05 maig 2023 - 22:00
Premsa

L'ETNO Museu Europeu de l'any 2023

L'ETNO ha rebut el premi EMYA al Museu Europeu de l'Any 2023 #EMYA2023

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, ha sigut nomenat Museu Europeu de 2023 (EMYA 2023). El premi atorgat per un jurat d'experts esponsoritzat per l'European Museum Forum i el Consell d'Europa reconeix la tasca d'un museu d’etnologia dedicat a la cultura tradicional i popular dels valencians i les valencianes.

El museu que Joan Francesc Mira va fundar en la Diputació de València a primeries dels anys huitanta arriba així al cim dels museus europeus. L’ETNO no és el primer museu etnològic premiat en este certamen, que es lliura des del 1977 i és el més prestigiós al camp dels museus europeus, però sí és el primer museu d’antropologia espanyola que aconseguix el guardó. Altres, com ara el Guggenheim de Bilbao o el MARQ d’Alacant, ho han conseguit abans també (el primer al 2000 i el segon al 2004).

El jurat ha justificat l’elecció al·ludint al museu com una institució que “opera amb un fort fonament ètic i un compromís apassionant…confrontant el passat de forma coratjosa. Així mateix indica que “el museu cerca donar resposta al dret de les comunitats locals d’entendre el seu passat i reconéixer les seues experiències”.

Més d’una trentena de museus han estat des del passat dimecres al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) defenent la seua candidatura als premis, en una autèntica festa internacional dels museus europeus. El Chillida Leku, el magnífic espai expositu del artista basc en Hernani, ha aconseguit també un guardó important en esta ocasió: el Premi Portimao.

L'EMYA (European Museum of the Year Award / Premi al Museu Europeu de l'Any) va ser fundat en 1977 per tres persones àmpliament lligades al món dels museus: els britànics Kenneth Hudson, Richard Hoggart i John Letts amb l'objectiu de recolzar, animar, premiar i mostrar l'excel·lència i la innovació en el camp de la museística. L'EMYA s'emmarca dins del Fòrum Europeu dels Museus (FEM). 

El FEM/EMYA treballa en un marc general de compromís amb la ciutadania, la democràcia i els drets humans, amb la sostenibilitat i amb la superació de les cultures i les fronteres socials i polítiques. Els diferents premis del programa EMYA reflecteixen, representen i emfatitzen diferents aspectes i dimensions d'aquests valors. Museus tan carismàtics i amb un plantejament molt actual com el Museu Nacional d'Estonia (2022), el Naturalis Biodiversity Center de Leiden (2021) o el Stapferhaus de Lenzburg (2020) han sigut els guanyadors en edicions anteriors. 

El premi suposa un reconeixement a la tasca dels museus com a element vertebrador i motor social i el museu premiat resulta prestigiat a nivell internacional, especialment en l'àmbit europeu.