ETNOMUSIC 2022. Festival de música folk i del món: "Ales i arrels".
XIX Edició.
Un any més, i ja són dèneu, ETNOMUSIC es presenta, a la fi, carregat de normalitat. Qui ens anava a dir que el normal es convertiria en una cosa anhelada i desitjada per la ciutadania. Per a L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia això significa tornar als aforaments habituals, a la proximitat, i en definitiva a la calor i la proximitat necessaris per a fer dels concerts un moment de trobada i gaudi.
En aquesta edició ens fixem en un poema de Juan Ramón Giménez, que simbolitza l’esperit de L’ETNOMUSIC i que caracteritza el programa de concerts de 2022: ales que s’arrelen i arrels que ens facen volar, que el propi es mescle amb l’alié, que la tradició es construïsca amb un mirada innovadora i que els nous estils no perden els orígens…
El festival comença amb la instrumentista, cantant i compositora Ana Alcaide, artista enamorada d’instruments d’altres tradicions i cultures, que en el seu nou projecte Ritual, sorgit de la trobada amb el cantant iranià Resa Shayesteh, proposa un viatge místic, un himne al poder de connexió a través de rituals quotidians.
Besarabia ens torna a visitar després de la seua presència en 2017 amb el seu segon àlbum Animal Republic, una mirada des de València cap a les músiques del Mediterrani i els Balcans. Sense eixir de l’orient mediterrani, els components del grup valencià Ataxía –paraula grega que significa desordre o entremaliadura– reuneixen un repertori basat en peces tradicionals de Grècia.
Momi Maiga és un jove senegalés de 24 anys i virtuós de la kora instrument molt popular al Senegal. En ETNOMUSIC presentarà el projecte Nio que significa ànima en mandinka, la seua llengua natal, al costat del percussionista català Aleix Tobias, el violoncel·lista Marçal Ayats i el violinista mexicà Carlos Monfort.
En 2022 el festival tindrà el seu ETNOMUSIC PERIFÈRIC, una secció iniciada l’any passat que aposta per ampliar-ne públics i proposar-ne nous formats. En la present edició comptem amb Maui ,una cantatriu d’Utrera que porta a l’espectador a mons insòlits a través del caleidoscopi de les seues cançons cantades i comptades; i amb el grup franc-marroquí N3rdistan que proposa la reformulació de codis tradicionals amb una visió contemporània, en la qual es mesclen el hip-hop, el rap, l’electro-rock i les melodies àrabs tradicionals.
La programació del festival es completa amb la realització d'un concert per a famílies, una nova proposta del festival, que en aquesta edició compta amb la banda catalana Ministrils del Raval, que ens oferirà un conte musical en el qual es donen a conéixer danses i cançons tradicionals del Mediterrani septentrional.
Igual que els últims anys es realitzarà el ETNOMUSIC ALS POBLES de la província de València, amb l'objectiu de descentralitzar les accions culturals i de donar suport a l'anhelada i necessària volta a la normalitat de la seua oferta cultural.
PROGRAMA de concerts en L'ETNO
05/05/22: Ana Alcaide. Castella La Manxa. 20:00 h
11/05/22: Besarabia. València. 20:00 h
19/05/22. Momi Maiga. Senegal. 20:00 h
22/05/22. Ministrils del Raval. 11:30 Concert per a famílies.
26/05/22: Ataxía. València. 20:00 h
ETNOMUSIC PERIFÈRIC (públic jove)
28/05/22: Maui. Andalusia. 22:30 h
04/06/22: N3rdistan. Marroc / Sud de França. 22:30 h
ETNOMUSIC ALS POBLES
02/09/22. Besarabia. Torres Torres. 23:00 h.
05/08/22. Besarabia. Bocairent
15/07/22. Momi Maiga. Carcaixent. 22:30 h.
Important: abans de fer la reserva d’entrades, cal registrar-se en la plataforma si no s’està prèviament:
Aforament limitat.
Recollida d'entrades a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim 2 entrades per persona) en l'hall del Museu Valencià d’Etnologia (10 a 20 hores).