La societat espanyola i la valenciana han avançat els darrers anys en la necessària recuperació de la memòria històrica col·lectiva referida a la guerra civil espanyola i posterior dictadura; un esforç que cerca donar compliment als principis de veritat, justícia, reparació i memòria establerts per l’ONU.
El cas de Paterna és, sens dubte, una fita senyera en la història de la repressió franquista al nostre país, on s’han documentat 2.238 afusellats entre el Terrer i les tàpies del cementeri entre 1939 i 1956, posteriorment soterrats en fosses comuns i nínxols del seu cementeri.
La Diputació de València, mitjançant la Delegació de Memòria Històrica —creada al 2015— engega una important tasca subvencionant a les associacions de familiars de víctimes i ajuntaments per a l’exhumació de les fosses de Paterna. El resultat d’aquestes exhumacions ha estat la identificació dels individus, així com la recuperació d’objectes personals i altres materials associats amb un important valor històric i antropològic.
L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia està treballant en part d’aquests materials els quals proporcionen informació cabdal sobre com s'afrontava una mort imminent (objectes que els acompanyaven, missatges, etc.), així com sobre les condicions materials de vida en el context presidiari de la postguerra.