Presentació d'un llibre pioner sobre els professionals de la Psiquiatria a València que recull fonts orals
El proper 29 de març a les 18:30 hores presentem #EnVeuAlta a la Sala Secà i Muntanya de L’ETNO de la mà dels psiquiatres, Andrés Porcel i Margarita Medina. Però qui són els testimonis d’esta història oral? I per què és important un llibre com aquest?
Qui són Andrés Porcel i Margarita Medina?
Andrès Porcel (València, 1959). És doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València. Després d’alguns anys de treball en medicina general i urgències, es va especialitzar en Psiquiatria al Hospital Universitari Doctor Peset de València. Des de sempre interessat en la Història, va fer la seua tesi doctoral dirigit per el professor López Piñero. En 1996 va guanyar el Premi Uriach de Història de la Medicina. Ha treballat com a psiquiatra a hospitals i Unitats de Salut Mental a la assistència pública. Actualment ho fa a la Unitat de Godella.
Margarita Medina (València, 1961). És doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València, especialista en Psiquiatria. Sempre ha treballat a l’àmbit públic de la sanitat tant en sales de Psiquiatria d’hospital monogràfic com hospitals generals, i a ambulatoris de Neuropsiquiatria i diferents Unitats de Salut Mental. Ha col·laborat com a professora associada de la Facultat de Medicina de la Universitat de València. Actualment treballa en la Unitat de Salut Mental de Pere Bonfill depenent del Hospital General Universitari de València.
Recuerdos del presente: historia oral de la psiquiatría en Valencia (1960-2010)
Ja se sap que el que més desitja un psiquiatre és que li expliquen històries…I si aquestes històries formen part de la història? Teníem els nostres referent i vam pensar en convertir històries de psiquiatres en part de la Història de la Psiquiatria. No vam trobar res sobre història oral en el nostre àmbit. Llavors començàrem la recerca del diferents contextos de la Psiquiatria i persones representatives dels mateixos. Vam comprar una gravadora i començàrem les entrevistes, el guió de les quals va ser la vida professional del entrevistat. Al començament se li demanava el motiu de fer psiquiatria i a la fi la valoració de la psiquiatria vívida. La informació de les entrevistes s’extrau en “calaixos” que constitueixen els diferents contextos psiquiàtrics. Elaborem unes breus introduccions per donar pas al diferents assumptes i així referenciar per al lector el context i “voilà”, d’esta manera hem publicat dos volums per fer història oral de la Psiquiatria a València.
Aforament limitat.
Activitat gratuïta.