16 jul. 2025 - 11:00
NOTÍCIA

L’ETNO sacseja el debat sobre la despoblació amb una mostra sobre la transformació dels entorns rurals

‘Solsida: transformació de les comunitats rurals valencianes’ és la nova exposició del museu de la Diputació i podrà visitar-se fins a febrer

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, inaugura aquest dimecres, 16 de juliol, l'exposició temporal Solsida: transformació de les comunitats rurals valencianes. La mostra, que es podrà visitar fins al mes de febrer del pròxim any, posa el focus en la pèrdua de població dels municipis rurals i l'impacte que està produint l'actual arribada de nous habitants a aquestes comunitats.

El nou projecte expositiu del museu de la Diputació de València explora l'impacte del canvi sociocultural que ha transformat la imatge de la vida rural i les maneres de fer i veure de les persones que han habitat i habiten les comunitats rurals valencianes. Així, l'objectiu d'aquesta mostra de L’ETNO de producció pròpia és, en paraules del diputat de Cultura, Paco Teruel, “que el públic tinga una millor comprensió del que ha passat en les poblacions rurals valencianes des de mitjan segle XX”.

“Solsida, dissenyada com a espai de contrastos, de l'èxode rural i també de la identitat que genera, reflecteix també que el Museu Valencià d’*Etnologia continua realitzant la seua labor de reflexió sobre qüestions que formen part del dia a dia de la nostra societat”, apunta Teruel. "El que hui passa amb les comunitats rurals – continua - és conseqüència d'un procés llarg i complex que està en marxa i que cal fer l'esforç de comprendre-ho bé per a poder resoldre'l d'una forma correcta”. En aquesta línia, el diputat ha assenyalat que el repte de les administracions “és mantindre la població en els municipis de les zones rurals”.

Així mateix, Teruel ha fet referència a la sensibilitat de la Diputació de València amb els municipis més xicotets: “A través de les diferents àrees, es doten als municipis amb menys població de recursos que els ajuden a garantir la seua continuïtat en àmbits com la mobilitat, la cultura, la digitalització o el turisme que, al costat del moviment de persones, contribueixen al canvi de les poblacions rurals”.

Per part seua, el director del museu, Joan Seguí, subratlla que aquestes comunitats “han patit unes transformacions socials i econòmiques, i considerem que és interessant reflexionar sobre això, no sols per la qüestió de la despoblació, sinó perquè parlem d'espais i persones que considerem que han sigut molt importants per a la definició de museus com aquest”.

“El rural no és una cosa diferent, és una part del que som i una part important per al futur dels quals vivim i habitem les ciutats, forma part de la nostra societat i els seus problemes són nostres, i per això tenim l'obligació d'implicar-nos en el seu coneixement i en el seu reconeixement”, ha apuntat Seguí.

Asunción García, membre del grup que ha comissariat la mostra, assenyala que L’ETNO ha emprat la “solsida” com a “metàfora per a reflexionar sobre la transformació de les comunitats rurals valencianes, i és que aquesta exposició no parla sol del territori, també de les persones que l'habiten”.

Archivo de vídeo

 

Comunitats tradicionals

La iniciativa expositiva descriu en una primera part alguns aspectes de les comunitats rurals tradicionals, com la diversitat enfront de l'homogeneïtat i el sentit de grup. A continuació, convida a analitzar l'atractiu social i econòmic que durant la segona meitat del segle XX va despertar la ciutat com a espai de modernitat i futur econòmic. Finalment, es fa referència a les polítiques públiques de gestió dels territoris abandonats, i els processos que les comunitats rurals estan experimentant amb l'arribada de nous pobladors d'origen i perspectives urbanes.

Per al muntatge de la mostra, el museu ha emprat un bon nombre d'objectes de les seues col·leccions, que en aquesta ocasió s'han presentat amb la col·laboració de l'artista visual Fermín Sales. Així mateix, ‘Solsida’ compta també amb materials cedits per À Punt Mèdia, Filmoteca Espanyola, i els Ajuntaments d'Otos, Bicorb, Alpont, a més de material de l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València.

 

16 jul. 2025 - 11:00