El Premi Bernat Capó 2023 a la difusió de la cultura popular valenciana es lliurarà el divendres 27 d'octubre, a les 19.00 h., al Castell d’Alaquàs (carrer Pare Guillem, 2 Alaquàs). L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València convoquen anualment el Premi Bernat Capó d’Investigació i Difusió de la Cultura Popular Valenciana amb l’ànim de fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular.
Enguany es celebra l’entrega de la XXIV edició del premi i participaran en aquest acte els representants tant de les entitats organitzadores, L’ETNO i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, com de les entitats col·laboradores, com ara l’Ajuntament d’Alaquàs, Edicions del Bullent i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud.
L’acte de lliurament comptarà amb la intervenció musical del grup Krama i en acabar es servirà un còctel de celebració en l’Ateneu d’Alaquàs (plaça de la Constitució, 1).
L’entrada es lliure fins a completar l’aforament.
ACTUALITZACIÓ:
El premi ha sigut atorgat a l'investigador Joan-Lluís Monjo i Mascaró pel treball El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral, que suposa "una aportació a la rondallística valenciana", amb una antologia de més d'un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral i és el resultat d'un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l'àrea lingüística valenciana com a castellana. De manera introductòria, el treball ofereix un estudi per a "entendre aspectes relacionats amb els relats transcrits", com els recursos humorístics en què es basen o les fonts i els àmbits on es van difondre.
Joan-Lluís Monjo i Mascaró és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, llicenciat en Filologia Occitana en la Universitat Paul Valéry de Montpeller i doctor en Filologia per la Universitat d'Alacant.
Ha desenvolupat el seu treball investigador al voltant de la dialectologia, la història i la cultura popular, que s'han manifestat en diversos articles i llibres com els dedicats a la parla del sud d'Alacant o la influència mallorquina en la forma de parlar valencià a la comarca de La Marina, treballs pels quals ha rebut el premi Joan Lluís Vives a l'Edició Universitària 2022 en Ciències Socials, Arts i Humanitats.
Dia: divendres 27 d’octubre de 2023
Espai: Castell d’Alaquàs (carrer Pare Guillem, 2)
Hora: 19.00 h. (19.00h. - 22.30h.)