El Museu

La missió de l'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia

La societat tradicional valenciana ens ha llegat una cultura rica que permet conéixer com s’ha viscut a les nostres terres: fotografies, testimonis i objectes que van conformar la nostra manera de viure i d’entendre el món, i que documenten tècniques, pràctiques i representacions ideològiques i objectes quotidians que ens parlen d’aquells que els van crear i els van utilitzar. Recuperar estos materials és una de les raons de ser del Museu Valencià d’Etnologia, creat per la Diputació de València el 1982.
 
El museu té una exposició permanent organitzada en tres àmbits que definixen la relació entre les persones i el medi sobre el qual actuen: la ciutat, l’horta, la marjal, el secà i la muntanya. En tots estos àmbits, els objectes i els continguts es mostren en relació a uns eixos determinats: habitar (l’espai domèstic ), conviure (els espais per a la trobada) i treballar (els llocs de treball ).
 
El museu és també un espai de diàleg i difusió de les cultures dels diferents llocs del món. A través de la seua programació temporal, el museu presenta aspectes de la diversitat cultural global. Les exposicions, els programes d’activitats com Etnomúsica, Etnocuina, Etnocinema, els tallers didàctics o la fira de museus locals (Etnopobles), ens ajuden a comprendre eixe recorregut apassionant que ens porta des de les cultures tradicionals a la interculturalitat global actual.
 
El museu du a terme programes d’investigació sobre el patrimoni etnològic, publica una revista i dues col·leccions temàtiques de llibres, oferix els servicis d’una biblioteca especialitzada i col·labora amb molts ajuntaments en la recuperació i la difusió del patrimoni local.
 
La seu de L'ETNO està al Centre Museístic La Beneficència, a la ciutat de València.