO dedica la campanya Espanta la por 2022 a la geografia fantàstica valenciana.

Dates: Del 15 d'octubre al 13 de novembre de 2022
Lloc: L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia

Espanta la por: Per Tots Sants, monstres valencians és la campanya amb la qual L’ETNO reivindica l’imaginari valencià de la por cada any quan s’apropa la festivitat de Tots Sants i la festa globalitzadora del Halloween ocupa els carrers.

El projecte nascut el 2016 des de la Biblioteca i el Departament de Didàctica de L’ETNO pretén donar visibilitat als personatges més fantàstics que protagonitzen la rondallística valenciana. Al llarg d’estos set anys s’ha convertit en tot un moviment que aglutina a moltes poblacions valencianes a través de la participació dels museus etnològics locals, les biblioteques públiques i les escoles.

La iniciativa té com a missió no oblidar el nostre imaginari més fantàstic alhora que fomentar la lectura, crear espais de narració i recuperació de la rondallística, motivar la recopilació de la tradició oral valenciana i incentivar la investigació. 

Enguany el centre de la campanya serà la publicació de la «Guia inacabada de la fantasia valenciana» escrita per Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado i il·lustrada per Marc Bou. Esta guia naix amb la intenció de ser l’obra de referència de tot allò que sabem a hores d’ara de l’imaginari valencià i també amb la voluntat de incidir en tot allò que encara no està recollit.

Enguany volarem amb gerres com les bruixes valencianes, entrarem en coves de mil dimonis i viatjarem a tolls d’aigües blaves per descobrir la nostra geografia fantàstica. Cercarem on viuen les criatures que ens espantaven de menuts perquè continuen vives en la nostra imaginació i per a fer esta recerca necessitem l’ajuda de tots els valencians i les valencianes. 
 

Organitza: L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia
 

Hi col·laboren:

 • SARC - Cultura Diputació de València
 • Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana)
 • Càtedra Enric Valor
 • Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià
 • Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana
 • Universitat Rovira i Virgili
 • Amical Wikimedia
 • Zombi paella

 

 

Contingut relacionat
Contingut relacionat
Cicle d'activitats

Espanta la por! 2022

Per Tots Sants, monstres valencians

Enguany volarem en gerres com les bruixes valencianes, ens endinsarem en coves de mil dimonis, ens deixarem encantar als tolls d’aigues blaves... enguany viatjarem per la nostra geografia fantàstica. Ens acompanyeu?

 

Organitza: L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia
 

Hi col·laboren:

 • SARC - Cultura Diputació de València
 • Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana)
 • Càtedra Enric Valor
 • Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià
 • Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana
 • Universitat Rovira i Virgili
 • Amical Wikimedia
 • Zombi paella

 

Esteu a l’aguait! Enguany Espanta la por! torna de nou als museus etnològics locals i a moltes biblioteques i escoles valencianes.  
 

Taller didàctic

Taller Mudances

Tindrà lloc els dijous i dissabtes pel matí i els dimecres per la vesprada

La dinàmica del taller s'insereix en la metodologia de la fotografia participativa, que té per objectiu que les persones que participen reflexionen a través del treball fotogràfic.

En aquest cas, a les persones participants se'ls proposa un taller creatiu en el qual faran fotos i intervindran (dibuixant, retallant, acolorint...) amb l'objectiu de crear un moment de reflexió i empatia entorn de les històries que han conegut en l'exposició.

El taller està dirigit, entre setmana, a associacions i alumnat d'Ensenyament Secundari i escoles d'adults, sota petició prèvia, i els dissabtes per a tot tipus de públic. Té una duració d'una hora. La conductora del mateix serà la comissària de l'exposició, Lidia Jaramillo. 

Mudances. Presentació del projecte

Presentació del projecte Mudances i posterior visita a l'exposició

Mudances és un projecte impulsat pel Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura en col·laboració amb la fotògrafa Lidia Jaramillo al 2021. El projecte ha utilitzat la tècnica del Photovoice en combinació amb entrevistes de vida i tallers amb l’objectiu de donar veu a l’alumnat immigrant i també al nadiu que estava en el centre en eixe moment. La idea era que contaren la seua història al voltant de tres moments (origen, la travessia i l'arribada) i pogueren reflexionar al seu voltant de manera comuna.
 
