15 oct. 2024 - 15 jun 2025

FERS I SABERS A L’ETNO

Cicle d'activitats sobre cononeixements tradicionals aplicats a la contemporaneitat

Fers i Sabers és un projecte d’activitats que neix amb l’objectiu d’activar i dinamitzar les col·leccions de L’ETNO més enllà de les exposicions. Es tracta d’utilitzar-les com a punt de partida per a generar espais de diàleg i d’intercanvi de sabers, experiències, habilitats o pràctiques vinculades a l’economia i la societat tradicional valenciana que, adaptats a les necessitats de la nostra contemporaneïtat i lluny de caure en l’oblit, poden ser una ferramenta de resiliència i de reconnexió amb el territori molt valuosa en l’actualitat.


El cicle pretén centrar-se en una temàtica determinada que puga ser abordada des del context i el vincle amb el territori, i que permeta alhora introduir reflexions des de la teoría situada, però especialment des d’una dimensió pràctica i experiencial, des del fet de compartir i conéixer els fers i sabers de la mà de les persones, iniciatives i projectes del mateix territori. 

El projecte s’estructura en sessions amb formats i objectius  diversos que comencen oferint una mirada contextual i territorial fins a l’aterratge més detallat de cada tècnica. 

La temàtica triada ha sigut la conservació d’aliments. L’alimentació i la cuina són pràctiques quotidianes imprescindibles per al sosteniment de la vida, a més tenen la poten cialitat de generar vincles emocionals i afectius amb les persones, la comunitat i el territori, que cristal·litzen en representacions culturals fonamentals per entendre la societat. 

La conservació dels aliments ens permet aproximar-nos a un bon nombre d’aspectes de la nostra societat tradicional com la importància del rebost com a element imprescindible per a la supervivència i benestar familiar; les economies de subsistència, l’aprofitament i gestió dels excedents, o vincle entre els aliments, el territori i l’estacionalitat. També podem reflexionar sobre aspectes que hui en dia es fan servir al voltant del menjar: el vessant comunitari de la preparación dels aliments i dels espais de reunió o del treball col·lectiu, el paper de les dones, la gestió tradicional de l’espai domèstic, o la importància de la indústria de la conservació d’aliments a l’economia local i d’exportació.

La programació ha sigut dissenyada i coordinada per l’associació Arrelaires i tindrà lloc entre l’octubre de 2024 i juny de 2025 amb un total de 14 sessions en diferents formats. Les sessions de tardor (4) se centren a contextualitzar la temàtica de la conservació d’aliments al territori valencià a través, principalment de sessions d’intercanvi de les experiències i sabers de persones de diferents pobles i comarques. Durant l’hivern (3 sessions) tindran lloc visites a diferents espais vinculats amb la conservació d’aliments a la ciutat i fora d’ella. Les sessions de primavera s’organitzen en 3 blocs de 2 sessions cadascú, i se centren en l’aprenentatge de diferents tècniques de conservació d’aliments a través de tallers de la mà de projectes i professionals del sector, sempre a través d’una aproximació territorial. 

 

15 oct. 2024 - 15 jun 2025
ORGANITZACIÓ i INSCRIPCIONS

El conjunt de la programació será d'accés  lluire i gratuït llevat d'algunes sessions que són tancades o requereixen inscripció prèvia

Les persones interessadess hauran de remitre el full d'inscripció a L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia: letno@dival.es 

Termini d'inscripció: fins l'1 de desembre de 2024.