22 mar. - 29 mai. 2022

Tresors amb història

Exposició vinculada al programa "Tresors amb història", d'À Punt.

Es tracta de la producció expositiva vinculada al programa Tresors amb història  de la Televisió Pública Valenciana, À Punt.  L’exposició mostrarà la selecció dels cent objectes que han anant apareixent durant l’emissió del programa. Cent objectes que conten cent històries quotidianes de valencians i valencianes i que son una mostra de la nostra història al darrer segle. Amb aquest projecte l’equip de L’ETNO ha volgut aprofundir en la importància de la cultura material, de les coses que ens envolten, en tant que contenidor de memòria i element capaç de reflectir identitat, personal o col·lectiva.

Una nina, un patinet, un ram de Setmana Santa, una falç i una soqueta, una bicicleta, un catre que va fer el iaio mentre estava a la presó en la postguerra, cartes i fotografies d’algú que va viure els horrors de les guerres del segle XX... Estos i molts altres objectes fins a contar-ne cent són els tresors que el programa TRESORS AMB HISTÒRIA d’À Punt, la Televisió Pública Valenciana, ens ha donat l’oportunitat de descobrir. El programa fou mereixedor d’una ajuda del Pla «reaCtivem» de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.

L’exposició permet posar damunt de la taula la vàlua que certes coses, certs objectes, representen per a determinades persones i les seues famílies, i alhora buscar la connexió amb el context històric i cultural del poble valencià. 

El projecte te la virtut d’acostar amb encert dos mons que sovint corren paral·lels sense massa connexió: el de la quotidianitat de la vida de les persones, i els seus quefers i històries personals, amb el dels interessos i els coneixements de ciències com ara la història, l’etnologia o la sociologia. L’excusa i el nexe per establir eixos ponts han estat les coses, els objectes.

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia presenta ara a la seua seu en el Centre Museístic La Beneficència de València, el projecte expositiu que acosta al públic la selecció dels tresors valencians feta al llarg de la primera temporada del programa. Es tracta d’una exposició que pretén no només mostrar la selecció, sinó fer una reflexió al voltant del paper de la cultura material en les dinàmiques de socialització que son part de les nostres vides. 

L’exposició de TRESORS AMB HISTÒRIA ha estat produïda per L’ETNO en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, À Punt i les productores Sunrise i El Terrat (The Mediapro Studio). Obrirà al públic el proper dia 24 al Centre Museístic la Beneficència (seu de L’ETNO) i a partir del dia 15 juny es podrà visitar al Museu de Belles Arts de Castelló.  

22 mar. - 29 mai. 2022