Durant les dècades dels anys 50 i 70 del segle passat molts valencians i valencianes anaren a treballar a Europa.
Durant les dècades dels anys 50 i 70 del segle passat molts valencians i valencianes anaren a treballar a Europa. Les eixides del poble podien ser temporals o permanents, no importa. L’exposició Arribes o te’n vas? Emigració valenciana a Europa 1950-1970 no parla de la història oficial d’aquest moviment migratori, sinó dels aspectes motivacionals i íntims de les persones que anaren fora a treballar mostrant així les experiències concretes que s’amaguen darrere de les fredes xifres estadístiques.
Aquesta no és una exposició sobre migracions de llarga durada en el temps (20-30-40 anys fora de casa); ni és una exposició sobre eixides a terres remotes (Amèrica, Austràlia) tampoc s’explicarà l’emigració només per les situacions estructurals desafavoridores (autorquia, misèria agrària, etc) ni al remat se centrarà en l’emigració organitzada pels estats: amb trens habilitats per al viatge, contractes de treball, revisions mèdiques i barracons comunals per als nous treballadors.
Aquesta és una exposició sobre moviments migratoris modestos: d’anada i tornada la majoria de les vegades, amb estades curtes, per temporades o anuals; sense massa papers ni incerteses. On les cadenes migratòries són habituals i els vincles de parentiu i de veïnatge han protegit els subjectes de les adversitats ocasionals. Una migració sovint sense papers i on el concepte prosperar s’erigeix com a motivació central.
Mitjançant un continuum d’experiències hem construit un relat de la migració valenciana a Europa durant les dècades del 50-70. A partir del conjunt de trajectòries personals es mostra una aproximació a la biografia migratòria valenciana durant els anys esmentats. Començant per la verema a França i acabant amb les nòmines d’una empresa metal·lúrgica a Düsseldorf, l’exposició recorre, com si d’un cicle vital es tractara, els diferents moments i experiències del procés migratori valencià a Europa.