Cuida a qui et cuida

Cuida a qui et cuida és un projecte dirigit a cuidadors i cuidadores informals que treballen amb persones dependents

Sorgeix com a projecte comunitari del Centre de Salut Guillem de Castro amb l’objectiu de desenvolupar estratègies de suport i acompanyament adreçades a cuidadores i cuidadors informals de persones en situació de dependència. Es pretén enfortir les seues capacitats amb coneixements sobre l’autocura com a condició essencial per a cuidar, alhora que es promouen accions de visibilització i reconeixement de la seua tasca.

 D’altra banda, el projecte fomenta la creació de xarxes de suport mutu que ajuden a combatre l’aïllament i a afavorir el benestar colectiu.

Cuidar-se va més enllà de l’atenció física; implica també atendre la dimensió psíquica, emocional i social, aspectes que es treballen específicament des del museu.

El programa consta de sis sessions, dues de les quals es desenvolupen en el marc de l’ETNO, aprofitant el potencial simbòlic de l’entorn museístic com a espai propici per a la reflexió i al diàleg amb la pròpia experiència.

Les sessions de L’ETNO es centren en visibilitzar el procés de despersonalització i el dol ocult que afecten profundament la vida emocional i social de les persones cuidadores. A través de l’experiència personal, la reflexió, el col·loqui i l’expressió plàstica, el taller facilita el reconeixement mutu i fomenta la identificació amb vivències comunes. Alhora, es crea un espai d’esplai i introspecció que afavoreix el benestar emocional i enforteix la socialització sovint anul·lades pel pes i la responsabilitat del rol de cuidar.

ORGANITZACIÓ DE LES SESSIONS

El museu participa en aquest projecte en dues sessions: una es desenvolupa al Centre de Salut Guillem de Castro i l’altra a les sales permanents de L’ETNO.  
En ambdós casos es parteix dels continguts de l’exposició permanent per a aprofundir en els temes, utilitzant un element simbòlic com a eix vertebrador de l’activitat.  
Les sessions s’organitzen en tres parts: 

  • una visita guiada on es vinculen diferents  elements de l’exposició amb la realitat de les persones cuidadores, a manera de col·loqui
  • una part de reflexió individual /compartida,
  • una dinàmica creativa final. 


 

La durada total de cada sessió és d’1 hora i 30 minuts.

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT

Primera sessió: El riu de la vida  
El taller comença amb una visita guiada virtual a la secció Ciutat de l’exposició permanent. La dinàmica central, El riu de la vida, proposa una mirada introspectiva i simbòlica on cada participant dibuixa la pròpia trajectòria vital com si fora un riu, evocant el procés migratori. El recorregut inclou el lloc d’origen, el moment de canvi, l’arribada i les dificultats, així com els somnis i esperances que han acompanyat el procés.  
A partir d’aquesta metàfora, es crea un espai íntim per representar la pròpia història vital i de migració. S’integren elements de l’exposició permanent que actuen com a detonants de memòria i elements facilitadors que ajuden a expressar la pròpia experiència personal.

Segona sessió: La maleta que vaig ser, la que soc i la que seré  
Aquesta sessió es desenvolupa a l’espai Secà i muntanya del museu i gira al voltant de la metàfora de la maleta com a símbol de trajectòria vital, invisibilitat, resiliència i identitat.  
La visita guiada per aquesta secció estableix un paral·lelisme entre les poblacions d’interior del territori valencià —marcades per l’esforç, la cura i una història esborrada— i les experiències personals de les participants, que també queden, sovint, fora del relat oficial.  
 

Aquesta connexió simbòlica serveix com a introducció a la dinàmica central de la sessió: Les tres maletes.