El llenguatge del vestit
Este llibre va ser guardonat amb el 3r Premi Bernat Capó - Bancaixa de difusió de la cultura popular en la seua convocatòria de 2001.
En El llenguatge del vestit, es tracta el vestit i complements d'ús civil, especialment els valencians, dels segles XVIII i XIX, mirant més enllà de l'estudi de la simple creació artística o la societat que l'ha fet possible, és a dir, es tracta d'interpretar el seu llenguatge, el missatge que transmet segons les persones que el vestien i el grup social al qual pertanyien. Com pertoca a un llibre de cultura popular, doncs, posa el seu émfasi en el vestit en relació amb les persones: en la seua producció (dones, xiquetes i llauradors en casa, fabricants de teixits i ventalls...), la comercialització (molt a sovint els mateixos productors o, fins i tot orxaters o venedors de fruites)... i, finalment el que cada vestit feia entendre de qui el duia (sexe, estat civil, classe social...). En definitiva, les peces de roba que encara avui ens diuen tant de qui les vesteix, estan ahí per a comunicar-nos el que fa segles significaven per als nostres avantpassats.
Ruth de la Puerta (Madrid, 1964), doctora en Geografia i Història per la Universitat de València, amb la tesi Usos y costumbres del vestido en la Valencia moderna (s. XVI-XIX), des de jove ha fet nombroses feines vinculades amb la moda, entre les quals la de model o dissenyadora de motius per a roba i també ha impartit classes de moda i història de l'art, ha comissariat diverses exposicions i ha publicat alguns catàlegs, articles científics, etc.