09 març - 07 maig 2016
Exposición temporal

Fronteres d'Europa

L'exposició que el Museu Valencià d'Etnologia proposa junt a PhotOn Festival i a la Revista 5W és una reflexió sobre el concepte de "frontera" analitzant les migracions en una Europa sumida en la major crisi humanitària des de la II Guerra Mundial.

L'exposició que el Museu Valencià d'Etnologia proposa junt a PhotOn Festival i a la Revista 5W és una reflexió sobre el concepte de "frontera" analitzant les migracions en una Europa sumida en la major crisi humanitària des de la II Guerra Mundial.
 
La frontera és una metàfora límit. En la frontera, els Estats lluiten per la seua sobirania, per la seua afirmació territorial. En la frontera, els refugiats i els migrants lluiten per la seua vida, per la seua dignitat. Ací, en el Mediterrani, per la seua geografia i el seu entorn polític, les fronteres poden ser metàl·liques, líquides, rocoses, polsoses, fins i tot invisibles. 
 
En esta exposició, Revista 5W recorre les fronteres blindades del Mediterrani, les que han de travessar els refugiats, a través de la mirada de cinc fotògrafs i cinc periodistes que es fixen en cinc coordenades del nostre mar. Al nord, el camí per terra: trens, autobusos, caminades. Al sud, les platges libies: centres de detenció, ports ficticis, l'eixida d'Àfrica. A l'est, les illes gregues: les roques, el salvavides, el risc immeditat. A l'oest, la tanca de Melilla: el filat, les "concertinas", el metall. I en el centre, la immensitat del mar: la solitud, el blau unànim, el rescat desesperat entre Líbia i Itàlia.
 
És el moment de la història amb més persones fora de les seues llars a causa de la violència, almenys des que l'ONU guarda el registre. La resposta d'Europa ha sigut blindar-se davant l'arribada dels quals fugen de la guerra i la fam. En esta exposició es veuen i es lligen les històries d'estes persones que xoquen contra les fronteres europees. Ací estan els seus anhels, el seu sofriment, la seua convicció, la seua valentia, i la seua dignitat. Però ací encara no es pot veure la seua llibertat. 
 
Revista 5W (www.revista5w.com) és una publicació d'informació internacional amb una aposta radical per la narració i la imatge, en web i en paper. En 2016 va eixir a la llum el seu primer volúm en paper, Després de la guerra, que dóna la volta al món per a detenir-se en totes les dimensions de la postguerra. Des del seu naixement, 5W ha fet una cobertura extensa de la crisi dels refugiats, tant a nivell visual com a escrit.
 
Cinc fotògrafs en cinc coordenades del Mediterrani: Nord, Sud, Est, Oest i Centre.
Ricard G. Vilanova: Els centres de detenció a Líbia. Text de Laura J. Varo.
Anna Surinyach: Dignity I, rescat al Mediterrani. Text de Agus Morales
Gianfranco Tripodo: La tanca de Melilla. Text de Nicolás Castellano.
Santi Palacios: L’illa de Lesbos. Text de Andrés Mourenza.
Olmo Calvo: El camí cap a Europa. Text de Mikel Ayestaran.
 
Textos de l'exposició: Mikel Ayestaran, Nicolás Castellano, Andrés Mourenza, Laura J. Varo.

Galeria d'imatges
Galeria d'imatges