12 jun 2025 - 18:30 - 20:00
Presentació

Des del mineral a l'escòria

Des del mineral a l'escoria. Un projecte divulgatiu sobre la memòria industrial del Port de Sagunt per Jackie Pérez

Desde el mineral a la escoria, un paseo por la memòria industrial del Puerto de Sagunto és un webdoc de Jackie Pérez, organitzat en 13 capítols que conta la història de la indústria a Port de Sagunt amb diferents estratègies fotogràfiques com el documentalisme contemporani, la fotografia d’arquitectura, l’arxiu i les entrevistes, per a embastar una narració amb esperit divulgatiu que convide a no oblidar el passat industrial de la localitat i la seua importància en el desenvolupament de la identitat local.

El treball inclou la documentació fotogràfica de les restes encara presents al voltant del municipi que parlen d’un passat vinculat a les fàbriques que foren cabdals en el desenvolupament social i econòmic d’eixa zona del territori Valencià. Paral·lelament, participa de la relació i intercanvi amb les diverses plataformes i associacions que encara sobreviuen vinculades al passat industrial del Port de Sagunt. Associacions d'extreballadors i col·lectius de memòria obrera i patrimoni industrial que han col·laborat des de diferents posicionaments i distàncies amb la investigació.

Comptarem amb la presència de Jackie Pérez, l'autora, que ens parlarà del seu treball de recerca i documentació sobre el passat industrial de Port de Sagunt.
 

12 jun 2025 - 18:30 - 20:00
31 maig 2025 - 11:00 - 13:00
21 jun 2025 - 11:00 - 13:00
Biblioteques Humanes

Biblioteques Humanes 2025

Històries de vida en L'ETNO. En col·laboració amb València Acull
Per a gaudir de l'activitat és necessària inscripció prèvia al correu: biblioteca.etnologia@dival.es

En una biblioteca humana els llibres són les persones que transmeten històries de vida i relats diversos que mai es repeteixen. A la Biblioteca de L’ETNO canviem els llibres de paper pels llibres humans que parlen en primera persona. En una biblioteca humana vens per a escoltar, per a sentir i per a aprendre en un espai solidari i intercultural perquè els llibres seran persones migrades de diferents països que estan disposades a compartir les seues vivències amb qui vulga escoltar-les. Tots els llibres humans formen part del col·lectiu València Acull. 

Des de la Biblioteca de L’ETNO busquem persones lectores interessades en escoltar i viure aquesta experiència. L’edat recomanada és per a majors de 12 anys perquè els llibres no són de ficció sinó que contenen històries ben reals i com tots i totes sabem la realitat supera sempre la ficció. Ara bé, si teniu a casa joves de més de 12 no dubteu en dur-los perquè és un experiència enriquidora per activar i obrir el cor i la ment. 
 
Els llibres canviaran en cada sessió, per la qual cosa podeu assistir a les dues sense repetir lectures. I una recomanació: planifica’t bé el dissabte i vine sense pressa, sense pensar en anar a comprar abans de dinar, sense pensar més que en gaudir d’una bona lectura. 

31 maig 2025 - 11:00 - 13:00
21 jun 2025 - 11:00 - 13:00
Informació d'interés

Lloc: sales de l’exposició permanent de L’ETNO

Cal inscripció prèvia enviant un correu a: biblioteca.etnologia@dival.es i deixant el nom complet i el dia d’assistència. 

És una activitat recomanada a partir dels 12 anys.

28 maig 2025 - 18:30 - 20:00
En Veu alta a la Biblioteca

Una explotació agraria de l'Horta Sud durant l'autarquia

Una nova presentació del Cicle En Veu Alta a la Biblioteca "Una explotació agraria de l'Horta Sud durant l'autarquia (1939-1959)" per Carles Rodrigo Alfonso.

Carles Rodrigo Alfonso és un estudiós i alhora divulgador al voltant del món rural i agrari valencià, i de la cultura popular en general. Geògraf de formació, una disciplina que a les darreres dècades ha nodrit de nombroses i sovint valuoses persones a les iniciatives més diverses, comparteix eixe interès pel territori amb el coneixement, la investigació i la difusió al voltant de la història i l’etnologia.

