Taller didàctic pilot adreçat a persones usuàries de serveis de salut mental.
Des dels primers anys de vida qualsevol ésser humà es veu immers en el complex procés de la construcció de la pròpia identitat. No obstant això, malgrat tractar-se d'un procés individual i idiosincràtic, el seu transcurs té lloc en un context sociocultural específic on a més medien altres adults, institucions com la família o el col·legi i tenen gran influencia normes explícites o implícites i patrons socials ja definits.
El present taller pretén acostar-se sense embuts a aquest fenomen i abordar-lo des de l'experiència en primera persona de cadascuna de les/els participants, facilitar la reflexió i la creació conjunta d'un espai d'expressió artística que ajudi al coneixement del jo, de la pròpia identitat social real i a la identificació dels factors que han intervingut en aquest procés de construcció.
El responsables del taller són:
Part terapèutica: Alberto Fernández, llicenciat en Psicologia.
Part artística-creativa: Mónica Cases, llicenciada en Belles Arts.
DESENVOLUPAMENT DE L'ACTIVITAT
En cadascuna de les sessions es realitzarà una breu visita a diferents zones de l'exposició permanent del museu No és fàcil ser valencià, extraient reflexions i conceptes que es plantegen de manera global per a la construcció personal de la identitat. Posteriorment es farà un descans i donarem pas a una activitat pràctica relacionada amb el tema tractat des de l'experimentació, i emfatitzant en l'objectiu principal d'aquest procés: entendre i treballar la identitat a través de l'art i la reflexió.
ACTIVITATS
Passeig per la identitat
Passeig per la Identitat tracta de la Introducció a la identitat com a concepte i a la seua formació en cada un@ de nosotr@s, com es va construint al llarg de la nostra vida. Aquesta activitat és un acostament al museu com a entitat i espai d'oci i relacions. Consta de dues sessions:
- SESSIÓ 1: Senyals Urbans _ Senyals Humans
- SESSIÓ 2: Radiografia vital
Viatge per la identitat
En Viatge per la Identitat aprofundirem sobre la identitat tant global com individual. A més del concepte i la seua formació, tractarem dels canvis que experimenta durant la nostra vida, els condicionants que provoquen aquells canvis i com abordar la manera de re-crear la nostra identitat.
Aquesta activitat consta de quatre sessions:
- SESSIÓ 1: Senyals Urbans _ Senyals Humans
- SESSIÓ 2: Ser o no ser
- SESSIÓ 3: Descobrint murs
- SESSIÓ 4: Radiografia vital
Habitar en la identitat
Habitar en la Identitat permet una revisió amb molts més matisos i riquesa de la formació de la identitat i els seus canvis durant este procés. Amplia els recursos en les diferents disciplines d'expressió artística, alhora que tracta de manera transversal aspectes com la gestió d'emocions, l'autoconcepte, l'autoestima o les habilitats socials.
Esta activitat consta de huit sessions:
- SESSIÓ 1: Senyals Urbans _ Senyals Humans
- SESSIÓ 2: Ser o no ser
- SESSIÓ 3: Dins - Fora
- SESSIÓ 4: Explica'm - Explica't
- SESSIÓ 5: Sintonitza cos i ment
- SESSIÓ 6: A la recerca del personatge
- SESSIÓ 7: Descobrint murs
- SESSIÓ 8: Radiografia vital
En la realització de la sessió Descobrint Murs, comptem amb la col·laboració de Claudine Bernardes, escriptora i docent en narrativa en teràpia. Autora del relat Els murs de la ciutat, creat per a aquest projecte.
Organització de les sessions
Cadascuna de les sessions tindrà una duració de 3 hores, incloent-hi recepció del grup, descans i comiat. Aquestes sessions es realitzaran en setmanes consecutives, estant subjectes a possibles canvis de duració segons el procés en el qual ens trobem.
PARTICIPANTS
Encara que el projecte podria desenvolupar-se per a públic en general o persones pertanyents a altres col·lectius, en aquest cas s'ha adaptat per a un públic molt concret, persones diagnosticades en salut mental. El número adequat per a realitzar aquestes sessions és de 10 persones, s'estableix un mínim en cinc, mentre que al voltant de quinze s'estableix el màxim, tenint en compte que l'activitat s'ofereix a grups pertanyents a un mateix àmbit:
- Hospitals de dia
- Unitats d'Hospitalització de Mitja Estada (UME)
- Unitats d'Hospitalització de Mitjana i Llarga Estada (UMLE)
- Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS)
- Centres de dia
- Habitatges tutelats
- Associacions
- Altres recursos de salut mental
Entre aquests centres, destaca la col·laboració amb l'Hospital Psiquiàtric de Bétera, pertanyent a la Diputació de València.