Mitjançant este projecte, L’ETNO pretén continuar amb la seua tasca de difusió i reflexió al voltant de la pluralitat de la societat valenciana, i molt en particular de la situació i l’experiència de les persones migrades que viuen amb nosaltres. Alhora, el projecte permet enfortir la línia de treball de col·laboració amb institucions com el centre de formació Vicent Ventura que es dona la circumstància que, fins fa poc, estava localitzat al mateix barri que el museu.

En l'acte intervindran la Lidia Jaramillo, fotografa del projecte, Coloma Mestre, professora del Centre de Formació de Persones Adultes Vicent Ventura, un estudiant d'este centre i participant en el projecte i Joan Seguí, conservador de L'ETNO. 
 

Comboi i Antropologia

A hores d’ara

Experiències i memòria de la defensa de l’Horta a través del seu arxiu.

A hores d’ara és un arxiu digital que engloba les experiències i sabers de les persones i col·lectius que han defensat l’Horta de València durant les últimes dècades. En ell trobem material visual i gràfic i documentació de diferent índole produïda pels col·lectius. Es tracta d’un arxiu en procés, construït a partir dels arxius de moltes persones i col·lectius. Així, la proposta no recull hui en dia la totalitat de les agressions urbanístiques que han tingut lloc en el territori de l’Horta, sinó aquelles per a les quals s’ha pogut rastrejar una resposta social amb les seues diferents estratègies per a denunciar i tractar d’impedir la violència sobre el territori i sobre les vides que el conformen, de vegades amb èxit i d’altres no, però sempre farcides d’aprenentatges.

Participen: Natalia Castellanos, Alba Herrero i Anaïs Florin. 

Organitza: Biblioteca de L’ETNO i Associació Valenciana d’Antropologia.

Activitat

Viquiprojecte Corpus València

La festa del Corpus de València és la festa grossa de la ciutat i, per a difondre tots els seus elements festius, cal que estiga present allà on tot el món consulta cada vegada que té un dubte informatiu: la Viquipèdia

La informació lliure que, a hores d’ara, hi ha disponible a l’enciclopèdia en línia més consultada del món,  és insuficient i es pot millorar. 

L’ETNO vol aprofitar l’oportunitat de la futura exposició Espill de festa. El Corpus, que inaugurarà en el mes de juliol, per a obrir un viquiprojecte paral·lel que millore el coneixement lliure sobre la festa del Corpus Christi de la ciutat de València. Este projecte es desenvoluparà en col·laboració entre L'ETNO, la Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya.

El viquiprojecte tindrà tres activitats principals: una wikitakes que es celebrarà el cap de setmana de les celebracions del Corpus, un concurs fotogràfic i una viquimarató per a editar contingut textual.

1-    La wikitakes és una trobada que té com a objectiu fotografiar un espai geogràfic o un esdeveniment per a alliberar després les imatges a Wikimedia Commons. Este projecte, germà de la Viquipèdia, alimenta d'imatges i de recursos audiovisuals l'enciclopèdia lliure. En el cas del Corpus de València, hi ha mancança de recursos gràfics que parlen de la festa, per la qual cosa l'objectiu és documentar tots els elements i les manifestacions del calendari festiu. Des del 17 al 19 de juny, serà fàcil trobar viquipedistes, amb les seus càmeres, vivint la festa al carrer per a poder documentar tot i, després, alliberar-ho. 

2-    Es convoca un concurs fotogràfic entre totes les fotografies sobre el Corpus que s’alliberen a Wikimedia Commons. En este cas, el concurs no es limita a la ciutat de València, sinó que s’amplia a totes les poblacions valencianes que celebren esta festa. 

L’ETNO busca col·laboració per a omplir de Corpus valencià l’enciclopèdia més consultada del món. El primer pas és gaudir de la festa i fer moltes fotografies; l’excusa perfecta per al cap de setmana del 17 al 19 de juny.