A l’estudi que es presenta s’ha realitzat una aproximació a una explotació agrària valenciana a un període molt concret, les dues dècades de la postguerra. A l’etapa de la política econòmica autàrquica amb els seus trets diferencials. És un apropament a una explotació de l’Horta encara que extrapolable en sí i per les seues circumstàncies a una bona part del territori valencià.
La publicació ha estat editada per l’Editorial Perifèric Edicions, per part de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, a la seua col·lecció Monografies de l’Horta Sud, amb el suport de diversos ajuntaments i de la Caixa Popular. Integra la visió geogràfica, històrica i etnològica, per intentar, al menys s’ha intentat, completar la perspectiva des de diferents angles. Combina el vessant d’estudi i d’investigació, la consulta d’arxius i sobretot d’una extensa bibliografia utilitzada, amb l’experiència de vells llauradors de l’època i la personal de l’autor al treball al camp.
 

Acompanyarà l'autor: Josep Maria Tarazona, president de l'IDECO de l'Horta Sud
 

28 maig 2025 - 18:30 - 20:00
08 maig - 02 oct. 2025

Etnomusic 2025

DES DEL MEDITERRANI

El festival Etnomusic torna com cada any a la cita amb el públic de la ciutat de València, en una edició plena d’il·lusió i coratge després de la riuada que va patir el nostre territori al mes d’octubre passat de 2024. Per això, des de L’ETNO oferim una proposta carregada de formacions d’origen valencià que amb una vocació internacional ens presenten treballs que abasten el nostre marc geogràfic més pròxim i el que configura el Mediterrani, este mar, a vegades origen de tempestes massives, però sempre pont robust entre cultures i pobles.

Cabra, formació valenciana formada per músics d’origen divers d’Espanya, ens oferirà un recorregut per la península Ibèrica en un periple sonor en el qual es mesclen la tradició i l’aportació personal de cada intèrpret.

Andrés Belmonte ens proposarà una fusió entre la música àrab i la música tradicional valenciana amb un instrument central, el ney, una flauta procedent de l’Orient Mitjà d’origen mil·lenari. Per la seua part, Noelia Llorens, Titana, una de les veus més consolidades, impactants i empoderades de la nostra música tradicional, abordarà un viatge pel nostre present musical arrelat al passat.

El trio format pel duo català ZA! i el cantaor Perrate oferiran un concert trencador en el qual el flamenc inclou les percussions i la música electrònica en un joc «minuciosament» improvisat.

L’Etnomusic inclourà un concert del cicle «Música en construcció» de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València. Enguany tindrem ocasió de gaudir del grup valencià Saüc Ensemble, formació d’origen clàssic que interpretarà músiques creades al Mediterrani durant el Renaixement. Així mateix, el festival inclourà un concert per a famílies en col·laboració amb el SARC (Àrea de Cultura de la Diputació de València) a càrrec del grup gallec de percussió Odaiko.

PROGRAMACIÓ A L'ETNO

  • Cabra - Vol 1.  8 de maig. 20.15 h. 
  • SAÜC ENSEMBLE - Mármara.  10 de maig. 18.30 h. 
  • ZA! Perrate - Jolifanto.  15  maig. 20.15 h
  • Andres Belmonte - Gharbí. 22 de maig. 20.15 h. 
  • ODAIKO PERCUSSION GROUP - Vaya ritmo. 25 de maig. 11.30 h. IMPORTANT: Us informem que degut a causes no previstes, el grup ODAIKO no podrà realitzar l’actuació prevista en el Festival ETNOMUSIC. En el seu lloc actuarà el grup valencià Trencaclosques-Rodamons Teatre
  • Titana. 29 de maig. 2015. h.

 

ETNOMUSIC ALS POBLES

  • Eixa. 25 de juny. 20.00 h. Benetússer. Plaça del molí. 
  • Titana. 2 d'octubre. 20.00 h. Massanasa. Plaça Ajuntament.  
08 maig - 02 oct. 2025
30 març 2025 - 12:00 - 13:00
01 jun 2025 - 12:00 - 13:00
Visita teatralitzada

Viatgeres en el temps: Llavors de saber i consciència

Visita teatralitzada a «La Ciutat: local i global» –primer àmbit de l'exposició permanent de L’ETNO–, que té per objectiu conscienciar sobre la importància de la supervivència del comerç local. 

