23 abr. 2025 - 09:00 - 18:00
Nota de premsa

ETNOMUSIC 2025. FESTIVAL DE MÚSICA FOLK I DEL MÓN

En la seua XXII edició el festival presenta una programació de grups valencians amb vocació mediterrània. Del 08 de maig al 02 d’octubre de 2025

El festival té l'objectiu de mostrar la música tradicional valenciana des d'una perspectiva actual, i donar a conèixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació.

En 2025, el festival presenta una programació desenvolupada en tres eixos: una programació nodrida quasi íntegrament per grups valencians; el mediterrani com a eix temàtic principal, presentat com un pont entre cultures. Així mateix ETNOMUSIC s'acosta als municipis danyats per la DANA de l'octubre passat, realitzant concerts en diferents poblacions.

El festival Etnomusic torna com cada any a la cita amb el públic de la ciutat de València, en una edició plena d'il·lusió i coratge després de la riuada que el nostre territori va patir el mes d'octubre de 2024.

Per això des de L’ETNO oferim una proposta composta amb un major percentatge de formacions valencianes. Encara que els nostres músics sempre han estat molt presents en el festival, en aquesta ocasió s'ha considerat oportú secundar encara més si cap als nostres creadors i intèrprets. Així comptarem amb les formacions de Cabra, Noelia Llorens Titana, Andrés Belmonte, Eixa o Saüc Ensemble, aquesta última inclosa en el cicle Musica en Construcció de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Estos grups al costat del cantaor flamenc Perrate, en col·laboració amb el grup català Za!, i la formació Odaiko ens proposaran una oferta que pren, el Mediterrani com a eix temàtic del festival: una mar, a vegades origen de massives tempestes, però sempre robust pont entre cultures i pobles.

El festival s'inicia amb Cabra, formació valenciana formada per músics de diferents orígens d'Espanya ens oferirà un recorregut per la Península Ibèrica en un periple sonor en el qual es mesclen la tradició i l'aportació personal de cada intèrpret.

Andrés Belmonte ens proposarà una fusió entre la música àrab i la música tradicional valenciana amb un instrument central, el nai, flauta procedent l'Orient Mitjà d'origen mil·lenari. Per la seua part Noelia Llorens Titana, una de les veus més consolides, impactants i empoderades de la nostra música tradicional abordarà un viatge pel nostre present musical arrelat al passat.

El trio format pel duo català ZA! i el cantaor Perrate oferiran un concert trencador en el qual el flamenc dona cabuda a les percussions i a la música electrònica en un joc «minuciosament» improvisat.

Etnomusic inclourà un concert del cicle «Música en Construcció» de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València. Enguany tindrem ocasió de gaudir del grup valencià Saüc Ensemble, formació d'origen clàssic que interpretarà músiques creades al Mediterrani durant el Renaixement. Així mateix, el festival inclourà un concert per a famílies oferit en col·laboració amb el SARC (Àrea de Cultura de la Diputació de València) a càrrec del grup gallec de percussió Odaiko.

Com és tradició en ETNOMUSIC, el festival s'estendrà als municipis de la província de València, en aquest any amb especial atenció als municipis afectats per la Dana. Noelia Llorens Titana, actuarà a Massanassa i el grup Eixa, projecte de l'artista valenciana Isabel Latorre, actuarà en Benetusser, mostrant un exquisit maridatge entre les varietats del raïm valencià i la màssica tradicional del mediterrani o fins i tot el jazz.

La programació del festival es realitza en col·laboració amb l'expert en música folk i músiques del món Paco Valiente. Finalment cal destacar que el Festival ve desenvolupant des del seu aniversari en 2023 la iniciativa d'encarregar a dissenyadors valencians la imatge del festival. En 2023 el disseny va ser d'Eugenio Simó, en 2024 la imatge va ser realitzada per Iban Ramón i en la present edició de 2025 el disseny s'ha realitzat per Marisa Gallen i Carmina Ibáñez. D'aquesta manera el festival entra a formar part de la iniciativa de L’ETNO de cuidar els projectes des del punt de vista gràfic i de disseny, aspecte que es realitza en la imatge de les exposicions del museu.

