Amb el títol “Sostenibilitat, museus i patrimoni cultural: la cultura, un pilar imprescindible”, estes jornades analitzaren la importància de la cultura en els objectius de desenvolupament sostenible i el paper dels museus com a agents impulsors de la sostenibilitat.
L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, ha organitzat les jornades ‘Sostenibilitat, museus i patrimoni cultural: la cultura, un pilar imprescindible,’ en les quals s'han donat cita estudiants i professionals de museus i de patrimoni, així com experts en desenvolupament sostenible, centres culturals i territori, per a analitzar la importància de la cultura en els objectius de desenvolupament sostenible i el paper dels museus com a agents impulsors de la sostenibilitat.
El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha apuntat que els museus “deixen de ser contenidors d'objectes per a visitar, encara que tinguen un discurs museogràfic important, i s'obrin al carrer per a desenvolupar accions com estes jornades que parlen de sostenibilitat i de patrimoni, entre altres temes interessants”. “En l'agenda 2030 el tema cultural no està contemplat -continua Teruel-, no obstant això posarem en valor que la cultura té molt a dir quant a la sostenibilitat i medi ambient, i per tant es desenvolupen estes jornades en L’ETNO, un museu que està sempre pendent de l'evolució de la societat i que té molt a dir”.
En esta mateixa línia, Joan Seguí, director de L’ETNO, ha assenyalat que la sostenibilitat “és un tema que afecta a tots els sectors de la societat, i els museus com a part del sector cultural, tant grans com els museus locals, estem molt involucrats en esta temàtica”.
Quant a les jornades, que se celebren els dies 6 i 7 de juny, Seguí ha explicat que la finalitat de les mateixes és “escoltar pensaments d'especialistes del món acadèmic que han estat treballant en l'encreuament entre la cultura i la sostenibilitat, perquè ens ajuden als museus a desenvolupar la nostra tasca relacionada amb la matèria”. En este cas, L’ETNO “funciona com a enllaç, com a pont, realitzant la seua funció de oferir l'espai, d'incentivar els tècnics a nivell local perquè tinguen l'oportunitat d'escoltar este tipus de discursos i tornen a les seues institucions tenint una idea més clara del que és la sostenibilitat en la cultura”.
“La sostenibilitat en els museus va més enllà de produir exposicions amb material reciclable, és un concepte més complex, de fet estem realitzant ja diverses iniciatives sostenibles, i és que la pròpia existència d'una xarxa de museus de la Diputació de València es podria enfocar com a tal, i és que és un fet sostenible treballar en col·laboració”, apunta el director del museu.
Així, estes jornades tenen una doble fi: d'una banda, mostrar i demostrar la necessitat d'incorporar la cultura en els objectius i metes sobre la sostenibilitat i, per un altra, subratllar el paper dels museus i les infraestructures patrimonials a l'hora de promure i impulsar la sostenibilitat i la vitalitat cultural en el territori. Estan dirigides a estudiants i professionals de museus i patrimoni i compten amb experts en desenvolupament sostenible, centres culturals i territori procedents de diferents institucions internacionals, universitàries i museus com La Catedra UNESCO, les universitats de Quebec, Sevilla, Barcelona, País Basc, València, Coïmbra, i diferents museus com el escolar de Puçol (Elche), museus de la ciutat de València o el d’Esterri d'Àneu (Girona).
Amb estes jornades, L’ETNO inicia un projecte de formació per als pròxims anys, que s'abordarà temes d'actualitat en el camp de la museologia i el seu paper en la societat, i amb les ponències i temes tractats en elles, cada any es realitzarà una publicació científica editada per la Universitat de València.