El tracte personalitzat i humà, la proximitat amb la clientela, el diàleg o l'assessorament són característiques d'un fet social en risc de desaparéixer. 

Dos viatgeres del temps (una de 1925 i una altra recentment arribada de 2125), a través d'un recorregut per les curiositats del passat i per les sospites d'un predictible futur, ens ajudaran a posar en valor el paper del comerç tradicional i a comprendre la rellevància i la transcendència de les accions presents.

30 març 2025 - 12:00 - 13:00
01 jun 2025 - 12:00 - 13:00
Organització i forma d'accés
  • Visita destinada a públic adult i jove.
  • Idioma: castellà.
  • Entrades disponibles des de les 10 hores en el hall del museu. 
  • Màxim 2 entrades per persona.
  • El punt de trobada és a les 12.00 hores en el hall del museu.
  • En cas que alguna persona no arribe puntual, s’utilitzarà la seua entrada.
24 maig 2025 - 18:00 - 20:30
Música

Homenatge Cant Valencià d'Estil

HOMENATGE A MILIO DEL PUIG

L'Associació d'Estudis del Cant Valencià (AECV) té com un dels seus propòsits mostrar gratitud a les persones que han dedicat tota classe d'esforços en preservar, mantindre difondre el nostre cant tradicional per excel·lència –el Cant Valencià– fent públic reconeixement de la seua dedicació a través de Mostres-Homenatge dedicades als intèrprets més veterans.  Mostres que es configuren en les activitats associatives no com activitats merament puntuals, sinó com activitats estructurals de l'AECV dins de l'àmbit social que esta associació pretén.

Participen:
 

  • Al cant d’estil: Victòria Sousa, Victorieta; Paqui Gijón, Paqui la del Predralbí; María José Ruiz, Marisé; Isabel García, Isabel de Quart; José Ramón Salvi, Salvi; Raúl Luis Chillerón, Raúl del Puig
  • Albaes: Josep Maria Flores; Abel Gayán Francés; Mari Carmen Barbancho; Laura Soriano Bahilo. Hi col·labora Jorge de Foios
  • Al vers: Francisco Nicasio Gil, Paco de Faura; Vicent Ribelles Salvador, Vicent de Rosa; Salvador López Mafé, Voro de Paterna. Hi col·labora Carles Bahilo
  • Música de corda de Bétera: Mercedes Cantero de la Cruz (guitarra), Francisco Navarro Pérez (guitarra) i José Vicente Navarro Ricart (guitarró)
  • Música de vent del Puig: Albert Raimundo Hurtado, Rubén Raimundo Hurtado i Borja Carbonell Dolçaina i tabal: Armando Garcés Salvador (dolçaina) i Jordi Martínez Calatayud (tabal)
24 maig 2025 - 18:00 - 20:30
08 març 2025 - 16:30 - 20:00
Cant d'estil valencià i albaes

Cantà del Carme

Cant d' Albaes al barri del Carme per l' Associació d' Estudis del Cant Valencià.

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia junt amb l’Associació d’Estudis del Cant Valencià, recupera la Cantà del Carme amb un recorregut on el cantadors i les cantadores aniran de casal en casal del barri del Carme fent un homenatge a les comissions falleres.

La Cantà del Carme és, en essència, un esdeveniment que es feia amb motiu de les festes del barri de Sant Vicent o de la Mare de Déu del Carme i que es va perdre fa, aproximadament, 25 anys. Les últimes referències històriques sobre la Cantà del Carme ens dirigeixen a l’ordenança del 28 de juliol de 1836 de la «Confraria de la Vera Cruz dels pobres cegos oracioners a la ciutat de Valéncia», on s´estipulen els mesos, les hores, els honoraris pel seu treball, els instruments que utilitzaran o l’espai on es realitzarà la interpretació o cantà dels cegos, una manifestació popular que es va mantindre pràcticament fins a l’actualitat amb la representació coneguda com la Cantà del Carme.

