22 jun. 2023 - 18:30 - 20:00
Comboi i Antropologia

«Raquetistes»

Una recerca sobre la professionalització de les dones en l’esport, amb Olatz González, antropòloga de la UPV/EHU junt a Helena Paricio i Víctor Agulló, professors del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i membres de l’Associació Valenciana d’Antropologia.

Les dones van jugar professionalment a pilota almenys des de 1917 fins a 1980. Durant dècades el seu èxit va superar al dels seus homòlegs masculins, per tant què va passar per a que no sapiguem res d’elles?
Olatz González Abrisketa porta anys investigant el fenomen de les raquetistes i per això ens contextualitzarà aquest fet a escala internacional.  Moltes raquetistes eren basques, però no totes, i jugaven en frontons repartits per tota la península, així com Balears, Canàries, Cuba i  Mèxic. Parlarà de com i per què es masculinitza l’esport al llarg del segle XX i com s’ha construït una visió que contrasta amb el fet de les raquetistes, esportistes que guanyaven sous que triplicaven el salari mitjà de l’època.

Una investigació que també parteix des de València per part d’Helena Paricio de Castro i Víctor Agulló Calatayud, els quals van iniciar la recerca sobre les raquetistes del Frontón Chiqui de València (1942-1954), contactant amb els familiars de les pelotaris afincades a València, moltes basques i algunes valencianes. A través d’una etnografia amb entrevistes i recopilació documental van reconstruir les vides de les raquetistes, probablement les primeres professionals esportistes.

Organitza: Biblioteca de L’ETNO i Associació Valenciana d’Antropologia junt a la Federació de Frontenis i Pilota de la Comunitat Valenciana (FFPCV).
 

22 jun. 2023 - 18:30 - 20:00