Narració oral de contes, "Chascarrillos", brindis i llegendes de caràcter càlid-festiu a la calor de les fogueres, com s'ha fet i es fa en les festes del cicle del foc a les zones de secà i muntanya (Sant Antón 17 gener, Sant Sebastià 20 gener, Santa Inés 21 gener, Verge de la Pau 24 gener i Sant Blai 3 febrer).
El Museu Valencià d'Etnologia celebra el dissabte 3 de febrer "Al Caliu de les paraules", una activitat que naix amb la finalitat de reivindicar la vigència de la narrativa valenciana de tradició oral, que és al mateix temps, com la resta de les tradicions orals de tot el món, el més local i el més universal de la nostra cultura.
Al voltant del foc de les fogueres —de la seua llum i calfor— tindrem una nova oportunitat de compartir allò que ens ofereixen els narradors professionals i els més majors, vinguts, en aquesta ocasió, de la Ribera, sabent que una part d’allò que ens conten hauria sigut catalogat per l’oficialitat com a políticament incorrecte.
PROGRAMA
21:00 h Obertura de portes.
21:30 h Sopar de pa i porta davant de tres fogueres. «Deixam que et conte». Els assistents a l’acte, si volen, podran contar un relat breu, una endevinalla, un acudit, un romanç, uns embarbussaments, etc.
PARAULASSES
22:00 h Contades simultànies davant de tres fogueres diferents ubicades als patis del Museu Valencià d’Etnologia.
CONTAT I DEBATUT
23:30 h Ressopó en comú, amb mistela i pastetes.
23:45 h Contada general de contes curts, curtíssims, amb la participació dels narradors professionals i del públic agosarat en la foguera central.
00:30 h Fi de l’acte.
MATERIALS CONTÍSTICS
Contes i romanços de tradició oral valenciana
Brindis
Cançons festives
CONTISTES
Vicent Cortés, Llorenç Giménez i Eva Andújar i tres contistes no professionals de la Ribera. Idea original, projecte i coordinació a càrrec de Vicent Cortés.
ORGANITZACIÓ I ACCÉS
Entrada gratuïta amb aforament limitat (màxim 90 persones).
Arreplega d’entrades des del dimarts 30 de gener, de 10 a 20 h, en el vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia. Màxim de quatre entrades per persona.
Els participants hauran de portar el sopar i, si ho estimen oportú, menjar per a compartir. L’organització proporcionarà la picadeta, la mistela i les pastetes del ressopó.