  
Resum històric del Festival

Al llarg dels XXII anys, cada maig, L’ETNO proposa un festival que ofereix al públic valencià música popular i músiques del món en el qual es proposa una mescla entre les lectures més tradicionals i propostes actuals. Una programació que s'ha consolidat en el panorama musical de la ciutat de València i que ha incorporat amb els anys la realització de concerts en els municipis de la província.

Durant aquesta llarga trajectòria ETNOMUSIC ha comptat amb la comptat amb la complicitat d'un públic que de manera estable i periòdica acudeix al festival des de fa vint anys. Un públic que, com el festival, ha anat canviant amb el pas del temps però que en cap cas ha deixat d'assistir de manera puntual a la cita primaveral amb la música folk valenciana i del món. 
ETNOMUSIC ens ha permés presentar a València intèrprets de diversos continents que després s'han consolidat en l'escena internacional com per exemple Cristina Branco i Sara Correia de Portugal, Ross Daly d'Anglaterra-Grècia, Marcelo Mercadante de l'Argentina, Gabacho Maroc de França -Marroc, Nakany Kanté de Guinea o els italians Antonio Castrignano d’Apulia (Itàlia) i Maria Mazzota, el disc de la qual Onde, presentat en ETNOMUSIC ha sigut reconegut per la critica com un dels mes significatius del 2024.

Com a projecte valencià, el festival ha comptat amb un gran ventall de propostes de grups de la nostra terra que ens han mostrat els seus treballs. Per ETNOMUSIC han passat formacions com Krama, L’Ham de Foc, Miquel Gil, Reina Roja, Pepe Gimeno Botifarra, Sis Veus, Carles Dénia, Mara Aranda, Efrén López, José Aparicio Apa, Eduard Navarro, Miquel Gironés, Xavier de Bétera, els germans Penalba, Aljub, Urbàlia Rurana, Ataxía, o Jerez Texas. Un bon número grups que no esgota la vitalitat de la música folk feta a València, però que manifesta l’interés del festival per mostrar el treball dels nostres creadors i creadores en aquest àmbit, i que deixa un ampli ventall de propostes que poden passar en el futur per ETNOMUSIC, donant així cabuda a les noves formacions que estan sorgint en el panorama valencià.

La qualitat i varietat de les propostes artístiques s'ha vist enriquida amb figures excel·lents de les músiques d'arrel pròximes (d'Espanya) que no han dubtat a atendre la nostra crida, com Xabier Diaz, Eliseo Parra, Carmen París, Mayte Martín, Uxía, Marinah, Vanesa Muela, Ana Alcaide, Raúl Rodríguez, La Banda Morisca, Korrontxi, Rosario La Tremendita, Benito Cabrera, Coetus, la prestigiosa cantant andalusa Rocio Marquez o els murcians Maestro Espada, formació que figura entre les més influents en el seu gènere durant 2024.

El festival manté la seua vocació territorial amb la realització de concerts en els municipis del nostre territori -la qual cosa enllaça el festival amb la nodrida oferta d'actuacions que el museu de l’Àrea de Cultura de la Diputació realitzen als pobles (subvencions, assessorament a projectes locals i exposicions itinerants i campanyes culturals)-, i continua col·laborant en la programació de l'Àrea de Cultura de la Diputació amb la realització de concerts per a públic familiar (ETNOMÚSIC PER FAMÍLIES en col·laboració amb el SARC), i amb la inclusió del cicle Música en Construcció realitzat en el Centre Museístic La Beneficència.

PROGRAMA

CABRA Vol. 1     08/05 – 20.15 h 
SAÜC ENSEMBLE Mármara*    10/05 – 18.30 h 
ZA! – PERRATE Jolifanto    15/05 – 20.15 h 
ANDRÉS BELMONTE Gharbí    22/05 – 20.15 h 
ODAIKO PERCUSSION GROUP Vaya ritmo**    25/05 – 11.30 h 
TITANA    29/05 – 20.15 h

*Concert inclós en el cicle «Música en construcció» (Àrea de Cultura, Diputació de València) / **Concert per a públic familiar en col·laboració amb el SARC.

ETNOMUSIC ALS POBLES

TITANA  Plaça Ajuntament Massanassa 04/10_20.00 h
EIXA ENDEVINA Plaça del Molí Benetusser 25/06_20.00 h

 

23 abr. 2025 - 09:00 - 18:00