22 mai. 2024 - 00:00

La biblioteca de L'ETNO guardonada amb el VI Premi REBIUN

El 22 de maig, l’equip que forma la Biblioteca de L’ETNO, ha assistit al lliurament del premi, que ha tingut lloc a la XXXI Conferència de REBIUN que enguany se celebra en la Universitat de Jaén.

REBIUN, la «Red de Bibliotecas Universitarias», formada per les biblioteques de les 76 universitats que formen part de la «CRUE Universidades Españolas» i el CSIC, convoca anualment els Premis REBIUN per a reconéixer les bones pràctiques en biblioteques no universitàries. Este premi té l’objectiu, en primer lloc, d’afavorir i estimular els intercanvis de coneixements, les experiències i les bones pràctiques entre les biblioteques no universitàries d’Espanya i, en segon lloc, desenvolupar la projecció social i de lideratge de REBIUN en el sector de la gestió de la informació. 

 

La biblioteca de L'ETNO arreplega el VI Premi REBIUN

 

Aquest any, el jurat ha considerat que la candidatura que mereixia el VI Premio REBIUN era «BiblioPOP:  bibliotecas comprometidas con la cultura popular» de la Biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia.

BiblioPOP va nàixer en 2022 amb el propòsit de teixir una xarxa de serveis bibliotecaris compromesos amb la missió de la Biblioteca de L’ETNO, que és convertir-se en el referent informatiu de la cultura popular valenciana. I que, també, l’ajudaren a difondre la cultura popular com un valor significatiu per a la societat valenciana.

BiblioPOP està alineada amb diferents objectius de l’Agenda 2030, com es demanava en la convocatòria del premi, però principalment té una gran incidència en l’objectiu 17, en la creació d’aliances per als ODS. L’aliança d’una biblioteca especialitzada de museu amb les biblioteques públiques facilita tant  l’assessorament expert, com l’aprofitament i eficiència en l’ús dels recursos públics, demostrant que les aliances són una estratègia bàsica per a la transformació social.

Els seus valors son:

•    Accés públic i igualitari a la informació sobre la cultura popular valenciana.
•    Compartir coneixements col·lectius donant valor als aprenentatges individuals.
•    Formació especialitzada per a professionals de museus, educació i biblioteques.
•    Promoció de l’educació de qualitat a tots els nivells educatius amb la cultura popular com a protagonista.
•    Reivindica i visibilitza les dones com les transmissores de la tradició oral i del conjunt de sabers i experiències.
•    Escolta activa de les dones.
•    Accés als recursos des de qualsevol poble o ciutat de la Comunitat Valenciana, aconseguint per igual tota la ciutadania.
•    Facilita lintercanvi generacional i la participació ciutadana.
•    Crea connexions amb les comunitats migrants en intercanviar experiències i coneixements d’altres cultures.
•    Les aliances entre L’ETNO, a través de la biblioteca, amb les biblioteques públiques i escolars és la base del projecte BiblioPOP.