REBOST: Conservació d’aliments
Presentació del Cicle Fers i Sabers a L’ETNO.
REBOST: Conservació d’aliments
Joan Seguí (Director de L’ETNO), Amparo Pons (Cap de la Biblioteca de L’ETNO), Natalia Castellanos (Associació Arrelaires) amb la convidada Marina Monsonís, artista visual, cuinera i activista.
Biografia: Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafiti, la geografia radical, l'etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està al capdavant de Graffiti Receptes (@graffitireceptes), un projecte que uneix l'art dels murals, la il·lustració i la cuina amb la recuperació de la memòria popular i gastronòmica de col·lectius i comunitats. Dirigeix La Cuina del MACBA des dels seus inicis el 2018. Ha col·laborat en la posada en marxa de diferents espais de memòria i cuina comunitària als barris de la Marina i la Barceloneta de Barcelona, a través del projecte Memòria Viva - Xarxa de Comunitats de Memòria, en els quals es cuina, es conversa i es debat sobre com es connecten els aliments amb la cultura i la història del territori.
És coautora del llibre "La cocina situada. Un diccionario ilustrado para la soberanía alimentaria", juntament amb Carla Boserman. A hores d'ara es troba a punt de publicar el llibre Mare Mar, premi Ara Llibres de No-Ficció 2023, en el qual entrellaça les memòries dels sabers populars dels habitants de la Barceloneta —peixateres, xarxaires, pescadors, corders, portuaris, persones migrades amb oficis de mar—, amb el coneixement científic de l'estat de l'oceà i de les formes de vida de les espècies marines.