Conferència inclosa dins el cicle d'actes culturals de l'exposició Solsida, a càrrec de Belen Collado
Adults


Nova ruralitat
Conferència inclosa dins el cicle d'actes culturals de l'exposició Solsida, a càrrec de Xavier Giner (Foro Nova Ruralitat)


Acomodar-se
Conferència inclosa dins el cicle d'actes culturals de l'exposició Solsida, a càrrec de Xavier Giner (Foro Nova Ruralitat)


El Sybir Memorial Museum
Conferència a càrrec de Wojciech Śleszyński, director del Sybir Memorial Museum, un museu dedicat a la difusió del coneixement relacionat amb la deportació de ciutadans polonesos a Sibèria.
Identitat, ciutadania i frontera. Diàlegs al voltant del projecte “Catálogo de vallas”
Acompanyades d'especialistes procedents d'horitzons distints, l'objectiu de l'activitat és reflexionar sobre les polítiques de representació de la violència en contextos de frontera, especialment les que afecten les poblacions precaritzades del sud global. També sobre el paper dels mitjans de comunicació i de difusió d'informació, principalment xarxes socials, en la batalla cultural pel control i hegemonia del discurs. Aquesta reflexió sobre la representació, que serveix com a punt de partida, ens servirà per a abordar altres qüestions no menys importants relacionades amb les problemàtiques que afecten els cossos que pateixen les violències associades als desplaçaments transfronterers des del continent africà; les violències del viatge, de la vida precaritzada, de les necropolítiques i les seues interseccions amb el capitalisme econòmic i el racisme.
De la mateixa manera, es debatran qüestions relacionades amb la legitimitat i validació discursiva i sobre l'ètica de la representació de la violència en les pràctiques documentals i artístiques. Finalment, com a manera de mirar a un futur en comú, s'abordaran qüestions de ciutadania cosmopolita, interculturalitat i dret de moviment.
Participants:
- Fernando A. Barbosa Dos Santos Rodrigues. Professor del Departament d'Antropologia Social i Psicologia Social de la Universitat Complutense de Madrid, especialitzat en temàtiques relatives a la joventut en contextos migratoris, interculturalitat, gestió de la diversitat i drets humans
- Ainhoa Ruiz Benedicto. Doctora en estudis internacionals de pau, conflictes i desenvolupament. Cofundadora de Bretxa Observatori de fronteres, és especialista en temàtiques relacionades amb militarització de fronteres, pau, seguretat i violències.
Tania Safura Adam. Curadora, investigadora de les diàspores negres en la Península Ibèrica a través d'imatges, cultura popular i historiografia i fundadora de Radio Àfrica, un laboratori de pensament crític i difusió de les arts i cultures negres.
Modera:
- Hasan G. López Sanz. Professor de la Facultat de Filosofia de la Universitat de València i comissari d'exposicions, desenvolupa les seues investigacions en el camp de la imatge, les seues pràctiques i usos públics, especialment en contextos colonials i postcolonials.