3-    La viquimarató és una trobada de persones interessades en editar. En este cas, sobre els elements de la festivitat del Corpus, amb la finalitat de crear articles nous a la Viquipèdia o de millorar els existents amb noves referències bibliogràfiques. Esta viquimarató es realitzarà a la Biblioteca de L’ETNO una vegada s’inaugure l’exposició Espill de Festa.
 

Gitanos d'Hongria

De l'home exòtic al ciutadà

El conjunt de la mostra del Museu Valencià d'Etnologia no ens fa pensar que els gitanos hongaresos que se'ns mostren al llarg del temps s'hagen hagut de sentir de mala gana en tractar amb retratistes paios. De fet, eventualment pot semblar que és al contrari. No obstant això, el fet fotogràfic representa per a ells, com s'indica en el catàleg, "la voluntat imposada d'un univers cultural més enllà del seu". Un cosmos de què, d'alguna manera, han estat obligats a formar part. Una metàfora del que els succeïa i els succeeix en quasi qualsevol aspecte de la vida. L'exposició busca respostes a través de 160 imatges, i també d'un bon nombre d'objectes estris de treball, elements quotidians com ara pipes de fumar, o bé instruments simbòlics d'indumentària com ara vares i de l'ús d'audiovisuals. El material fotogràfic se'ns mostra per ordre cronològic i tipològic, i les principals parts de la mostra són: el descobriment dels gitanos, les fotografies exòtiques de "l'home salvatge" europeu (del segle XIX al XX); el món propi dels gitanos I: imatge i representació pròpies, fotografies d'estudi encarregades per gitanos (principi del segle XX); els gitanos com a "objecte" d'investigacions etnogràfiques, estils de vida gitanos (primera meitat del segle XX); la percepció sociològica dels gitanos I: quan la pobresa no s'arriba a representar com a qüestió ètnica (època d'entreguerres); els gitanos com una història d'èxit de la propaganda política: l'assimilació dels gitanos (els gitanos en el socialisme d'estat); la percepció sociològica dels gitanos II: la pobresa com a qüestió ètnica tematitzada, l'estètica de la pobresa (els gitanos en la fotografia social de la segona meitat del segle XX); representació antropològica dels gitanos com a iguals (la representació empàtica dels gitanos en els últims vint-i-cinc anys); el món propi dels gitanos II: imatge i representació pròpies; i finalment, la destrucció dels estereotips: imatges d'àlbums familiars, fotografies d'estudi, imatges privades i d'aficionats (passat immediat i l'actualitat).

Taller didàctic

Cremar el Maestrat filmat

Un taller de TikTok basat en l’exposició temporal "El Maestrat Filmat", de Fermín Sales.

L’excepcionalitat i el valor de les imatges recuperades per a El Maestrat Filmat ens enfronta a uns documents d’un incalculable valor patrimonial. Però, per sort o per desgràcia, molt han canviat els temps des que aquestes imatges van ser enregistrades i molt ha canviat el respecte i la relació de les persones amb aquestes filmacions. 

L'ús actual de la imatge fa que aquestes pel·lícules recuperades siguen un rara avis, un estranyament dins de l’amalgama caòtica de la imatge contemporània amb la que convivim i som exposats quotidianament.

Amb tot açò com a pretext, el que propose és la realització d’una jornada entorn de la imatge-arxiu. Una sessió on poder reflexionar sobre l'ús de l’arxiu en l’audiovisual actual al mateix temps que s’experimenta amb aquest tipus d’imatges.


 

La sessió estarà dividida en dues parts:

1- Introducció a l’arxiu d’El Maestrat Filmat:

Una aproximació i intromissió a l’arxiu recuperat per al projecte. A partir d’aquest precepte es podrà reflexionar sobre els orígens de l’arxiu (qui filma i amb quina intenció) així com descobrir els perquès i les raons de l’ús d’aquest per part de l’autor.

2- Cremar el Maestrat Filmat. Exercici d’imatge contemporània.

