Fotografies i projecte de Jordi Hidalgo.
En Aras de los Olmos, a l'interior de la regió muntanyenca valenciana, els Calceta són l'única saga familiar que conserva el tradicional ofici de pastor. Ho porten fent, generació rere generació, amb tot el que comporta aquesta manera de viure, d'entendre la vida, de caminar pel món d'avui dia. Actualment i amb un ramat d'uns 750 caps, exerceixen com a tals l'oncle Miguel (88 anys), el seu fill Antonio Miguel (61 anys) i tres pastors més (dos germans marroquins que procedeixen de Beni Mellal, el Marroc i un areny).
L'ofici de pastor està cada vegada més prop de la seva fi. L'equilibri entre humà-ofici-manera de vida-natura propera es truncarà i la batalla per mantenir aquest model de vida sostenible es perdrà. Però, ara com ara, la passió, l'orgull i l'autosuficiència són presents en el dia a dia d'aquests pastors. El projecte La vida que no cessa s'inicia a la fi de 2018 amb la intenció de documentar, en to d'homenatge, el dur ofici de pastor. De manera descriptiva, però també captant l'esperit, l'amor propi i la dignitat latents en aquestes persones, on la vida i la mort, en definitiva la supervivència, són presents en el seu dia a dia. El pasturatge enfront de la ramaderia intensiva, garanteix el benestar animal, genera carn de qualitat contribuint a obtenir una alimentació humana més saludable.
A més, aquesta activitat és essencial per al territori: estimula el creixement de plantes millorant la capacitat de filtració del sòl i el manteniment dels nostres aqüífers. Així mateix augmenta la diversitat vegetal (control de plagues), estimula la pol·linització, ajuda a controlar els incendis forestals i els fenòmens erosius, ajudant a potenciar la biodiversitat i a conservar el patrimoni cultural i la identitat territorial. A l'Espanya actual, amb un interior cada dia més abandonat i despoblat, els valors que aporta el pasturatge són impagables.