La Cantà del Carme 2025 s’iniciarà a les 16.30 h. des de la porta de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia (C/ Corona, 36) per a acabar cap a les 20 h. a la Falla Na Jordana.

HORARI I RECORREGUT

16.30 h. Falla Mossén Sorell - Corona (c/ Corona, 33)
16.45 h. Ripalda - Beneficència - Sant Ramon (c/ Sant Ramon, 26)
17.00 h. Marqués de Caro - Dr. Chiarri (c/ Marqués de Caro, 16)
17.15 h. Ripalda - Sogueros (c/ Ripalda, 2)
17.30 h. Carrer de Dalt - Sant Tomàs (c/ Sant Tomàs, 23)
17.45 h. San Miguel - Vicente Iborra (Plaça de Vicent Iborra, 3)
18.00 h. Carrer de Baix - Mesó de Morella (c/ de Baix, 26)
18.15 h. Portal de Valldigna (c/ Landerer-c/ de les Salines)
18.30 h. Plaça de l’Àngel (c/ de l'Àngel Custodi, 9)
18.45 h. Serrans - Plaça dels Furs (c/ Nàquera, 12)
19.00 h. Blanqueries (c/ Moret, 15)
19.15 h. Plaça Santa Creu (Plaça Santa Creu, 6)
19.30 h. Plaça de l’Arbre (Plaça Dramaturg Faust Hernàndez Casajuana)
19.45 h. Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9)

 

08 març 2025 - 16:30 - 20:00
12 gen. - 29 jun 2025
Tallers didàctics

Tallers familiars 2025

Tots els diumenges a les 12:00, de gener a juny de 2025.
Tallers amb entrada lliure fins completar aforament.

Tornen els tallers de caps de setmana per a famílies. Són propostes de caràcter lúdic i educatiu per públic familiar, i tracten temes de la cultura popular valenciana, del cicle festiu valencià i de les nostres exposicions.

Els tallers estan destinats a xiquets i xiquetes des de 6 fins a 12 anys, acompanyats d'un adult i es realitzen tant en valencià com en castellà. 

Les entrades  es podran arreplegar des de les 10 hores del dia de cada taller en el hall del museu. 
 

12 gen. - 29 jun 2025
08 jun 2025 - 12:00 - 13:30
15 jun 2025 - 12:00 - 13:30
22 jun 2025 - 12:00 - 13:30
29 jun 2025 - 12:00 - 13:30
Taller per famílies

Encantades: llums i ombres

De qui és esta ombra? Què és allò que es mou? Qui hi ha darrere d’aquell arbre? Però si són... dues encantades! Acaben d’eixir del seu llarg son de pedra. Però, qui les deu haver embruixades? 
Amb el taller «Encantades: llums i ombres», convidem als xiquets i a les xiquetes a redescobrir dues figures oblidades, però fascinants, del folklore valencià a través d’un dels formats narratius més enlluernadors: el teatre d’ombres.

Taller Encantades

 

08 jun 2025 - 12:00 - 13:30
15 jun 2025 - 12:00 - 13:30
22 jun 2025 - 12:00 - 13:30
29 jun 2025 - 12:00 - 13:30
18 maig 2025 - 12:00 - 13:30
25 maig 2025 - 12:00 - 13:30
01 jun 2025 - 12:00 - 13:30
Taller per famílies

El mural de la Comunitat

AMB L'ARTISTA URBANA LA NENA WAPA WAPA

Vols ser artista urbà per un dia? T’agradaria participar en la confecció d’un mural?  En L’ETNO, totes les maneres d’expressió són vàlides. Els murs que el conformen ens parlen d’on venim, qui som, com vivien els nostres iaios i iaies, o per què actuem hui d’una manera o d’una altra. 

Vine i participa en la construcció de la nostra cultura formant part del moviment de l’art de carrer!

18 maig 2025 - 12:00 - 13:30
25 maig 2025 - 12:00 - 13:30
01 jun 2025 - 12:00 - 13:30