La part purament pràctica de l’activitat serà aquesta. Es conduirà als assistents per que cadascú puga fer un muntatge conscient i diferent als altres, a partir dels mateixos materials en brut que ja tindran descarregats als dispositius mòbils. Un exercici de resignificació de l’arxiu memòria pensat per a realitzar-se a través de la xarxa social TikTok. Diversos fragments d’imatges de la col·lecció del projecte seran oferits als participants per a experimentar i crear lliurement a partir de les possibilitats de muntatge i postproducció que ofereix aquesta xarxa social.


 

Objectiu: El si de la proposta consisteix a intentar confrontar la imatge contemporània des de dins, des de la seua voràgine. Possibilitar que aquestes imatges puguen circular sense cap mena de filtre pel gran caos d'Internet no és més que una voluntat personal de defensa del valor de la imatge. L'objectiu és desprendre l'aura d'aquestes imatges, cremar-les el màxim possible, perquè després puguem tornar a remarcar la seua essència. Finalment es llançaran els diferents muntatges mitjançant TikTok a l’univers digital, per a que convisquen amb la resta d’amalgama d’imatges pròpies de les xarxes socials.

Organització
 • Confirmar l'assistència a letno@dival.es
 • Taller destinat a un públic juvenil i adult.
 • La persona encarregada del taller arreplegarà els participants en el punt de trobada a les 18:00 hores. 
 • Els interessats tenen a la seua disposició, en aquesta pàgina web, un enllaç amb uns arxius per a descarregar en el seu telèfon mòbil, material amb el qual es farà l’exercici de muntatge mitjançant TikTok. Els assistents hauran d’acudir a l’activitat amb les imatges al seu mòbil ja descarregades.
   
BiblioPOP

Club de lectura "Fadrines"

"Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana" és un assaig divulgatiu escrit per Raquel Ferrero i Clara Colomina. Està publicat en el número 8 de la col·lecció «Temes d’etnografia valenciana de L’ETNO» i basat en una investigació sobre la condició social de les dones fadrines.

Des de la Biblioteca de L’ETNO proposem a les biblioteques inquietes valencianes que este llibre siga el protagonista del vostre club de lectura! 

Vos imagineu les converses que podrien eixir d’esta lectura? Els testimonis i les experiències viscudes? Nosaltres sí, perquè sabem quin és el perfil habitual dels clubs de lectura de moltes biblioteques: les dones. I sí, ho sabem, és assaig, no és literatura, i sí sabem que serà més difícil. Per esta mateixa raó vos ho posem molt fàcil perquè vos oferim:

– Una guia de lectura per a facilitar la feina a les persones mediadores dels clubs i que no tingueu excuses per fer este pas endavant. Hem treballat junt a la nostra companya Raquel Ferrero, coautora del llibre, i junt a dos expertes en  clubs de lectura, Carmen Navarro i Rosa Marín, per fer esta guia que vos ajudarà a dinamitzar les vostres sessions.

–2 lots de 20 llibres cadascun que podeu demanar en préstec a la Biblioteca de L’ETNO i que vos farem arribar a la vostra Biblioteca.


 

Qui pot demanar-ho? 

Qualsevol biblioteca pública, universitària o especialitzada del País Valencià o qualsevol entitat, sense ànim de lucre, que dinamitze clubs de lectura.

Els lots es lliuraran per rigorós ordre de petició i es podran tindre en préstec un màxim de dos mesos.


 

Com demanar-ho?

Escriu-nos a biblioteca.etnologia@dival.es i reserva el teu lot.


 

Què demanem a canvi?

A L’ETNO, i a les seues autores, ens agradaria saber quina és la resposta i l’acollida que el llibre Fadrines té entre les persones lectores, el diàleg que crea i els testimonis que aporta, que de segur en seran uns quants. Des d’este interés, vos convidem a fer un exercici d’intercanvi d’impressions amb L’ETNO per diferents vies, que poden ser:

1- La participació de les autores en la sessió final. Les podeu convidar i, en la mesura de la seua disponibilitat, hi acudiran.
2- La gravació sonora o audiovisual de la sessió final per poder treballar sobre els comentaris, sempre amb el necessari vistiplau de les persones participants. Vos explicaríem com fer-ho.

Vos animeu?