13 maig 2025 - 09:00 - 18:00
Nota de premsa

La caixa dels records: memòries d'una vida

La Diputació impulsa tallers culturals per a persones amb alzheimer utilitzant els objectes de la col·lecció de l’ETNO.
Les àrees de Cultura i Benestar Social posen en marxa el projecte ‘La caixa dels records. Memòries d’una vida’, que s'emmarca en el conveni de col·laboració entre la Diputació i la Federació de Famílies de Malalts d'Alzheimer
L'objectiu és estimular les emocions i els records personals a través d'objectes que pertanyen a la col·lecció del museu provincial, i que estan relacionats amb la vida quotidiana de les persones majors

La Diputació de València ha posat en marxa, a través de l’ETNO, el projecte La caixa dels records. Memòries d’una vida, una sèrie de tallers culturals que tenen com a finalitat millorar l'estat d'ànim i l'estimulació de persones amb alzheimer, demències vinculades a l'envelliment i altres malalties neurodegeneratives. La iniciativa s'emmarca en el conveni de col·laboració que van firmar el mes de setembre passat la corporació provincial i la Federació de Famílies de Malalts d'Alzheimer (FEVAFA).

Es tracta d'un programa impulsat de manera conjunta per les àrees de Cultura i de Benestar Social, que encapçalen els diputats Paco Teruel i Imma González respectivament. “Este és un bon exemple de la importància que té sumar esforços i impulsar la col·laboració entre institucions i entitats per a promoure el benestar dels malalts d'alzheimer”, ha manifestat Imma González, que ha destacat “els bons resultats de l'estimulació emocional en les persones amb demències”.

Per part seua, Paco Teruel ha ressaltat “la coordinació entre les àrees de Cultura i Benestar Social, a través d'un projecte que ha convertit L’ETNO, un dels museus de la Diputació, en un recurs perquè l'experiència de tractar amb peces i objectes quotidians i senzills rememore històries familiars o records d'infantesa a través del vincle personal amb cada objecte”.

 

El projecte i pròxims tallers

‘La caixa dels records. Memòries d’una vida’ és un projecte creat per Rita Redondo, experta en teràpia de l'envelliment, i L’ETNO, que es basa en la denominada teràpia grupal de reminiscència, una tècnica d'estimulació emocional. En ella, mitjançant la memòria autobiogràfica, s'afavorix l'evocació de records personals i d'experiències viscudes, revivint-les en el moment present, la qual cosa activa l'evocació d'emocions plaents en els participants.

Per a aconseguir l'objectiu s'utilitzen recursos i objectes relacionats amb la vida quotidiana de les persones majors, que servixen com a claus evocadores del record. Estos objectes constituïxen, en la seua majoria, la base del fons patrimonial de L’ETNO. Són objectes de la col·lecció del museu, pròxims als participants, ja que han format part de la seua trajectòria vital: una cassola d'arròs al forn, un pitxer, un cànter, una tetera, un antic molinet de café, una botella de colònia Varon Dandi o de Mirurgia…

A través de la mostra i l'aproximació a estos objectes, s'aconseguix l'evocació del record, la qual cosa permet millorar l'estat d'ànim de les persones amb estes malalties, reafirmar el seu autoconeixement i la seua pròpia identitat, afavorir les relacions interpersonals i l'estimulació de les capacitats cognitives dels participants.

El taller està dirigit a persones amb alzheimer o altres demències en el seu estat inicial, així com per a persones majors amb dèficits cognitius associats a l'envelliment normatiu.

 

Una vintena d'associacions

La sessió que s'ha realitzat este dimarts en l’ETNO s'ha fet de la mà de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de València (AFAV). En l'any 2025, cadascuna de les 20 associacions que conformen la Federació pot dur a terme dos tallers, els qualses desenvoluparan en la seu d'estes entitats, o bé en els museus etnològics de la seua zona geogràfica pertanyents a l'ETNOXARXA (Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Província de València), la qual cosa evitarà grans trasllats dels participants i permetrà als centres presentar-se com a recursos per a la salut.

Una altra de les particularitats del projecte serà el monitoratge dels resultats. Al llarg de la vigència del programa es realitzarà un estudi d'impacte que mesurarà i avaluarà diverses variables dels participants. Es valoraran aspectes com les variacions en l'estat d'ànim, la conducta, l'aïllament o connexió amb l'entorn o l'estimulació de la capacitat cognitiva.

 

13 maig 2025 - 09:00 - 18:00