QR2 DONES RAPADES

Aquests cabells pentinats en una trena pertanyien a Mariana Torres Esquer. Ella, com moltíssimes altres dones, perderen la guerra, als seus éssers estimats i els seus cabells. Algunes d’aquestes dones foren repressaliades per les seues idees polítiques i/o accions que dugueren a terme abans i durant la guerra. Altres, simplement per ser familiar d’un roig. A ulls del règim franquista, tant unes com altres eren mereixedores d’aquest càstig ja que eren roges i representaven l’antimodel de dona submisa, catòlica i franquista. És a dir, no les consideraven ni dones i rapant-les les desposseïen d’un dels símbols de la seua feminitat. Amb aquest mètode exemplaritzant, elles quedaven assenyalades i la resta de la població advertida. 

Una vegada pelades, eren passejades pel poble per a humiliar-les. La ingesta d’oli de ricí abans del passeig o fer-los tocar un tabal eren algunes de les pràctiques exercides per a sotmetre-les a l’escarni públic. Alguna gent del poble acudia i participava d’aquest “espectacle” insultant i rient-se de les víctimes d’aquests rituals inhumans. A més del despreci i la vergonya, moltes d’elles havien de fer front a una sanció econòmica. 
Cal recordar que algunes de les dones rapades, com és el cas de les que tenien a èssers estimats a les fosses comunes de Paterna, estaven travessant el difícil dol pels assassinats dels seus familiars. Així, si aquest tràngol ja era traumàtic de per se, la repressió viscuda en primera persona marcaria l’experiència vital d’aquestes dones. 

Tot i així, tragueren les seues filles i fills endavant, procurant que no sentiren odi ni rancor.  El silenci fou la manera més extesa de transmetre el dol obert i el maltracte que elles patiren, la fòrmula que trobaren per a protegir a les seues criatures. Alguns d’aquests xiquets i xiquetes ja eren relativament grans per viure de manera conscient la repressió familiar. Altres no tenen records d’aquest passat fatídic. Tanmateix, tard o prompte els fills i les filles del dol acabarien experimentant què significava ser descendent d’un roig. 

Mitjançant els testimonis orals s’ha pogut conèixer i recollir informació sobre aquesta violència específica que patiren les dones rapades. Així ho han fet distintes professionals que, des de distintes disciplines, s’han proposat visibilitzar aquestes dones. És el cas de la historiadora Pura Peiró Bertomeu, qui investiga sobre les rapades a l’àmbit local de la Safor, l’investigador Francesc Jover o el projecte Mapa Mujeres Rapadas d’Art al Quadrat. Gràcies a aquestes iniciatives i al testimoni de Teresa Llopis Guixot, hem pogut conèixer l’experiència de Trinidad Sanchis Cots i visibilitzar a altres dones rapades. 

LLISTAT DE DONES RAPADES

Mariana Torres Esquer «Lalina»
Milagro Dominguez Montes 
Milagro Payà Alonso «l’Albarà»
Maria Vilaplana Moltó «la Fiera»
Pilar Colomer Aznar
Mª Luisa Guillen Espejo
Matilde Palanca Sarió «les del Pati» 
Maria Pérez Lacruz «la Jabalina» 
Natividad Gómez Sanchis - 
Isabel Maria Landete
Milagro Pascual Castelló «la Morota»
Maria Valls Blanes «la Melona»
Luisa Rodrigo Valverde
Francesca Merin Ferri «la Llarga»
Mª Vicenta Seguí Pascual «Maria la Pessetes»
Milagro Soler Boix «la Imperio»
Maria Montava Palacios «la Campana»
Dolores Lucas Moltó «la Querola»
Felicidad Doñate Bau 
Eugenia Elorri Cortés 
Emilia Elorri Cortés 
Celestina Elorri Cortés 
Carmen Banacloig Solar 
Vicenta Maria Segura Cervera “Les Pastores”
Evarista Segura Cervera “Les Pastores”
Encarnación Segura Cervera “Les Pastores”
Dolores Segura Cervera “Les Pastores”
Adela Olaso Pérez
Dolores Morant Alcina 
Remedios Durà Guerrero 
Maria Cabanes,  “La Valera”
Carmen Morant Mainar, “La Llenternes”
Dolores Miragall Gregori
Rosario Fornés Prefaci
Rosa Peiró Fornés 
Maria Peiró Fornés
Elisa Peiro Fornés
Asunción Buig Pastor, “La Gardiua”
Consuelo Sala Miñana, “La Vetorina”
Vicenta Fuster Girau 
Rosario Sala Femenia
Salvadora Guerola Jordà
Isabel Cañamás Mayans
Rosa Pous Martínez, “La Xarreca”
Vicenta Morell Torres
Trinidad Sanchis Cots
Consuelo Moreno Llorens
Asunción Pérez Pérez
Amparo Soto Sanchis
Amparo García Poquet
Elvira Gaspar López
Aurelia Ferrez Vázquez
Pepita Pons Cots 
Carmen Pons Cots