GENIUS LOCI
Les sales permanents dels museus solen ser massa estàtiques, perdurables en el temps i amb el risc de perdre contacte amb fenòmens actuals. Amb les propostes de micro-exposicions activem xicotets espais on introduir temporalment noves capes de significat que enriquisquen el relat principal de l'exposició permanent NO ÉS FÀCIL SER VALENCIÀ/VALENCIANA.
Esta exposició la trobareu en diàleg amb la sala CIUTAT: LOCAL I GLOBAL on la part final està dedicada als murs de la ciutat. Alguns són físics, tanquen i separen espais i propietats alhora que serveixen com a espai de comunicació política, comercial i d'expressió artística. Altres són més alts, simbòlics i més invisibles: amaguen desigualtat social, pobresa, marginalitat i soledat.
Jaime Belda ens presenta un mapa de memòries i records urbans de la ciutat de València travessats per la seua visió fotogràfica contemporània. Rafa estava davant quan assassinaren Manuel Broseta a l’avinguda Blasco Ibáñez. A Manoli se li va precipitar una persona al costat des de dalt de l’Hotel Mandarín. . Lilian va aprendre a regar a manta a l’horta de Benimaclet. Paca va ser testimoni de la caiguda des d’un camió del cudol que ara descansa al carrer Peset Aleixandre. Totes i tots tenim records importants lligats a espais públics de la ciutat. Alguns formen part del nostre imaginari popular, altres configuren la nostra història, alguns ens defineixen a nivell territorial i, per descomptat, la major part narren la pròpia experiència.
El treball anomenat Genius Loci recupera alguns d’estos records mitjançant la veu directa dels seus protagonistes. El títol de l’obra fa referència a “l’esperit del lloc” dels antics romans, al cúmul d’eixes vivències que conformen el que som.
Al voltant de 300 persones han col·laborat en la configuració d’este mapa de la memòria de la ciutat de València. Un mapa en què se superposen història, etnografia i vida quotidiana sense jerarquies. La fotografia de Belda, una visió del punt exacte de cada record rebut, serveix com a suport i homenatge a cadascuna de les veus que componen este arxiu en construcció que s’enriqueix amb cada nou testimoni.
El que presentem a la sala és a soles una xicoteta part seleccionada a partir del treball complet de Jaume Belda que podeu gaudir en el seu lloc web interactiu.


COMBOI I ANTROPOLOGIA AMB ANDREA GARCÍA-SANTESMASES
La Biblioteca de L’ETNO i l’Associació Valenciana d’Antropologia vos conviden el 26de juny de 2025 a les 19:00 hores al proper Comboi i Antropologia a L’ETNO: «El cos desitjat» amb Andrea García -Santesmases
Aquesta sessió forma part del programa de Narratives de Resistència: Comprenent les Violències en l'Actualitat, el Congrés Nacional d'Antropologia que organitza l’Associació Valenciana d’Antropologia a València els dies 26 a 28 de juny.
Andrea García-Santesmases Fernández és sociòloga i antropòloga social. Doctora en Sociologia. Investigadora especialitzada en les interseccions entre els estudis feministes i els estudis crítics de la discapacitat, amb especial interés a reflexionar sobre el cos, el gènere i la sexualitat.
En aquesta sessió Andrea García-Santesmases ens presentarà el seu llibre El cos desitjat: la conversa pendent entre feminisme i anticapacitisme.
Com es creuen el gènere i la diversitat funcional? Tenen les persones discapacitades dret al sexe? És la discapacitat una identitat política? Aquest llibre analitza la intersecció entre patriarcat i capacitisme i convida a la discussió entre les seues lectures crítiques –el feminisme i l'anticapacitisme– entorn del gènere, les cures, la violència, la sexualitat i la politització de la diferència.


Biblioteques Humanes 2025
Històries de vida en L'ETNO. En col·laboració amb València Acull
Per a gaudir de l'activitat és necessària inscripció prèvia al correu: biblioteca.etnologia@dival.es
En una biblioteca humana els llibres són les persones que transmeten històries de vida i relats diversos que mai es repeteixen. A la Biblioteca de L’ETNO canviem els llibres de paper pels llibres humans que parlen en primera persona. En una biblioteca humana vens per a escoltar, per a sentir i per a aprendre en un espai solidari i intercultural perquè els llibres seran persones migrades de diferents països que estan disposades a compartir les seues vivències amb qui vulga escoltar-les. Tots els llibres humans formen part del col·lectiu València Acull.
Des de la Biblioteca de L’ETNO busquem persones lectores interessades en escoltar i viure aquesta experiència. L’edat recomanada és per a majors de 12 anys perquè els llibres no són de ficció sinó que contenen històries ben reals i com tots i totes sabem la realitat supera sempre la ficció. Ara bé, si teniu a casa joves de més de 12 no dubteu en dur-los perquè és un experiència enriquidora per activar i obrir el cor i la ment.
Els llibres canviaran en cada sessió, per la qual cosa podeu assistir a les dues sense repetir lectures. I una recomanació: planifica’t bé el dissabte i vine sense pressa, sense pensar en anar a comprar abans de dinar, sense pensar més que en gaudir d’una bona lectura.
Lloc: sales de l’exposició permanent de L’ETNO
Cal inscripció prèvia enviant un correu a: biblioteca.etnologia@dival.es i deixant el nom complet i el dia d’assistència.
És una activitat recomanada a partir dels 12 anys.


