20 set. 2023 - 17:00 - 18:30
Fosses

Bibliotertúlia

Presentació de tres novel·les gràfiques que narren diferents vivències de dones represaliades durant el franquisme.

Presentació conjunta de les novel·les:

  • Dentro (Ilustropos, 2021) i Fuera (Ilustropos, 2022), d'Isabel Ruiz.
  • María la Jabalina (Astiberri, 2023), de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou.

Comptarem amb la presència de les autores i estarà presentat per Tono Vizcaíno, comissari de l'exposició Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna.

Activitat emmarcada en el cicle del projecte Les fosses del franquisme i organitzada pel Museu de Prehistòria i per L'ETNO.


 

Dentro. Després de finalitzar la guerra civil espanyola, el règim franquista va començar un període de repressió i venjança que es va prolongar durant quaranta anys. Milers de persones van ser executades i un número incalculable va patir penes de presó sense judici previ. Les presons de dones es van convertir en magatzems de preses on les condicions extremes d'amuntegament, les tortures, la fam i la privació de drets van provocar situacions terribles que la història tendeix a esborrar. Dentro es recolza en testimoniatges de les supervivents, així com en les investigacions sobre les pràctiques genocides en aquests centres penitenciaris, per a representar en una sèrie de relats gràfics el que va suposar aquella resistència vital per a les preses polítiques de la dictadura de Franco. Servisca també de merescut homenatge.

Fuera. Després del colp militar feixista, les dones van patir l'anul·lació total dels seus drets i el model de dona moderna que va afavorir la II República va ser perseguit i eliminat. Es va promoure la idea de l'àngel de la llar, bona esposa i mare abnegada.Aquesta novel·la tracta de disseccionar els diferents mètodes que es van utilitzar per a condicionar la seua vida. La Secció Femenina, Acció Catòlica, el Patronat de Protecció de la dona o l'Auxili Social, van ser algunes de les institucions des d'on es va dur a terme una reeducació i dominació de la població femenina. En aquest context d'adoctrinament i terror, les dones només van tindre quatre opcions per a viure: la connivència, el silenci, l'exili o la lluita.

Isabel Ruiz Ruiz (Úbeda, 1977), és il·lustradora i directora de fotografia audiovisual. És la creadora d'una col·lecció de llibres il·lustrats dirigits a visibilitzar a les dones referents en les diferents disciplines artístiques i culturals, literàries, científiques i filosòfiques. Segons les seues paraules "soc llicenciada en Belles arts i diplomada en Direcció de Fotografia. Com a autora i il·lustradora tinc nou títols publicats: La estación de las hojas, els cinc volums de la Col·lecció Mujeres, Mujeres españolas, Dentro i Fuera. En els últims anys el meu treball com a il·lustradora s'ha centrat en donar visibilitat a la dona".


 

María la Jabalina. María Pérez Lacruz, coneguda com a María la Jabalina, va ser l'última dona assassinada pel franquisme  a la Comunitat Valenciana. En 1942, amb tan sols 25 anys, va ser afusellada en El Terrer, el tristament conegut mur de Paterna (València). La jove anarquista de les Joventuts Llibertàries havia crescut al voltant de la fàbrica del Port de Sagunt, on es respirava l'ambient de la lluita obrera. Amb tan sols 18 anys va tindre el valor d'allistar-se com a miliciana en la Columna de Ferro, on va exercir com a infermera. Va ser probablement la primera dona ferida en la Guerra Civil. Durant la repressió de la postguerra va ser delatada, detinguda i acusada injustament de delictes que mai podia haver comés. 

Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou, guanyadors del Premi Nacional del Còmic per El día 3 (Astiberri, 2018), reaviven una de les moltes històries silenciades de dones que van lluitar per la pau i la llibertat i, a més, es fan ressò del desig més profund de la mare de la Jabalina: que una injustícia tan gran mai caiga en l'oblit. María la Jabalina s'ha realitzat gràcies a la iniciativa i suport de la Regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Sagunt i es publica tant en castellà com en valencià.

Cristina Durán (València, 1970) i Miguel Ángel Giner Bou (Benetússer, València, 1969) es dediquen professionalment al còmic i la il·lustració a través del seu estudi LaGRÚAestudio que van fundar en 1993. Han publicat junts còmics com Una posibilidad (2017), Cuando no sabes qué decir (pròximament en Andana Gràfica), El día 3, juntament amb Laura Ballester (2018) o María la Jabalina (2023). Per El día 3 han rebut, entre altres, el Premi Nacional del Còmic 2019.

20 set. 2023 - 17:00 - 18:30