Col·leccions

Preservar el patrimoni constitueix un dels objectius fonamentals dels museus. L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia va començar a formar les seues col·leccions en 1982. Des d’aquell moment ha recuperat objectes, imatges, documents i testimonis de la societat tradicional valenciana i dels seus processos de canvi cultural.

La major part de les col·leccions tracta sobre l’esdevenir de la societat valenciana, tot posant l’accent en la vida quotidiana, en dones i homes anònims i, al mateix temps, protagonistes de la nostra història. Una altra part prové d’altres cultures, ja que la reflexió sobre les altres és, en realitat, una reflexió sobre nosaltres mateixos. Les col·leccions s’agrupen en cinc categories.

  • Objectes, provinents de la casa, del camp o del taller; alguns passen de generació en generació i altres simbolitzen el canvi. Hi ha peces de la roba que ens cobreix –i ens descobreix– en el quefer diari o els dies de festa. Objectes carregats de significats culturals que formen el nostre patrimoni etnològic. Aquesta col·lecció de cultura material es conserva en les Sales de Reserva.
  • Efímera, col·lecció documental formada per targetes postals, calendaris, recordatoris, entrades, etc. que es van crear per a un esdeveniment, per a una ocasió determinada, i que amb el pas del temps esdevenen testimoni de com vivia i es comunicava la societat. La Biblioteca – Centre Documentació gestiona aquesta col·lecció.
  • Arxiu Fotogràfic que recol·lecta i custodia fotografies, gravats i imatges d'un altre tipus relacionades amb la societat tradicional valenciana. 
  • Filmacions etnogràfiques i gravacions sonores. Col·lecció que tracta de documentar pràctiques culturals mitjançant enregistraments audiovisuals. El seu objectiu són les tècniques de treball i els oficis tradicionals; les festes i celebracions, incloses música i dansa.
  • Testimonis, relats biogràfics de persones que visqueren els esdeveniments del segle XX, recollits en diversos projectes d’investigació i consultables en el portal web de l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana - Museu de la Paraula.