Conferència del programa d'activitats culturals «Les fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria», a càrrec de Xurxo Ayán, en col·laboració amb el Museu de Prehistòria de València i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València.
Les Fosses del Franquisme és un projecte amb vocació de servei públic que vol impulsar la memòria democràtica. La societat té l’obligació moral de desfer la llosa de l’oblit per tal de no repetir mai més els episodis més tràgics de la nostra història. El projecte té caràcter multidisciplinar, ja que s’aborda des de l’Arqueologia, l’Antropologia i la Memòria Històrica.
La Diputació de València, amb la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno, han produït dues exposicions, una publicació i un programa d’activitats culturals, que volen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades al Cementeri de Paterna entre 1939 i 1956. S'ha dedicat una especial atenció a les víctimes i els seus familiars.
El projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, de la Diputació de València comptarà al llarg de tot l’any 2023 i primers mesos de 2024 amb un programa d’activitats complementàries: conferències, taules rodones, presentació de publicacions, actuacions musicals, arts escèniques i cinema, i la inauguració de dues exposicions: Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, i 2238 Paterna. Lloc de perpetració i memòria, organitzada per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, que contribuiran a enfortir el pensament crític front a uns fets que no haurien de repetir-se mai més.
Xurxo Miguel Ayán Vila (Lugo, 1976), és un arqueòleg i investigador gallec. Sempre ha estat molt lligat a Pobra do Brollón (Cereixa), la terra dels seus pares. Arqueòleg i investigador del Laboratori d'Arqueologia del Paisatge de l'Institut d'Estudis Gallecs Pare Sarment ( CSIC de Santiago de Compostela ). Desenvolupa la seua labor tècnica en tres àrees fonamentals: l'avaluació i correcció de l'impacte arqueològic de les grans obres públiques; la posada en valor del patrimoni; i la difusió del coneixement arqueològic. Des de 2014 codirigeix el Projecte Arqueològic de les Brigades Internacionals i des de 2016 dirigeix el Projecte d'Arqueologia de la Guerra Civil i Socialització del Patrimoni en el Monte San Pedro (Amurrio).
Aquesta conferència s'inscriu en el programa d'activitats culturals Les fosses del Franquisme.