12 feb. 2022 - 19:30 - 23:30
Festival d'oralitat

Al caliu de les paraules

«Contadme un sueño alegre narradores de cuentos,
que un sueño no es un lazo ni un espejo.
Contadme un sueño alegre sin anillos,
sin redes, sin trampas... y sin miedos.»
(León Felipe)

CONTES D’ENCANTAMENT 

Els contes ens permeten construir visions compartides de la realitat, consolidar o qüestionar creences, i dotar de sentit la vida. Amb ells la societat es representa, es conta i dona compte de si mateixa.

Enguany el festival aborda els contes meravellosos, que a Espanya denominem «d’encantament» i que en l’últim terç del segle passat van cobrar una inusitada rellevància en diferents estudis (folklòrics, antropològics, lingüístics o semiològics).

Aquests contes estan definits i catalogats per Vladimir Propp en el seu clàssic llibre La morfología del cuento com a relats amb una estructura fixa. Hui són considerats com els antecessors dels contes de fades, que al seu torn són adaptacions tardanes i ideològiques d’aquells contes amb els quals la humanitat va començar a caminar.

En aquesta edició reflexionarem sobre ells de la mà d'Antonio R. Almodóvar, autor de Cuentos al amor de la lumbre (1983-84), una obra bàsica en l’anàlisi dels contes espanyols. A més gaudirem amb les històries de caràcter meravellós contades meravellosament per tres contistes: Raquel López, Valentí Piñot i Patricia Picazo.

Des de L'ETNO. Museu Valencià d’Etnologia esperem que gaudiu i que puguem passar una vetlada de conte al caliu de les paraules.
 


 

PROGRAMA
 

19.30 h. «Códigos ocultos del cuento maravilloso de tradición oral»
Xarrada-col·loqui amb Antonio R. Almodóvar, investigador, membre de la Reial Acadèmia Espanyola, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil i autor —entre d’altres— de Cuentos al amor de la lumbre, Cuentos maravillosos españoles, El bosque de los sueños i Cuentos de la media lunita.

21.00 h. Sopar de pa i porta. 
Les persones participants hauran de portar el sopar i l’organització proporcionarà la picadeta i la beguda. 

22.00 h. «Paraulasses» 
Contades simultànies en tres fogueres.

23.30 h. Acomiadament
Celebració conjunta amb balls i cants.  
 


 

Contistes: Raquel López, Valentí Piñot i Patricia Picazo
Idea, projecte i coordinació: Vicente Cortés, vividor del conte.
 

12 feb. 2022 - 19:30 - 23:30
Accés i recollida d'entrades

Aforament limitat. Accés gratuït amb entrada única per a tots els actes de la jornada. Màxim 2 entrades disponibles online des del dimarts 8 de febrer a través de letno.es 
Activitats realitzades segons les indicacions de les autoritats sanitàries relatives a la gestió de la COVID-19.

Nota important: abans de reservar les entrades a través de la plataforma d’entrades online haurà de realitzar el registre si encara no és usuari/a. Enllaç a registre: http://entradesvalencia.com/registro.php