Testimonis

L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula és un projecte d’investigació de L'Museu Valencià d’Etnologia, pertanyent a la Diputació de València. El seu objectiu fonamental consistix en la creació d’un banc de dades biogràfiques que recopile, conserve, investigue i difonga testimonis orals sobre la realitat sociocultural dels valencians i valencianes protagonistes del segle XX. L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula es nodrix així dels llocs del record. Per mitjà d’entrevistes a persones majors de 75 anys, els sabers privats, la vida quotidiana, l’individu, el grup i la cultura es van entrellaçant, des de la memòria i gràcies a ella, oferint-nos l’herència cultural i les pràctiques socials més significatives del segle passat.

El projecte és un arxiu de dades biogràfiques que va més enllà de la simple recol·lecció. En l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula intentem no simplificar els subjectes en individus i no diluir el seu discurs en opinió, ja que, encara que les trajectòries vitals de les persones no són la Història, són història que cal considerar. Què s’ha fet, com s’ha fet i per què s’ha fet el que s’ha fet, són les grans preguntes de l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula. Esta experiència de vida és la llavor del projecte. Les experiències vitals i les rememoracions que poden tindre interés comú són l’eix central d’este arxiu. Qualsevol vida és digna de ser contada, perquè totes les persones són font de coneixement i d’experiència.

Esta és la certesa que orienta el nostre treball. Atresorem al voltant de 350 relats de vida. Iniciàrem el treball de camp l’any 2002 i el 2010 el publicàrem en línia. Les entrevistes estan registrades en format audiovisual, transcrites, indexades i disponibles per a la seua consulta en Internet. Els relats recorren el cicle vital de les persones entrevistades i alguns d’ells estan inscrits en projectes específics que hem anat treballant des de L'ETNO.Museu Valencià d’Etnologia al llarg d’estos anys.

En l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula confluïxen quatre grans àmbits de treball que tradicionalment han existit en paral•lel: els relats de vida, la museologia, el patrimoni immaterial i les noves tecnologies.

Així, hem entés els relats de vida (la memòria oral) com a patrimoni immaterial, accentuant l’interés per les persones, pels seus coneixements, expressions i habilitats, i els hem donat projecció desenvolupant-los des d’un museu d’etnologia, amb mirada a l’exterior gràcies a les noves tecnologies. 

L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula té un conveni de col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).