Mans, cordes i bronze
Documental sobre els campaners de la comarca del Comtat
Mans amb les quals es produeix el toc de campanes, cordes com als mitjans que s'utilitzen per a fer-les sonar i bronze per ser el metall amb el qual estan fetes les campanes, però com entenem el que ens diuen i el que ens conten?
Este projecte busca donar veu a tots aquells testimonis i persones que s'han encarregat de mantindre viu el llenguatge de les campanes als pobles de la comarca del Comtat, donant a conéixer esdeveniments i notícies, fent de transmissors de sentiments i emocions en els seus pobles amb el so de les campanes, un patrimoni immaterial molt extens i que per la seua manera de transmetre's està en perill de desaparéixer, i és mitjançant este documental amb el qual es pretén custodiar-lo, divulgar-lo i evitar que caiga en l'oblit de la memòria dels nostres pobles.


Descobrint murs 2025
Micro exposició sorgida del projecte artístic-terapèutic RE-Creant Identitat, dirigit a persones usuàries de servicis de salut mental.
Descobrint murs, és el resultat del projecte artístic-terapèutic Re-Creant identitat, concebut i realitzat per Albert Fernández i Mónica Cases en col·laboració amb L’*ETNO i l'Hospital de Salut Mental de la Diputació de València. Dirigit a persones diagnosticades en salut mental, els treballs exposats provenen de diverses sessions amb una estructura afí: la visita a l'exposició permanent, on s'extrauen i analitzen conceptes de caràcter genèric que ens definixen i identifiquen com a col·lectiu, i la creació de debats i experiències que afavorixen la reflexió i el coneixement de la identitat individual.
La labor d'aproximació al concepte d'identitat —subjecte d'estudi fonamental de l'antropologia— i al descobriment dels factors i murs que han intervingut en els processos de construcció individual i col·lectiva, ha propiciat el coneixement del «jo» i de la pròpia identitat real per cadascun dels participants.
Com a paradigma de l'acostament entre cultura i salut mental, L’ETNO, en diàleg amb l'espai que va possibilitar la seua concepció, presenta Descobrint murs amb el propòsit últim d'evidenciar la capacitat d'expressar i de representar, a través de l'art, el compromís del museu amb la inclusivitat i la col·laboració entre dos camps (patrimoni i salut) en benefici del benestar de tot col·lectiu i de la societat en el seu conjunt.
On sorgix Descobrint murs?
Des de la perspectiva institucional, L’ETNO pretén, i ha pretés des d'anys arrere, aproximar l'àmbit del patrimoni i el de la salut a través de la construcció d'espais de col·laboració i projectes que afavorisquen el benestar social.
L'interés del museu per la implementació d'accions i projectes socials és justificable des d'una doble òptica: la de la seua tipologia, perquè el complex procés de creació i canvi de la identitat cultural és subjecte d'estudi fonamental de l'antropologia, i la de museu social de caràcter públic que transgredix les seues barreres físiques o murs i es preocupa i fa per resoldre, les necessitats del seu entorn.
En este context, i a través del projecte Re-Creant identitat, sorgix la present intervenció. Descobrint murs és tan sols una mostra física dels múltiples tallers efectuats durant l'activitat; una mirada al procés creatiu amb el qual, Albert Fernández i Mónica Cases, en la seua visita a l'exposició No és fàcil es valencià/na, han treballat la construcció de la identitat de persones diagnosticades en salut mental.
El projecte, fonamentat en una metodologia reflexiva, dialògica, artística i creativa, ha abordat: la naturalesa de les emocions i la seua gestió, el procés de socialització dins del grup, la construcció del «jo» i, màximament, la identitat o fites personals que determinen qui i perquè som o actuem d'una forma determinada.